Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Experterna: Omikron kan innebära att pandemin lider mot sitt slut

05 jan, 2022
author Linn Seipel
Linn Seipel
Niklas Arnberg, professor i virologi, Ali Mirazimi, virolog, Karolinska Institutet
Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet , Ali Mirazimi, virolog/professor, adjungerad Karolinska Institutet
Omikronvarianten smittar fler snabbare – men färre blir allvarligt sjuka. Enligt experter på området kan denna utveckling vara positiv, eftersom att viruset då blir mer av ett hanterbart säsongsvirus.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kungen och drottningen har smittats med covid-19Brand logo
Kungen och drottningen har smittats med covid-19

MåBra har tidigare rapporterat att omikron av forskare beskrivits som betydligt mer smittsam än den tidigare deltavarianten. Däremot tyder allt mer på att omikron ger mildare symtom gentemot tidigare virusmutationer.

Enligt vissa forskare till och med till den grad att covid-19 kan vara på väg att bli ett vanligt säsongsvirus i stället för ett farligt pandemivirus. Andra experter beskriver situationen som att pandemin kommer finnas med oss ett tag till, om än inte riktigt på samma sätt som tidigare.

Omikron smittar mer – men är lindrigare

Omikron har upptäckts i drygt 100 länder, rapporterar WHO, som menar på att den snabba ökningen återigen riskerar att belasta sjukvården runtom i världen. Samtidigt pekar ännu tidiga studier på att betydligt färre fall leder till lika allvarlig sjukdom.

Detta eftersom viruset i mindre grad går långt ner i lungorna och i stället påverkar de övre luftvägarna. Symtomen blir i många fall därför lindrigare och mer snarlika en förkylning eller vanlig influensa.

Omikron kan innebära att pandemin lider mot sitt slut

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, menar båda att omikronvariantens mildhet kan innebära ett steg på vägen ut ur pandemin.

Niklas Arnberg
Virologen Niklas Arnberg menar att covid-19 håller på att bli ett säsongsvirus.

– Att vi nu ser omikronvarianten, som är betydligt mer smittsam men också uppenbarligen, som det ser ut i alla fall, snällare, så är det tecken på att viruset är på väg att bli ett endemiskt virus, i stället för ett pandemiskt virus. Alltså ett säsongsvirus snarare än ett farligt pandemivirus, säger Niklas Arnberg till SVT Nyheter.

Annons

Även Magnus Gisslén går i samma tankar, och menar att den höga smittgraden bör öka immuniteten i samhället.

– Om omikron infekterar väldigt många som är vaccinerade och därför har ett bra skydd mot svår sjukdom, så förbättras immuniteten ytterligare och skyddar sedan också bra mot att bli allvarligt sjuk av nästa variant. Då kan man tänka sig att det blir så att de flesta av oss får lindriga infektioner med jämna mellanrum och endast en del äldre och sårbara behöver vaccination med jämna mellanrum, säger han till SVT Nyheter.

Kommer pandemin vara över 2022?

Många experter som uttalar sig på ämnet menar att 2022 kommer vara ett fortsatt stökigt år, särskilt om man ska ut och resa. Man bör, enligt fyra experter på ämnet intervjuade av Aftonbladet, inte räkna med att kunna leva som vanligt.

– Det kommer ta lite längre tid innan pandemin är över. Då ska den vara borta överallt. Till exempel i Afrika har många länder låg vaccinationstäckning och i de samhällena kommer viruset finnas kvar. Pandemin kommer vara kvar, men förhoppningsvis inte på samma sätt. Vi kommer kunna leva normalt, men måste fortfarande hålla ett öga på viruset ett tag framåt, säger Ali Mirazimi, virolog, Karolinska Institutet till Aftonbladet.

Man menar också att den ökade smittspridningen medför nya problem: Även om färre blir allvarligt sjuka – så är det allt fler som kommer vara hemma sjuka från jobb, vilket belastar samhället på andra sätt.

Richard Bergström
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

– Vi ska komma ihåg att vi fått fantastisk bukt med att folk dör. Men att folk blir sjuka och inte kan gå till jobbet, studera eller plugga, måste sitta i karantän eller fastnar på ett resmål, det är ett problem. Men det är inte dödsfall, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Källa: SVT Nyheter, SvD, Aftonbladet

Se också: Här är de nya restriktionerna som gäller från den 23 december 2021

Här är de nya restriktionerna från den 23 decemberBrand logo
Här är de nya restriktionerna från den 23 december
Annons