Nya uppgifter-Angav han Anne Franks familj till nazisterna?
1947 publicerade Otto Frank sin dotter Annes dagböcker. Böcker där hon skildrar tillvaron som gömd undan nazisterna i Amsterdam under kriget.
Både Anne, hennes syster Margot och deras mamma Edith hade vid det laget dött i koncentrationsläger under kriget. Men böckerna och minnet av Anne Frank har nått miljoner läsare och fortsätter att beröra än idag.
Till historien hör att familjen lyckats gömma sig undan Gestapo i 761 dagar. Det var inte förrän de fick ett tips som de kunde hitta gömstället och skicka familjen till läger. Men vem var det som tipsade de tyska ockupanterna?
I två tidigare utredningar, 1948 och 1963, hade man inte kommit fram till ett svar även om det fanns kandidater. Historiker som försökt har inte heller lyckats spåra tipsaren.
För några år sedan gick uppgiften att utreda vem som förrått familjen Frank till rutinerade utredaren Vincent Pankoke. En pensionerad FBI-veteran som arbetat med allt från narkotikakarteller till terrorattentaten 9/11.
Frågan kom från den nederländske filmaren Thijs Bayens 2016. Bayens menade att frågan om vem som angav Anne Franks familj var viktig att besvara.
– För mig var det verkligen viktigt att undersöka vad som får oss att ange varandra, berättar This Bayens för CBS.
– Området där Anna Frank bodde var väldigt vanligt. Ett vänligt område med den lokale slaktaren, den lokale doktorn och polismannen. De jobbade tillsammans, höll av varandra och bodde sida vid sida. Och plötsligt börjar folk ange varandra. Hur kunde det ske?
Pankoke hade egentligen ställt in sig på en bekväm pensionärstillvaro i Florida när frågan ställdes. Han hade läst Anne Franks dagbok som barn men var mån om att det inte skulle bli någon sorts sensationsjobb avsett att bara generera rubriker.
Anne Franks öde och dagbok förtjänade mer respekt än så.
Den tredje utredningen
Upplägget för utredningen var inte att det skulle behandlas som ett historiskt mysterium. Det var ett brott att ange landsmän till nazisterna. Alltså var det ett brott som begåtts och en polisutredning som skulle spåra den skyldige.
Till skillnad från utredningarna 48 och 63 skulle man också kunna dra nytta av det allra senaste inom teknik och metod.
Pankoke gav upp strandlivet under Floridas Palmer för att göra jobbet. Det kallaste fall han någonsin jobbat med.
Resultatet har presenterats i CBS 60 minutes och i boken The betrayal of Anne Frank av kanadensiska författaren Rosemary Sullivan
Baserat på vad man visste gjorde gruppen en lista med 12 tänkbara namn.
– Vi tittade på dem var och en utifrån möjlighet, motiv och kännedom, säger Rosemary Sullivan till tidningen Daily Express.
Gruppen gick igenom tidigare utredningar och gjorde en ny brottsplatsundersökning. Kunde någon i omgivningen ha hört ljud eller sett ljus från gömstället? Kunde poliserna som hittade gömstället helt enkelt ha gjort ett särdeles bra jobb?
Nej, slutsatsen blev att det måste vara ett tips som legat bakom familjen Franks öde.
Omnämnd i anonymt brev
Bland kandidaterna fanns juristen Arnold Van den Bergh. Van den Bergh var köpman och en av sex judiska notarier i Amsterdam . Han hade jobbat med en kommitté för att hjälpa judiska flyktingar innan kriget. 1942 var Van den Bergh medlem av Amsterdams judiska råd. Ett råd som lydde under den nazistiska ockupationsmakten. Senare under ockupationen, när Nazisterna börjat utrota judar på industriell nivå, upplöstes det judiska rådet. Dess medlemmar skickades till koncentrationsläger. När utredarna undersökte saken närmare kunde de dock konstatera att Van den Bergh och hans fru varit undantagna från det ödet. De fick stanna kvar i Amsterdam.
Pankoke och hans utredare hittade också Van den Berghs namn i polisutredningen från 1963. Det är en kort passage i ett förhör med Otto Frank där han berättar att han fått ett anonymt meddelande efter krigsslutet där det stod att angivaren var Arnold Van den Bergh.
Polisen som gjort förhöret var död men i hans efterlämnade papper kunde Pankoke och hans team hitta en kopia av meddelandet.
Ett faktum som kan tolkas som att han lämnat information till nazisterna för att själv undgå att gå sitt öde till mötes i koncentrationslägren. Van den Bergh dog 1950 och kan alltså själv inte föra sin talan om misstankarna. Pankoke menar att bevisningen visserligen bygger på indicier men att Vand den bergh måste räknas som huvudmisstänkt.
Gömde familjen i annexet
Otto Frank var gift med Edith sedan 1925. Då bodde de i Frankfurt. Familjen flyttade till Amsterdam där Otto hade ett lager för kryddor och torkade frukter nära familjens bostad. När tyskarna invaderade Holland 1940 började Otto inreda ett annex i anslutning till lagret. Annexet utrustades med toalett, vask och kokvrå. En bastant bokhylla dolde ingången till familjens gömställe. 1942 kallades Margot till ett arbetsläger. Då tog familjen beslutet att gömma sig i sitt förberedda krypin. För att inte väcka misstankar lämnade de lägenheten en och en klädda i så många lager kläder de kunde få på sig. Var och en bar bara en väska för att det inte skulle se ut som att det var på flykt. Hemmet lämnade de i en röra. Det skulle se ut som att de gett sig av brådstörtat.
Familjen visste att de, precis som resten av Amsterdams omkring 100 000 judar, befann sig i livsfara. De var inte ensamma i sitt krypin. Auguste och Hermann Van Pels fann sin tillflykt här. Det gjorde även tandläkaren Fritz Pfeffer. I lagret på Prinsengrach-263 pågick verksamheten som vanligt. Invigda medarbetare såg till att familjerna bakom bokhyllan fick mat. Familjen Frank och de andra flyktingarna lyckades hålla sig tillräckligt tysta. På nätterna satte man mörkläggningsgardiner för fönstren så att inget ljus skulle avslöja gömstället. Planen höll länge. Till och med när polisen sökte igenom lokalerna efter ett inbrott lyckades familjerna i gömstället ovanför undgå upptäckt.
Det skulle krävas ett detaljerat tips för att att flyktingarnas gömställe skulle avslöjas. Den 4 augusti 1944 gick polis in under ledning av en SS-officer lyfte undan bokhyllan och kunde gripa familjerna Frank, van Pels och Fritz. En medarbetare till Otto såg till att rädda Annes dagböcker undan konfiskering. Hennes sista inlägg gjordes den 1 augusti 1944. Anne Frank var 15 år.
Döttrarna dog i tyfus
Anne Frank och hennes familj skickades till Auschwitz. Där dog Edith av svält. Anne och Margot skickades vidare till Bergen-Belsen där de insjuknade i Tyfus och dog med ett par dagars mellanrum. Pappa Otto överlevde fångenskapen och återvände till Amsterdam efter kriget. I en intervju med CBS 1964 berättade han om resan till koncentrationslägren.
– När vi kom till Auschwitz stod det män beväpnade med klubbor och pekade-kvinnor hit, män dit. Vi blev åtskilda där på stationen, så kvinnorna fördes till Birkenau och vi till Auschwitz. Jag såg aldrig min familj igen.
Tillbaka i Amsterdam fick Otto sin dotters dagböcker som medarbetaren tagit hand om och publicerade dem. Världens mest lästa dagbok som sålt i över 30 miljoner exemplar. Författaren Rosemary Sullivan menar i en intervju med Daily Express att det finns skäl att tänka efter innan man dömer Van den Bergh för det misstänkta angiveriet. Van den Bergh och hans familj med tre barn stod inför samma hot som familjen Frank.
Han lämnade inte uppgifterna av elakhet eller för personlig vinning som många andra. Precis som för Otto Frank var anledningen enkel. Han gjorde det för att rädda sin familj. Ansvaret för de barbariska grymheterna ligger för alltid på de nazistiska ockupanterna, som terroriserade samhället och vände grannar mot varandra.
– Han använde det inflytande han hade för att rädda sin egen familj. Personligen tycker jag att han är en tragisk figur, säger hon till Daily Express.
De nya uppgifterna och utpekandet har kritiserats från forskarhåll. Enligt kritiken finns det brister i researchen som urholkar slutsatsen. Bland kritikerna finns bland andra Anne Frank-institutet.
Tryckningen av en andra upplaga av boken The betrayal of Anne Frank pausades därför, rapporterar DN.
Det är inte första gången som en angivare har pekats ut som den som tipsade nazisterna om Anne Franks gömställe. Kanske inte den sista gången heller.
Källa: CBS, Daily Express