Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Pengar och krogkvällar- Så värvar Putin spioner i Sverige

16 mar, 2022
author Henrik Högström
Henrik Högström
Konsulten som fälldes för spioneri under häktningsförhandlingarna.
Den medelålders konsulten hade ont om pengar när han fastnade i den ryska underrättelsetjänstens nät. Mot kontanta summor lämnade han över känslig information till den ryske agenten. Han döms till tre års fängelse för spioneri.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Konsulten C har stött på en del svårigheter i yrkeslivet efter examen från Chalmers. Skilsmässa, ett dyrt underhåll, ”hiskeliga lån”och högre ambitioner gnager. Det passar inte honom att vara löneslav. Han tycker att han är värd något mer.

Den 29 februari 2019 grips han på restaurang i Stockholm. Mittemot honom sitter en rysk diplomat. Säpos spanare har både sett och hört att männen talat om C:s jobb och att de utväxlat meddelanden över bordet.

Hösten 2021 döms C i tingsrätten till tre års fängelse för spioneri men historien börjar redan 2017 då C bjuds med på en pub av en vän till familjen. Med under kvällen är också en tredje man, Jevgenij Umerenko. En kille som Säpo har koll på och misstänker för att vara underrättelseofficer i ryska underrättelsetjänsten SVR som är direkt underställd Vladimir Putin.

Speciell vänskap

Pubkvällen blir början på en vänskap mellan C och ryssen, vänskapen är dock speciell. C har inget nummer till ryssen men de när de stämmer träff bokar de samtidigt in ett reservdatum om den ene inte skulle dyka upp. Klassiskt spionmodus, enligt åklagaren.

Spanarna lägger också märke till vad de kallar ”konspirativt beteende” i samband med träffarna. Det vill säga att ryssen och C går i långa kringelikrokar innan de träffas på mötesplatsen. C förklarar att det hänger ihop med hans intresse för arkitektur. Han blir hänförd och kan gå hur långt som helst.

– Jag växte upp i en småstad och där fanns det inte så mycket att titta på, säger han i förhör.

Ur bevisning mot konsult dömd för spioneri
Från K:s anteckningar. Överenskomna möten och platser med alternativa "reservplaner" är typiskt beteende för främmande makts underrättelsetjänster.

Tar emot pengar

Enligt utredarna får C pengar i samband med träffarna. Antingen kontant eller i form av en bankinsättning. En sammanställning visar att han levt högt över sina tillgångar under de senaste åren. Underskottet har varit flera hundratusen per år. Under den här tiden är C konsult på Volvo och Scania. Av beslag som gjorts i bostäder och datorer han haft tillgång till hittar utredarna dessutom bevis på att han fört över arbetsinformation till ”egna” enheter. C nekar men tingsrätten menar att det är tydligt att kontanterna varit ersättning för överlämnad information. Mönstret mellan när mötena skett och pengarna betalats ut stärker sambandet, anser rätten.

Se också: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Se också: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"

Immunitet

Spioneriåtalet bygger helt på uppgifterna om C. Som ambassadpersonal har Jevgenij Umerenko varit fredad från såväl husrannsakan som förhör. I domen vägs också informationens vikt in. Alltså hur mycket men har svensk säkerhet lidit av det material C lämnat över från biltillverkarna Volvo och Scania i ryska händer. Enligt den så kallade ”men-bedömningen” har rikets säkerhet lidit skada av materialet som togs från Scania men inte Volvo.

Annons

Även hovrätten anser i en dom från mitten av december 2021 att C gjort sig skyldig till spioneri. De anser dock att materialet från båda arbetsgivarna varit ”menligt”.

Spiondomen mot konsulten C var den första i sitt slag på 18 år i Sverige. Säkerhetspolisen har talat om "en förhöjd hotbild mot Sverige från främmande makt" och liknande mistankar finns mot en chef på en statlig myndighet, som tidigare arbetat på Säpo, och hans bror.

Militärt skyddsobjekt
På senare år har flera personer även dömts för att de kartlagt och vidarefeordrat uppgift om militära skyddsobjekt. Ett så kallat MÖP-brott.

Säpo: fördjupat hot

Efter Rysslands invasion av Ukraina är hotbilden ännu mörkare. Hotbilden är både militär och civil och den riktar sig mot Sveriges ekonomi, politiska beslutsfattande, grundläggande fri- och rättigheter och vår territoriella suveränitet, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Säkerhetspolisen

- Säkerhetspolisen kan konstatera att i en situation som den vi nu befinner oss i ökar behovet av information hos främmande makt och därmed behovet av underrättelseinhämtning. Det finns också en ökad risk för cyberangrepp, säger Anna Sjöberg, operativ chef på Säkerhetspolisen.

Så jobbar säkerhetspolisen

SPANING & ÖVERVAKNING

Säkerhetspolisens underrättelsearbete bedrivs på flera sätt. Bland annat ge- nom att hämta in, bearbeta och analysera information. Inhämtningen kan bland annat ske genom spaningsarbete och hemliga tvångsmedel som kameraövervakning, avlyssning och så kallad postkontroll (att försändelser hålls kvar och granskas innan de delas ut).

Så värvar främmande makt agenter

Varje år utsätts flera personer för försök att värvas som agenter åt främmande makt. Processen kan enligt Säpo delas in i sex steg: Analys, målsökning, studie, närmande, vänskap och värvning.

Om du tror att du är utsatt för ett värvningsförsök ska du notera vem som tog kontakt och varför, samt hur och under vilka omständigheter kontakten togs.

Tipsa därefter Säpo.

Läs mer på: www.sakerhetspolisen.se/ kontraspionage

Annons