Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Plakatpolitik – känner du igen de klassiska valaffischerna?

13 jun, 2022
author Henrik Högström
Henrik Högström
Hög tid för politisk plakatstrid
Gösta Bohmans leende, Göran Hägglunds blick och vikten av att kunna bottna i rollen som "vanligt folk". Med ett val om hörnet kan det vara värt att blicka tillbaka på valaffischerna vi minns och de som borde glömts bort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inför valet kommer våra politiker som vanligt att göra sitt bästa för att visa att de är värda våra röster. De kommer att synas i sociala medier med en byggjobbarhjälm på huvudet och en grillad med bröd i näven (Med undantag för miljöpartiets språkrör som sitter på en mossig sten i skogen med en rykande kåsa emellan sig). Några är ute på jakt och en annan åker ner i ett gruvschakt i Kiruna. En tredje besöker ett socialt utsatt område och ser beslutsam ut i fladdrig vindtygsjacka. Oavsett bild så är de ute efter samma sak. Vi, det vill säga väljarna, ska identifiera oss med dem och visa det vid valurnan.

– De vill ju vara folkliga men det är en risk man tar. Människor ser ju om politikern inte bottnar i det, säger Bengt Johansson, professor vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation JMG i Göteborg, som studerat hur partierna kommunicerar i allmänhet och valaffischer i synnerhet.

Från exempel vet man att politiker, oavsett färg, ser fåniga ut i stridsvagnar. Men trots detta faktum verkar de inte kunna motstå tillfället när det yppar sig. Speciellt i en tid med ett krig i fonden och ett Natomedlemskap på tapeten.

Valaffisch, draksådd
Hjalmar Branting sänker svenska bönder med vänsterns draksådd. Högersmocka från valet 1920.

Men det finns så klart de politiker som lyckats bottna i det folkliga och samtidigt stå för en ny sorts kommunikation.

Annons

Från smutskastning till leende

I valaffischernas barndom var partiledarna inte samma självklara modeller som idag. Under 20- och 30-talen gick mer energi åt till att skrämma väljarna med vad som skulle hända om motståndarna fick makten. Kapitalister karikerades som feta girigbukar och högern varnade för kommunismens hänsynslösa framfart.

– Det kom både från höger och vänster. Det har blivit mycket snällare med åren.

Valaffisch Gösta Bohman, 1976
En fritidsklädd och leende partiledare i sin båt.

Att partiledarna skulle vara med på valaffischerna är ett sent påfund. Det var inte ens speciellt vanligt på 90-talet. Och om de var med skulle de se allvarliga ut. Gösta Bohman, partiledare för Moderata samlingspartiet 1970-1981, var en av dem som ritade om kartan.

– Fast han var inte den första som log. Jag har hittat en affisch med en brett smajlande Alf Svensson (KD) från 1968.

Men Gösta var i alla fall tidig med att vara fritidsklädd på bild i äktsvensk miljö. Skärgård, utedass och kniv i livremmen.

Annons

– Han bottnade ju i den folkligheten. Det är det viktigaste. Och sen hade han det där stomatolleendet.

Ikonisk affisch och blandade budskap

Gärna medalj men först rejäl pension
Ikonisk affisch inför extraval 1958 om pensionerna som stått sig genom åren. Tydlig och slagkraftig.

Den politiska kommunikationen har svällt rejält sedan Gösta Bohmans dagar. Affischerna är fortfarande en happening för de berörda valarbetarna men i sociala medier pumpas budskapen ut för fulla muggar dygnet runt. Det är så mycket att det är omöjligt för Bengt Johansson och hans kollegor att överblicka allt. Men det är tydligt att det finns ikoniska affischer som står sig. Både som goda och som mindre goda exempel.

Tydlighet verkar vara ett det första kravet för en svensk partiaffisch. Det finns en hel del exempel på när kreatörerna liksom tänker ett steg längre än den tilltänkta publiken, det vill säga väljarna.

– Moderaterna hade en kampanj i valet 2002 med budskapen "Rösta på din frisör", "Rösta på din lärare". Ingen förstod. Jag förstår den fortfarande inte, säger professor Johansson.

Annons
Valaffisch Kristdemokraterna
Handlar det om Emu? Handlar det om familjeplanering? Är det slagsmål på gång? Ingen vet ännu.

Den kanske luddigaste kampanjen står Kristdemokraterna och deras dåvarande partiledare Göran Hägglund (2004-2015) för. Hägglund, som i politiska sammanhang betraktas som en spjuver, har någon sorts stirrtävling med en struts.

Bengt Johansson förklarar att bilden anspelade på en kampanj som Kolmården gjort där hockeyprofilen Niklas Wikegård stirrade ner en varg på samma sätt.

– Alltså så där som boxare gör vid invägning innan match.

Men om man inte känner till förlagan så ser man bara en politiker i glasögon med en struts

– Det blev lite för smart men det är nog den roligaste affischen vi har.

Se också: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Se också: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

Även om tydlighet krävs så har det funnits försök att liva upp budskapen med perspektivskifte och ironi (speciellt vanligt under 90-talet). På 80-talet kunde Socialdemokraterna gå till val med en bild på en yuppie i en öppen sportbil. För han kunde också vara arbetare och därmed socialdemokrat. Den bilden har sedan återuppstått i annan form. Sist med Nya moderaterna som avsändare.

Annons
Olof Palme framför valaffisch 1985
Socialdemokraternas original.
Nya moderaterna. Valaffisch
Nya moderaterna plankade tillbaka yuppien när de relanserade sig som arbetarparti 2010.
Annons

Bengt Johanssons egen favorit är enkel i sitt utförande men sinnrik i sitt budskap. En enkel tecknad bild från 1960 med socialdemokraterna som avsändare.

– Den föreställer en stuga och en segelbåt. Den ideala bilden av svensk sommar.

krav på längre semester
Bengt Johanssons egen favorit bland affischerna.
Professor Bengt Johansson, JMG
Bengt Johansson, professor JMG
Annons

3 klassiker

Det här är Lennart

Valaffisch, Lennart Dahléus
Känd men okänd. Lennart Dahléus presenterades för väljarna på ett helt nytt sätt.

Lennart Daléus hade jobbat länge i politiken när han blev partiledare för Centerpartiet. Bland annat som ledare för Linje 3 i kärnkraftsomröstningen. Men partiet litade uppenbarligen inte på att det jobbet nått allmänhetens medvetande eftersom man sjösatte en kampanj för att göra Lennart känd. Den kampanjen satte sig dock rejält även om Lennart själv bara satt vid rodret en kort tid (1998-2001).

Det ska vara förbjudet att knarka

Bengt Westerberg, partiledare Folkpartiet
En text. En bild. Ett budskap?

Folkpartiledaren Bengt Westerberg "ryter ifrån" 1988. Eller han kanske inte ryter ifrån så mycket. Det kan visserligen se töntigt ut i backspegeln men budskapet var att allt innehav av narkotika för eget bruk skulle kriminaliseras. Även om det så bara fanns i konsumentens pipa eller spruta. Men Westerberg såg lika prydligt stylad ut i en liknande appell för fri reklam-tv. Det kanske förklarar dynamiken mellan text och bild.

Annons
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

Lägre skatter

Moderat valaffisch
Ett budskap som känns igen val från val. Det är låga odds på att det dyker upp även till valet 2022.
Annons