Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Nanni startade eget – öppnade restaurang hemma i köket

23 aug, 2024
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Nanni står i sitt kök med matvaror på bänkarna. Hon håller i en skål och ler mot kameran.
Nanni kickade igång sin verksamhet förra året och har bland annat
öppnat pop up-restaurang
i sitt eget hem. ”Idéerna är många” säger hon.Foto: Theresia Köhlin
Hon har sökt 990 jobb utan resultat och pensionen skulle inte ens ge henne 10 000 kronor före skatt.
– Då bestämde jag mig
för att använda mina yrkeserfarenheter till att starta eget
i stället, säger Nanni Pilhjärta.

I sin verksamhet erbjuder hon allt ifrån pop up-restaurang i hemmet till
finskakurser, konstworkshops och
temaresor runt om i världen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så vågar du starta eget företagBrand logo
Se också: Så vågar du starta eget företag

Under locket på en stor, grön lergryta jäser foccacciadegen och äppelpajen har precis blivit färdig i ugnen. Det är full aktivitet i Nanni Pilhjärtas, 64, kök. Hon lagar all mat från grunden och har tidigare drivit restaurang i Finland. Nu erbjuder hon pop up-restaurang med olika teman i sitt eget hem.

Det generösa köksbordet är dukat i orange nyanser och matchar Nannis egen klänning för dagen.
– Orange är min vinterfärg, den gör mig glad, säger Nanni när hon tar emot i sitt och maken Torsten Nyströms, 73, färgsprakande hem på Gärdet i centrala Stockholm.

Nanni sitter vid ett bord med tulpaner i vas. Hon har kort hår, bär runda glasögon och har halsband. Håller upp ett smycke och tittar in i kameran.
Nanni lagar all mat från grunden och har tidigare drivit restaurang i Finland.Foto: Theresia Köhlin

Det är alldeles tydligt att det bor en konstnär innanför dessa fyra väggar. 64-åriga Nanni kommer ursprungligen från finska Österbotten och var till en början helt finsktalande, trots sitt svenskklingande namn.
– Efternamnet kommer från min morfars släkt, som hörde till ”knapadeln” som hade adelstitel men inga pengar, berättar Nanni.

Sa upp sig från tryggt jobb och flyttade till by i Finland

Efter att hennes föräldrar skilt sig tillbringade Nanni den tidiga barndomen hos sin mormor på landsbygden i Österbotten i Finland. När hon kom till Oxelösund i Sverige som nioåring kunde hon inte språket. Nanni kallar sig för maskrosbarn och fick tidigt lära sig att klara sig själv. Det har hon haft nytta av genom livet. Nanni har alltid hittat vägar framåt.

Annons

Hon har studerat på ämneslärarlinjen och jobbat som lärare i svenska för invandrare. Hon har arbetat som översättare, sjömanskocka och husmor inom kriminalvården. Plus en hel del annat.
– Vid 42-års ålder gjorde jag en stor omställning i livet. Mina rötter kallade så jag sa upp mig från en trygg anställning, lämnade Göteborg, alla vänner och min vuxne son, som backade upp mig. Jag flyttade till en liten by utanför Björneborg i Finland, berättar Nanni.

Dessutom är min verksamhet väldigt rolig


Hon hade, som alltid, många järn i elden. Nanni tog körkort och startade ett utbildningsföretag, samtidigt som hon hyrde ett vildmarkscenter med restaurang och B&B.
Nanni hittade även kärleken och gifte sig med en storbonde.
– Jag levde i ett bra äktenskap i 12 år men sedan tog det slut. Vi växte isär och jag behövde börja på ny kula för att läka mig och hitta livsglädjen, säger Nanni och berättar att hon flyttade till Turkiet.

Nanni håller i korg med tygbitar.
Nanni håller även i olika kurser.Foto: Theresia Köhlin


Men vägen bar hem till Finland igen, där hon under flera år arbetade som coach för arbetslösa finlandssvenskar.
– När jag flyttade till Sverige igen efter 14 år pratade jag inte längre göteborgska utan sjungande finlandssvenska, skrattar Nanni.

Fick arbete som lärare för nyanlända kvinnor: "Otroligt givande"

Hon är inte bara en färgstark själ, hon är också en glad kvinna, som bjuder på mycket skratt och skoj, trots de motgångar livet bjudit på. När Nanni kom hem till Sverige igen hade hon varit med om en bilolycka, som gjorde att hon drogs med tuffa skulder. Ur krisen och oron föddes hennes konstnärskap.

Två tavlor i collage-stil.
Ur kris och oro föddes konst och kreativitet för Nanni.Foto: Theresia Köhlin

– Jag skapade 12 kvinnoporträtt av några gamla fönster som jag fått till skänks. De betalade min hyra och mat och sedan dess har jag aldrig slutat att skapa.

Annons

Nanni var 58 år när hon fick arbete som lärare och coach för nyanlända kvinnor på Campus Oxelösund, ett arbete hon älskade.
– Det var otroligt givande. För att hitta en gemensam nämnare utan språk så lagade vi mat i kyrkans lokaler, vi lärde oss om återvinning och vi skapade. Vi jobbade med musik och bilder, massage och gympa. Vi gjorde många studiebesök i Sörmland, till Yalla trappan i Malmö och Livstycket i Tensta. Mina elever satt i minibussen och trummade på plastdunkar som skulle fyllas med mjölk på hemvägen. Det är fina minnen, säger Nanni som också fick i uppdrag att undersöka om socialt företagande kunde vara ett alternativ.

Torsten i mönstrad skjorta och Nanni i orange klänning sitter med sin hund i en soffa.
"Så fort vi sågs var det självklart att det skulle vara vi" berättar Nanni om sin kärlek Torsten.Foto: Theresia Köhlin

Livet tog ny vändning – träffade sin stora kärlek

Nanni gick in för uppdraget med hull och hår och tog fram en modell där kvinnornas egen kompetens med matlagning och ystning togs tillvara.
– Vi skulle göra syrisk gnisselost, och baka surdegsbröd av vasslen. En ekologisk gård skulle leverera mjölken. Kvinnorna kunde väldigt lite svenska men tanken var att ha med mentorer, som kommit längre i sina studier, som anställda i projektet. Men kommunen trodde inte på min idé och projektpengarna för mitt jobb var slut. Jag jobbade kvar i kommunen med finska förvaltningen tills pandemin tog resten av mitt jobb.

Nanni och Torsten ger varandra en puss.
Paret träffades via en dejtingsajt och är nu gifta.Foto: Theresia Köhlin

Men livet skulle ta en ny vändning ännu en gång när Nannis stora kärlek kom in i hennes liv. Paret träffades via en dejtingsajt på internet, men Nanni var inte helt övertygad från början.

Annons

– Var han inte för gammal? var min första tanke, men så fort vi sågs var det självklart att det skulle vara vi. Han kom hem till mig med två kassar fulla av råvaror som jag gillar, och Torsten är en kreativ person precis som jag. Han har jobbat som fotograf och bildredaktör hela sitt liv och medverkade nyligen i en utställning på Fotografiska museet.

Inte råd att gå i pension – och upplevde ålderism på arbetsmarknaden

Nanni bodde i Oxelösund och Torsten i Stockholm och hon bestämde sig för att söka jobb i hans hemtrakter. Det var då det tog tvärstopp för Nanni.
– Jag sökte alla möjliga sorts jobb, och skickade in 40-50 ansökningar i månaden. Ibland fick jag komma på intervju men jag gick aldrig vidare, trots att jag har ett fantastiskt CV. En gång skulle man skicka en presentationsvideo. Jag var brunbränd och utvilad efter en vecka i solen och kände mig på topp när jag spelade in min film. Men rekryteraren svarade att de sökte någon med mer energi. Det var förnedrande. Jag förstod att det handlade om ålderism.

Jag sökte
alla möjliga
sorts jobb, och skickade in
40-50 ansökningar i månaden


Nanni har räknat ut att hon sökte 990 jobb och visst tärde det på självkänslan att inte duga. När hon gjorde en pensionsberäkning insåg hon att det var omöjligt att gå i pension vid 64-års ålder. Hon skulle bara få 9100 kronor före skatt.

– Men det sista slaget var när arbetsförmedlingen skickade mig på arbetsträning. Det var en timmes resa dit, plus två kilometers promenad och deltagarna var personer som hela livet stått väldigt långt ifrån arbetsmarknaden. Torsten hämtade mig efter dagens slut och jag bara grät av uppgivenhet. Det funkade inte, jag var tvungen att hitta en egen lösning och då bestämde jag mig för att starta eget.

Korgar med olika tyger och stuvar.
Kreativiteten är synlig hemma hos Nanni.Foto: Theresia Köhlin

Startade eget och öppnade restaurang i sitt hem

När Nanni börjat tänka i de banorna saknades inte idéer för verksamheten. Hon kunde plocka de roligaste bitarna ur sin långa och mångfacetterade yrkeserfarenhet. Hon gjorde en affärsplan och blev beviljad uppstartsstöd, under förutsättning att hon håller verksamheten rullande i minst tre år.
– Och det ska jag! Även om jag jobbar några år till så är min pension fortfarande väldigt låg, vid 66 skulle den vara 12000 kronor. Det räcker inte för att leva ett bra liv med livets goda. Dessutom är min verksamhet väldigt rolig.

Annons

Det här är Nanni

Namn: Nanni Pilhjärta, 64,företagare.

Familj: Maken Torsten Nyström, 73, fotograf och bildredaktör. Vuxne sonen Kristofer med fru och två barn.

Bor: I femrumslägenhetpå Gärdet i Stockholm.

Aktuell med: Startade företag i stället för att gå i pension.

Nanni på Facebook: Nannisdreams (Nanni's)

Nanni på instagram:@pilhjartaart


Nanni kickade igång sin verksamhet förra året och har öppnat en pop up-restaurang i sitt eget hem. Hit är mindre grupper välkomna på temamiddagar, en gång i månaden, det kan vara allt ifrån Afternoon tea eller finskt julbord till ottomansk middag. Hon håller kurser i det finska språket och arrangerar konstworkshops och temaresor runt om i världen.

När vi ses packar Nanni som bäst inför en konstresa med en mindre grupp till Marocko.
– Idéerna är många. Jag planerar en handarbetsresa till Viljandi, i Estland, en temaresa med besök i Valamo ortodoxa kloster i Östra Finland kombinerat med workshop i karelska piroger och finsk logdans. En pilgrims-konstresa till Moder Marias hus i Turkiet finns också med i planeringen.

Kvinnor har alltid varit kulturbärare

Ett projekt som Katri Oksanen, kulturproducent från Åbo, och Nanni planerat och ser extra mycket fram emot går ut på att intervjua finska kvinnor som kom till Sverige på 1960-talet. Det är ett tvåårigt kulturprojekt, vars finansiering ännu inte blivit klar.

Nanni håller upp två av sina tavlor.
”Jag skapade 12 kvinnoporträtt av några gamla fönster som jag fått till skänks. De betalade min hyra och mat och sedan dess har jag aldrig slutat att skapa.”Foto: Theresia Köhlin

– Jag och Katri ska åka ut på en turné till tio orter dit finnarna invandrade för 60 år sedan. Vi ska intervjua flera generationer kvinnor och hjälpa dem och deras döttrar att hitta tillbaka till det finska språket. Tanken är också att skapa kvinnornas porträtt med min collageteknik och Katri ska göra samhällskonst med dem. Alltihop ska utmynna i en vandringsutställning och en bok med deras berättelser och bilder. Kvinnor har alltid varit kulturbärare och vårt projekt heter Min finska mamma. Det ser jag jättemycket fram emot.

Kycklinggryta med ris i lerkrus
Nanni serverar hemlagat i sin pop-up-restaurang hemma i köket.Foto: Theresia Köhlin

Nannis saftiga kycklinggryta

600-750 gr kycklinglårfilé

2 msk av kryddan Ras al Hanout kan ersättas med 2 tsk av vardera paprika, gurkmeja, kanel, svartpeppar,1 tsk ingefära eller 1 msk färsk riven.

4 gula lökar

6 vitlöksklyftor

0,5-1 msk färsk chili eller harissa

4 msk olivolja

6 torkade aprikoser, 2 msk russin, 50 gr mandel

0,5 gr saffran

1,5 msk honung

1/2 apelsins skal och juice

1 burk tomater av god kvalitet

5 dl kycklingbuljong

pressad citronsaft

Till servering: citronklyftor, mynta, koriander, fullfet yogurt, couscous

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingen i mindre bitar. Blanda ihop kryddorna, utom chilin, i en liten skål.

2. Gnid in halva blandningen i köttet.

Skala, hacka löken och vitlöken. Hetta upp 2 msk av oljan i en gryta med lock (tagine eller järngryta som tål ugn).

3. Blanchera lökblandningen, tillsammans med harissan i 10 minuter.

4. Dela aprikoser, tillsätt dem med russin, mandel, saffran, honung, tomater, kycklingbuljong, salt. Låt sjuda.

5. Bryn kycklingen hastigt i en stekpanna i resten av oljan. Lägg ovanpå såsblandningen i grytan, tryck ner dem lite. Täck med lock. Efterstek 40 minuter i ugnen.

6. Servera med örter, citronklyftor, yoghurt och couscous. Strö över lite fling­salt och granatäpplekärnor.

Annons