Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Psykologens 7 tips: Så undviker du att bli lurad på nätet

23 nov, 2024
author Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson
Två bildet. Den till vänster visar en äldre person med Swish-appen öppen i telefonen. Den till höger visar Christopher Chabris, amerikansk professor i psykologi.
Foto: TT, Cecilia Gustavsson
Telefonbedrägerier, sol- och vårare, falska nyheter på nätet.
Det finns många sätt att bli lurad på.
Professor Christopher Chabris lär ut några enkla knep för att undvika det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julenBrand logo
Se också: Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julen

Vi lever i en värld där det finns oändligt många sätt att bluffa folk i vardagslivet. Telefonbedrägerierna mot äldre ökar i Sverige, med hjälp av AI kan falska bilder och videor spridas och på sociala medier frodas fake news. Om du ska boka ett hotell eller köpa en vara finns där säkert en stor mängd positiva recensioner, som kan vara påhittade.

Det är bara några exempel – det är helt enkelt lätt att bli förd bakom ljuset. Förd bakom ljuset (Fri tanke) är också titeln på en ny bok av två amerikanska psykologiprofessorer, Christopher Chabris och Daniel Simons.

– Att vilseleda folk är nästan en egen industri i dag. Det är en bra tid för att lära sig stå emot, och även strategier för att se igenom dem, säger Christopher Chabris, som nyligen besökte Stockholm.

Forskarna har hittat mönster i bedrägerier

Boken är späckad med forskning om hur olika sorters bedrägerier kan gå till, och författarna blev själva förvånade över hur utbrett det blivit att luras.

– Vi har hittat mönster i bedrägerier och ville dessutom ta upp vad det är som gör att vi ibland inte genomskådar när någon vill lura oss.

Christopher Chabris, amerikansk professor i psykologi.
”Alla kan bli lurade, även jag” garanterar Christopher Chabris. Foto: Cecilia Gustavsson

Vad är det då som gör att vi låter oss luras? Är vi korkade? Naiva? Nej då, den främsta orsaken är något som heter sanningsbias. Det är människans övervägande tendens att acceptera den information vi får utan att ifrågasätta den.

Annons

– En anledning till sanningsbias är att det är mest effektivt för människan att tänka att saker är sanna, och det är rimligt, för oftast är de ju det. Det kan vara något vi läser, något som någon berättar eller som vi ser i ett klipp eller på tv, säger han och fortsätter:

– Det finns helt enkelt ingen anledning att kontrollera allting och fundera över om det stämmer, är osant eller om det möjligen är 40 procent sant … vi kan inte hålla på så.

Christopher Chabris

Ålder: 58 år.

Gör: Professor i psykologi.

Familj: Fru (som också är professor) och 16-årig son.

Bor: Pennsylvania och en del i New York.

Aktuell: Med boken Förd bakom ljuset (Fri tanke) tillsammans med kollegan Daniel Simons. De två står också bakom det uppmärksammade experimentet Den osynliga gorillan. Det handlade om uppmärksamhet och visade att människor som får i uppgift att räkna hur många gånger olika basketspelar passar en boll kan missa att en person utklädd till gorilla går rakt in i matchen och slår sig för bröstet.

Han tar ett par komiska exempel, och pekar på en skylt på en dörr i hotellfoajén där vi sitter. Där står ”Utgång på kvällen, tryck på knappen till höger”.

– Om jag ska gå ut på kvällen kommer jag alltså att ta den utgången och trycka på knappen, inte tänka att det är någon i hotellpersonalen som försöker lura mig. Och om jag går till affären och det finns en skylt med texten ”Organiska grönsaker” så tror jag på det, jag kallar inte på chefen och ifrågasätter att de verkligen är organiska.

Ett bokomslag på boken Förd bakom ljuset. Bilden visar en illustrerad hand som håller fingrarna i kors.
Boken Förd bakom ljuset (Fri tanke) innehåller många exempel på bluffar. Foto: Fri tanke

Han fortsätter:

– Bedragarna vet detta och drar fördel av vår naturliga fallenhet att tro att saker är sanna.

Något som påverkar oss är tidigare erfarenheter och igenkänning. Alltså om vi är vana vid att en viss källa eller person är trovärdig, och vad vi upplevt tidigare.

Annons

Även kritiska personer kan gå på bluffar

Kan det alltså vara så att äldre personer är lättare att utnyttja eftersom världen möjligen var ärligare förr? Eller är vänliga personer mer sårbara om de fått för sig att andra är lika snälla? Det tror inte Christopher Chabris.

– Det är frestande att tänka sig att vissa är mer lättlurade än andra. Men det är lite farligt att resonera så, för egentligen handlar det bara om vilka sätt man blir lurad på. Även skeptiska, sofistikerade och kritiska personer kan gå på bluffar, fast kanske på andra sätt.

Ingen är immun – alla kan bli lurade

Till exempel kan en forskare bli lurad av andra som arbetar inom vetenskap, eller som utger sig för att göra det. Den som är framgångsrik kan vara så van vid att ha haft nytta av sin intuition och tur att hen är benägen att tänka att det ska fortsätta så, till exempel angående ett erbjudande om en stor investering.

– Men talesättet gäller: Om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

Kan verkligen alla bli lurade?

– Ja, absolut!

Att bli lurad utmanar vår självbild

Utifrån är det lätt att fnysa: Varför skickade hon pengar till mannen som hon mejlväxlat med? Hur kunde han ge sitt kontonummer till den snälla ”bankkvinnan” som ringde? Förstod hon inte den svindyra krämen inte alls hjälper mot åldrande hud? Listan kan göras lång över vardagsbluffar. Och att gå på en bluff är ofta förknippat med otroligt mycket skam.

– Att bli lurad utmanar vår självbild, vi vill vara smarta och veta vad vi sysslar med. Speciellt vill ingen vara en person som andra utnyttjat, säger Christopher Chabris.

En dator med mejl-funktionen öppen.
Får du ett mejl som verkar märkligt? Kolla mejladressen eller om det går att ringa avsändaren för en faktakoll. Foto: TT

Det är lätt att känna sig klyftigare – att det där skulle man minsann aldrig gått på själv.

– Men då hör vi talas om ett bedrägeri när det redan är upptäckt, det är stor skillnad mot att vara mitt i bluffen. I efterhand går det att se hur det fungerade, när offret borde sagt stopp. Men om du själv vore offret och det hände dig så hade du inte vetat någonting i förväg. Då är bluffen inte alls så tydlig som det kan verka.

Annons

Ett faktum som påverkar bedrägerierna – och inte minst omfattningen av dem – är teknikutvecklingen. När en bedragare förr var tvingen att skriva ett brev eller fax med erbjudande om en ”fantastisk investering” går det i dag att få iväg hundratusentals mejl eller direktmeddelanden på några sekunder. Då är sannolikheten stor att i alla fall några går på det.

Nya AI-teknologin svår att genomskåda

Med AI når fejkandet nya höjder. Det kan gälla bilder på kändisar som gör reklam för olika produkter, eller sms som liknar ett barnbarns önskan om att få en summa pengar med Swish.

En äldre människa med Swish-appen öppen på mobiltelefonen.
Försöker någon få dig att swisha? Lägg på och fundera ett varv till. Foto: TT

Nyligen publicerades till exempel en falsk film på kronprinsessan Victoria i en låtsaskampanj för att lura in människor i investeringsbedrägerier. Det kallas deepfake – datorframställda förfalskade bilder, ljud eller filmer som är så noggrant gjorda att de verkar äkta och trovärdiga.

Men samtidigt som det är klokt att vara vaksam finns det en gräns för hur mycket misstänksamhet som är nyttigt, skriver psykologerna i Förd bakom ljuset.

– Om man börjar misstänka att alla vill lura en så vågar man snart inte gå ut ur huset, och börjar gömma sina pengar under madrassen.

Så – har du själv blivit lurad?

– Jadå, jag kan ta ett exempel. Jag och min kollega Dan blev kontaktade av en kille som vi aldrig hört talas om, men som kände människor som vi kände, och framstod som smart och trevlig. Men han verkade svår att jobba med, så inget hände.

– När vi skrev boken stötte vi på honom igen. Då hade han blivit involverad i massa stämningar, lurat folk att köpa böcker som han aldrig skickade och sådant … Om vi gått in i ett professionellt samarbete med honom borde vi verkligen kollat hans bakgrund noga, inte bara litat på att han kände dem han påstod, berättar Christopher Chabris, och skäms inte ett dugg.

Så undviker du att bli lurad – 7 tips

  1. Tänk på att talesättet gäller: Om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det.
  2. Ta ett steg tillbaka och fundera innan du agerar. kan detta stämma?
  3. Fråga någon annan: Vad tror du är på gång här? Kan du ge mig ett råd?
  4. Våga ställ frågor till personen som kommer med erbjudandet/tipset/frågan – och se till att få ett ordentligt svar, inget struntprat.
  5. Gör en extrakoll om du är osäker på något, även om det tar tid eller verkar tråkigt.
  6. Lita inte på magkänslan, den kan ha fel.
  7. Om du får ett mejl som verkar mystiskt, kolla mejladressen noga – är den korrekt eller liknar den bara ett känt företags?
Annons