Så blev kvinnor en självklar del av ukrainska armén – tusentals slåss vid fronten
Natten till torsdagen den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina.
Sedan dess har kriget varit den enda berättelsen i nästan samtliga medier.
Fördömandet av invasionen har varit i princip enhälligt. Världens länder har tagit tydligt ställning och Ryssland blir allt mer isolerat.
På onsdagen den 2 mars röstade FN:s generalförsamling med en överväldigande majoritet för en resolution som fördömde Rysslands anfallskrig mot sitt grannland i sydväst.
Endast fem länder – Ryssland, Eritrea, Nordkorea, Syrien och Belarus –röstade mot resolutionen.
Ingen snabb seger
I Ukraina har Putins planer om ett snabbt förlopp blivit grusade. Militära experter i svenska medier har uttalat att Putin sannolikt var övertygad om att den ukrainska armén antingen skulle bli besegrad eller ge upp.
En historiker har också uttryckt att Putins hoppades på – och kanske till och med trodde – att rosor skulle kastas på de ryska stridsvagnarna av civilbefolkningen.
Men det blev inga blommor.
Det blev molotovcocktails, kulor och pansarskott.
Den ukrainska moralen har visat sig vara grundmurad. Inte minst för att landet slåss för sin existens. I Ryssland får befolkningen inte ens kalla det ett krig. Om så sker riskerar man 15 år i fängelse. Det är en "militär specialoperation", enligt Putin.
Inga män får fly
Alla män mellan 18 och 60 år måste stanna i Ukraina. Kvinnor och barn tillåts fly, vilket "Julia", 24 år, har gjort. Hon heter egentligen något annat men vill vara anonym när Allas ringer henne.
Hon hade ursprungligen planer på att stanna i Ukraina. Men på måndagen den 1 mars kom bomberna för nära och hon vågade inte stanna längre.
Nu är hon i Göteborg. För tio dagar sedan satt hon i en lägenhet i Ukraina och tillverkade molotovcocktails.
– Vi var ett helt gäng kvinnor som satt och gjorde dessa. Det är superenkelt. Bensin i en flaska och sen trycker man ner lite tyg. Du tänder och kastar mot fienden.
Från Ukraina har det kommit flera berättelser om kvinnor som gör motstånd på olika sätt. Bland annat klipp i sociala medier som visar hur ukrainska kvinnor konfronterar den ryska armén. Särskilt stor spridning fick en video där en äldre kvinna berättar för de ryska soldaterna att de är ockupanter. Hon vill ge dem solrosfrön som "kan växa när ni dör".
A Ukrainian woman refuses to take orders from a Russian soldier, asking him "what are you doing on our land with all these guns?" pic.twitter.com/PrCsk5VuDV
— Channel 4 News (@Channel4News) 2022 guovvamánnu 25
Det är en stark och talande scen som blivit en symbol för det civila motståndet som finns i Ukraina mot den ryska invasionen.
Samtidigt florerar också bilder som inte är lika sanna vid en närmre granskning. Ett exempel är när Anastasiia Lenna, som tidigare varit Miss Ukraine, publicersade en bild med ett gevär på sitt Instagramkonto. Det visade sig att det inte varit ett riktigt gevär, utan en air soft gun. Tidningen USA Today bedömer det som falskt att Anastasiia anmält sig som frivillig i kriget.
I ett senare inlägg berättade hon att syftet med inlägget var att uppmuntra och inspirera sina medsystrar att försvara sitt land.
Men om vi försöker bortse från propagandan och undersöka hur ser det ut på den militära sidan, hur ser egentligen det kvinnliga motståndet ut inom den ukrainska armén?
Från icke önskvärda till oumbärliga
Kvinnor har fått tjänstgöra inom den ukrainska militären sedan 1993. I början fick de inte ta upp vapen utan endast ha civila uppgifter inom försvarsmakten, men detta ändrades några år efter att Ryssland annekterade Krim 2014.
Från år 2016 fick kvinnor fick rätten att kämpa i strid och två år senare antogs en lagstiftning som antogs som säkerställde likabehandling av kvinnor i militären, med vissa undantag.
Men då fick kvinnor också tjänstgöra inom fler stridsbefattningar, som att sköta kanonen i en pansarvagn eller utbilda sig till krypskytt.
Enligt ansedda tidningen Wall Street Journal består den ukrainska armén av 32000 stridande kvinnor i skrivande stund. Antalet utgör cirka 15 procent av alla ukrainska soldater.
– Det kan jämföras med Sverige som är mellan 11 och 18 procent, beroende på hur man räknar. Ryssland ligger ungefär 4 procent vad gäller kvinnor i stridande positioner, säger Fia Sundevall, forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen på Stockholms Universitet.
Hur ser du på den ukrainska siffran?
– Det är relativt högt jämfört med många av de närmast omgivande länderna. Det är intressant i sig. Jag trodde inte att Ukraina skulle ligga så nära flera av Natoländerna. Som jämförelse ligger Italien på kring sex procent.
Tror du att det har med 2014 och Rysslands annektering av Krim att göra, att det finns en allt större medvetenhet och vilja att försvara sitt land?
– Jag tror att det är en kombination av det och en aktiv rekrytering av hela befolkningen. Men också att man närmar sig väst och Nato. Detta är något som Nato har poängterat, att man inom militära organisationer behöver olika kompetenser som inte är könsbundna.
Rapport kastar ljus
Fia Sundevall har tagit del av en rapport från det ukrainska försvarsministeriet. Rapporten, som kom 2021, beskriver läget inom landets försvarsmakt. Hon ser flera formuleringar i texten som hon vill lyfta som särskilt intressanta. Dessa ger ledtrådar om den relativt stora närvaron av kvinnor på stridande positioner.
– Jag tolkar hela texten som ett sätt att närma sig väst och Nato. De visar att de har anammat en förståelse om kvinnans betydelse i försvaret. Hade jag inte vetat att rapporten var från Ukraina, hade jag gissat att de var från till exempel England eller Kanada.
Fia Sundevall utvecklar:
– Det har länge funnits en diskussion inom Nato om kön och försvar. För att få ett starkt folkligt stöd för försvaret har det ansetts viktigt med bred representation och att alla medborgare, kvinnor som män, ska se det som en rättighet och skyldighet att delta i försvaret. Det verkar vara något som Ukraina vill lyfta fram att man har förstått.
Även frivilliga kvinnor har anmält sig
Hur många ukrainska kvinnor som anmält sig som frivilliga efter krigsutbrottet finns det inga tillförlitliga källor på. Men klart är att de som väljer att kvittera ut ett vapen, får mediernas ögon på sig.
– Det drar uppmärksamhet till sig. Särskilt när kvinnorna faktiskt får lämna landet men väljer att inte göra det.
Att lyfta kvinnor som försvarare av sitt land har flera fördelar. Vad som är sant och falskt kan vara svårt att utröna vid en första anblick. Kvinnor har genom alla tider fyllt ett propagandasyfte i krigssammanhang, både som offer men kanske framför allt som hjältar.
– Man visar upp dessa beväpnade kvinnor för att få uppmärksamhet och stöd från andra länder. Sen har det också en försvarspsykologisk effekt, både för det egna landets befolkning och mot Ryssland. Man visar att man har en enad front, ett enat folk mot fienden.