Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Vanliga sillen kan försvinna från påskbordet – det här ska du äta i stället

09 apr, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Foto: TT
Den vanliga sillen som vi ofta äter vid högtider rödlistas av Världsnaturfonden, WWF. De uppmanar nu att se upp när du väljer sill i påsk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Sillen är en stor del av påskbordet, och såklart även vid jul och midsommar. Men framöver kan det bli en ändring på det.

Världsnaturfonden WWF har rödlistat sill, bara en vecka innan påsk. Det skriver Världsnaturfonden i ett pressmeddelande.

Det betyder att man ska låta bli sillen. En annan fisksort som rödlistas är all makrill som är fiskad i Nordostatlanten. Det är en fisk som är vanlig både som färsk matfisk och i konserver med tomatsås.

Tidigare har makrillen varit ett okej alternativ, men nu mår beståndet så pass dåligt att fisket bedöms ohållbart oavsett fiskemetod.

Sillen som konsumeras mest i Sverige

Även den norska vårlekande sillen som är fiskad i Nordostatlanten rödlistas. Den låg tidigare på gult ljus, men har nu alltså försämrats.

Den norska vårlekande sillen är den sill som konsumeras mest i Sverige, och nästan uteslutande används i alla former av inlagd sill och matjessill.

– Vi ser nu återigen att det fiske som bedrivs inte är hållbart. Och tyvärr är både makrillen och den vårlekande sillen utsatta för alltför hårt fisketryck. Nu hamnar dessa på samma lista av överexploaterade arter som bland annat torsken och strömmingen i Östersjön, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

Den norska vårlekande sillen har kollapsat tidigare, under 1970-talet. Det tog flera årtionden innan den kom tillbaka.

Det kan du äta i stället

Om du trots allt vill äta fisk framöver finns mer hållbara alternativ. I stället för makrill kan man bland annat använda taggmakrill, även kallad makrillsstör, som fångas i Nordostatlanten. Den ligger på grönt ljus.

Annons

I stället för den norska vårlekande sillen är sillen runt Island och nordvästra Atlanten utanför Kanada ett bra alternativ.

– Vi måste tänka på att fisk inte bara är mat, utan har en nyckelroll i haven. Under ytan hittar vi ett invecklat nätverk där varje art och livsmiljö har sin unika roll och funktion som tillsammans bevarar balansen. Vi äger inte fiskarna i haven, men kan däremot nyttja dem. Men då måste vi göra det på ett ansvarsfullt, respektfullt och hållbart sätt, säger Inger Melander.

Fakta om WWF Fiskguiden

  • Fiskguiden ges ut en gång per år, men utöver det görs uppdateringar minst två gånger per år.
  • Det röda ljuset för makrill och norsk sill ändrades vid senaste uppdateringen i april.
  • I Fiskguiden sker bedömningen med ett trafikljussystem – grönt (bra val), gult (undvik - ät max 3-4 gånger per år), rött (låt bli).
  • WWF Fiskguiden har kommit ut sedan 2002 och har bidragit till att göra handeln med fisk och skaldjur mer hållbar.
  • I Sverige äter man cirka 12 kilo fisk och skaldjur per person och år. Lax, sill, torsk och räkor är de vanligaste arterna.
Annons