Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Mats sysselsätter fångar – på Tygelsjö-anstalten är allt ”Made in jail”

09 apr, 2024
author Angelica Jaako Billenman
Angelica Jaako Billenman
Foto: Lina Haskel
På Tygelsjö-anstalten, söder om Malmö, odlas blommor, sys förkläden och snickras fågelholkar.
Produkterna säljs sedan till privatpersoner och företag under varumärket ”Made in jail”.
Mats Herrmann, chef för arbetsdriften på fängelset, berättar varför det är så viktigt för de intagna att ha en sysselsättning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 knep som håller tulpanerna fina längreBrand logo
Se också: 7 knep som håller tulpanerna fina längre

Har du någon gång sett loggan ”Made in jail”? Då har du lagt ögonen på en av hundratals produkter som tillverkas på Kriminalvårdens 46 anstalter runt om i Sverige.

På anstalten Tygelsjö, 15 kilometer söder om Malmö, finns en mekanisk verkstad, en handelsträdgård och ett snickeri, bland annat.

Mats Herrmann, 54, är chef för arbetsdriften på både Tygelsjö-anstalten, som är en klass tre, öppen anstalt för män, och för anstalten Ringsjön i Eslöv, som är detsamma – fast för kvinnor.

Fångarna på Tygelsjö-anstalten odlar tulpaner

På Tygelsjö-anstalten tillverkas bland annat grillplåtar, hamburgerpressar, fågelholkar och förkläden, men deras absolut populäraste produkter är blommor från deras egen handelsträdgård.

– Våra tulpaner är eftertraktade i jättebra kvalitet, berättar Mats, som jobbat inom Kriminalvården i snart 30 år, och i tre år inom sin nuvarande roll.

Mats Herrmann ler mot kameran på en närbild. Han är chef för arbetsdriften på Tygelsjö-anstalten i Skåne.
Kriminalvårdsanställde Mats Herrmann är chef för arbetsdriften på Tygelsjö-anstalten Foto: Lina Haskel

Tygelsjö-anstalten säljer blommorna vidare till blomsterhandlare, men en del säljs också i deras egen gårdsbutik som just nu är öppen två dagar i veckan, torsdagar klockan 15-18 och lördagar klockan 9-12, fram till en vecka före midsommar.

Annons

– Den går jättebra, det är många återkommande kunder, säger Mats och berättar att de typiska besökarna är män och kvinnor mellan 50 och 70 år.

Anstalten Tygelsjö hjälper även företag med produktion av saker och dessutom har de flera grossister som handlar varor av dem.

Mats Herrmann

Ålder: 54 år.

Bor: I Helsingborg.

Familj: Sambo, två barn och två bonusbarn.

Gör: Anställd av Kriminalvården och chef för arbetsdriften på anstalterna Tygelsjö och Ringsjön.

Rutiner är viktigt för de intagna på fängelset

En vanlig dag för de cirka hundra intagna på Tygelsjö-anstalten börjar med väckning. Klockan sju ska de vara ute från sina avdelningar för att äta frukost och göra sig redo för deras sysselsättningar. Halv åtta börjar de, jobbar eller studerar fram till lunch för att sedan vara tillbaka en timme senare. En arbets- eller studiedag slutar vid 16.00.

Här är det lättare att anpassa sig, på en sluten anstalt är det lite tuffare

– Det gäller att de kan hålla tiderna, kunna umgås och respektera vad produktionsledarna säger till dem. Nu är det här en klass tre, en öppen anstalt, och det är mycket lättare här än vad det är på en sluten anstalt, klass två eller klass ett. De som är här har lättare att anpassa sig. På en sluten anstalt är det lite tuffare, förklarar Mats.

Tygelsjö-anstalten har inga murar, inte ens ett litet staket, och de intagna rör sig fritt. Här sitter alla typer av brottslingar, alltifrån livstidsdömda mördare, som gör sin sista tid i fängelset, till de som är dömda för mindre ekobrott.

– I normala fall kanske de sitter mellan tre och åtta månader, men nu sitter man lite längre.

En man slipar metall på en maskin.
I den mekaniska verkstaden i Tygelsjö-anstalten jobbas det febrilt. Foto: Lina Haskel

Ett stort problem för svenska fängelser i dag är nämligen att det är platsbrist. På anstalter med säkerhetsklass ett och två är det fullt.

Annons

– Då försöker man få ut folk från klass ett till klass två, från klass två till klass tre. Man testar gärna, det gjorde man inte förr.

Fungerar det inte för de intagna att klassas ner, skickas de tillbaka till ett fängelse med högre säkerhetsklass igen. Överbeläggningen ställer en hel del krav på Mats och hans kollegor.

– Det blir ju tuffare för alla. Vi ska se till att de ska sysselsätta allihop, det är en utmaning.

För alla ska sysselsättas i någon grad, antingen med skolgång, i köket, i tvätteriet eller med produktionen, om de inte är pensionärer det vill säga. Lön får de också.

– De har 13 kronor i timmen. Missköter de sig så får de lite mindre lön. Arbetsvägrar de får de ingen lön överhuvudtaget.

– Det är framför allt de yngre killarna som är svårmotiverade, fortsätter Mats, men förklarar att de försöker få de yngre att studera i stället.

Odlingslådor framför Tygelsjö-anstalten i Skåne.
Tygelsjö-anstalten har en prunkande trädgård. Foto: Lina Haskel

Fångarna kan önska arbetsplats – men inte kräva

Som intagen kan man inte välja vad man ska jobba med i fängelset, men man kan ha önskemål och Mats och hans kollegor försöker att tillgodose dem. Men är man svetsare till yrket till exempel, ligger det närmre till hands att bli placerad i den mekaniska verkstaden i stället för den annars väldigt populära handelsträdgården. Vantrivs man däremot kan man alltid önska om att få byta sysselsättning.

Alla våra intagna är sysselsatta, och det är vi jättestolta för

Det kan kanske verka lite att bara få 13 kronor i timmen för arbetet i fängelset. De intagna får heller inte ta emot pengar från släkt och vänner när de sitter inne. Pengarna från sysselsättningen ska räcka till utgifter vid permissioner och inköp av det nödvändigaste i anstalternas kiosker.

Annons

Men annat var det förr.

1968 avskaffades straffarbete definitivt i Sverige, och villkoren för fångar förbättrades succesivt.

En hand som håller upp en blomkruka som är märkt Krim: Prod, Kriminalvårdens eget varumärke.
Krim: Prod är en av Kriminalvårdens loggor som visar att en vara är producerad i ett av Sveriges fängelser. Foto: Lina Haskel

Mats är nöjd med arbetsmiljön på anstalten Tygelsjö. Här sker sällan några incidenter fångar emellan. Troligtvis för att de vet att de då kan skickas till en sluten anstalt. På Tygelsjö finns bra förutsättningar för att anpassa sig till det vanliga livet utanför det obefintliga staketet.

– Det ligger fint och man kan gå ut och träna. Vi har också jätteduktiga kockar som lagar bra mat, säger Mats.

Men det bästa med hans jobb är arbetskamraterna, säger han.

– Jag brukar säga att man stannar för att man trivs med kollegorna. Vi har roligt på arbetsplatsen. Alla våra intagna är sysselsatta, och det är vi jättestolta för!

Annons