Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Därför ska du inte dela potatisen innan du kokar den – experten svarar

18 feb, 2025
Foto: Privat, Shutterstock/TT
Varför bör man inte halvera potatis innan man kokar den?
Allas hjälp av dietisten Josefine Jonasson för att få svaret.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så odlar du potatis i kruka.Brand logo
Se också: Så odlar du potatis i kruka.

Potatis är ett av våra äldsta och, traditionellt sett, mest viktiga livsmedel. Den lilla knölen är fullproppad med vitaminer och andra näringsämnen som kroppen mår bra av, så som exempelvis C-vitamin, vitamin B6, kalium och, i vissa fall, även folat.

Den är dessutom en mångsidig och omtyckt råvara som kan användas till allt från pommes frites, chips, mos och puré till gratänger, soppor, grytor eller diverse ugnsbakade maträtter.

Men visste du att vi faktiskt kan påverka potatisens näringsinnehåll baserat på hur vi tillagar den?

Dietistens tips: Minska förlust av C-vitamin vid kokning

Allas tar hjälp av dietisten Josefine Jonasson för att undersöka potatisen lite närmare.

”När det gäller C-vitamin försvinner cirka 20 procent av värdet vid kokning”, förklarar hon och fortsätter sedan med att utveckla kring vilka faktor som påverkar den här typen av vitaminförlust:

”Det som spelar störst roll är sannolikt mängden vatten man kokar i. Ju större mängd, desto större förlust och det beror helt enkelt på att vitaminet utsöndras i vattnet som man sedan häller bort.”

Som dietist sitter hon dock inne på många bra tips för att göra maten mer näringsrik. Kokad potatis är inget undantag!

”Ett tips är att använda kokvattnet i såsen eller moset för att så att säga 'stoppa tillbaka' vitaminerna.”

Josefine Jonasson är legitimerad dietist och kostexpert med lång erfarenhet i branschen. Foto: Privat

Därför bör du inte dela potatisen innan kokning

I ett recept på potatispuré för bebisar läser vi oss till att man bör undvika att tärna potatisen innan kokning, eftersom man då kan gå miste om ännu mer C-vitamin. Är det sant?

Annons

”När det gäller att sönderdela potatisen och därmed få en större förlust kan det säkert ligga lite i det, 'utgångarna' blir ju fler, men det viktigaste är ändå mängden kokvatten”, berättar Josefine.

För att summera kan du alltså undvika C-vitaminförlust vid kokning genom att koka din potatis i en mindre mängd vatten, samt låta bli att sönderdela den. Vill du ha än mer näring i slutprodukten kan du även ta vara på kokvattnet.

Vill slå ett slag för potatis

Avslutningsvis vill Josefine slå ett slag för att konsumera mer potatis i vardagen. Hon ser nämligen i sitt yrke att potatisen ofta väljs bort till förmån för mer exotiska alternativ.

”Det man ska komma ihåg är att potatis är ett otroligt bra livsmedel som tyvärr är lätt att glömma bort bland all pasta och ris!”

Annons