Linda Malmenborn hjälper unga tjejer genom Tjejzonen
– Hade jag själv haft en Storasyster så hade jag kunnat bearbeta mina känslor tidigare i livet, säger Linda som sedan länge arbetar för den ideella föreningen.
Linda Malmenborn, 46, kände att hon saknade fokus på mänskliga relationer i sitt jobb inom finans och bestämde sig redan för tio år sen att arbeta som volontär vid sidan av.
Det var då hon kom i kontakt med Tjejzonen, som numera är en stor del av hennes liv. Och hon är evigt tacksam för allt det har gett henne att jobba som ”Storasyster” och, sen ett antal år tillbaka, också som mentor åt andra Storasystrar.
Tjejzonen är en ideell förening som fungerar som en kontaktportal för tjejer i åldern 10-25.
De kan anonymt höra av sig via chatt för att prata av sig eller tala regelbundet med en egen Storasyster i upp till ett år via chatt, videosamtal eller fysiska möten.
Mörka hemligheter
Efter att ha tagit del av unga tjejers livshistorier under ett helt decennium kan Linda konstatera att behovet av att bli lyssnad på är skriande stort. Och ämnena är ofta oroväckande tunga och allvarliga.
– Det är väldigt mycket ångest, självskadebeteende, många öppnar samtalet med att de vill dö. De har prestationsångest, och säger ”jag är ful och äcklig”, de har ätstörningar och låg självkänsla och vill att allt ska vara perfekt. Det är även vanligt med samtal om våldtäkter, misshandel och incest.
Som Storasyster på Tjejzonen är målet att få unga tjejer att känna sig så pass trygga att de vågar dela med sig av sådant som de kanske inte velat berätta för någon. Och det är just i en chatt med Tjejzonens Storasystrar som många för första gången berättar en mörk hemlighet som har tyngt dem länge.
Men i och med att Tjejzonen inte har någon anmälningsplikt, för att de som hör av sig ska våga berätta om det svåra utan rädsla för konsekvenser, så kan Storasystrarna inte ingripa eller blanda in polisen eller sjukvården, trots att det kan handla om brott som begås. Istället förs en dialog med tjejerna om att själva anmäla när det är aktuellt.
– Jag får ofta frågan ”Hur orkar du hålla på med det här?”, säger Linda. Jag tänker att det är bättre att jag är där än att jag inte är där. Det är ju inte jag som har det jobbigt, det är ju Lillasystrarna.
Det finns en handfull samtal som berört Linda extra mycket, det handlar om dem som inte är trygga hemma. Det kan vara missbruk, misshandel eller incest av en nära anhörig.
– Det är det yttersta sveket mot barnen när de inte kan känna sig trygga hemma. Det är tufft att höra.
Storasystrarna kan förklara för Lillasystrarna att det handlar om ett brott och uppmuntra tjejerna att prata med en kurator på skolan samt skicka länkar till polis eller kvinnojourer. Men många gånger vill de inte lämna ut föräldrarna utan försöker skydda dem.
– Vissa samtal glömmer jag aldrig. Det var en tjej som satt kvar i lägenheten efter att ha blivit misshandlad av sin pojkvän. Under samtalets gång lyckades hon ta sig ut ur lägenheten och in på en akutmottagning.
Många tjejer har enligt Linda uttryckt att Storasystern har räddat deras liv. Andra gånger har Storasystrarna ingen aning om hur det kommer gå för personen de just lyssnat på. Det kan givetvis vara tungt att ta del av en mörk historia och sen inte kunna göra mer.
I rollen som mentor gör Linda allt för att stötta Storasystrarna. Hon tar också del av samtalen och ger feedback till Storasystrarna, som alla behöver gå ett flertal utbildningar inför uppdragsstart. Däribland en grundutbildning, en uppdragsspecifik utbildning och en temautbildning om exempelvis våld eller ätstörningar.
Linda säger att hon är imponerad över hur duktiga de är på att inte döma, att lyssna aktivt och att ställa rätt frågor – som i sin tur gör att tjejerna vågar öppna upp.
– Och så är jag superstolt över alla Lillasystrar som hör av sig till oss och är så starka och kloka och vågar dela med sig. Många tror att de är ensamma om sina tankar, man vill säga att om de bara visste – alla bär på sitt.
Vågar titta inåt
Eftersom hon själv tidigt tampades med låg självkänsla och aldrig lärde sig att öppna upp kring sina känslor, kan hon se vilken insats Tjejzonen gör. Förhoppningsvis gör de en skillnad. Hon blir samtidigt inspirerad till att fortsätta arbeta med att prata om sina egna känslor.
– Det har varit svårt för mig att dela med mig av mina innersta tankar. Vi pratade aldrig direkt om känslor i min familj när jag växte upp. Hade jag haft en Storasyster så hade jag kunnat bearbeta känslor tidigare i livet. Det har tagit mycket längre tid nu.
– Jag har växt under de här åren. Om man öppnar upp själv och vågar titta inåt så hittar man många paralleller med sitt eget liv. Det kan vara jobbigt, men det är skönt med de insikterna.
Linda tror att man behöver storasystrar även som vuxen.
– Våra tankar och funderingar fortsätter livet ut. Jag tror att vi alltid behöver förebilder och möjligheter att samtala med någon som kommit en bit i livet.
Själv har hon bara ett fåtal människor runt sig som hon släpper in hela vägen. En av dem är en vän hon hittade i vuxen ålder och som har precis den egenskapen som en Storasyster ska ha – hon dömer inte och hon sitter tyst och lyssnar. Hon är verkligen när-varande, förklarar Linda.
– Det är så befriande.
Inte alltid lätt
Linda, som är mamma till två tonårspojkar, tror att också killar har lika mycket att tampas med och också behöver någon som lyssnar. Men storasyster till trots är det inte alltid hon lyckas leva som hon lär i sin föräldraroll.
– Man står där med sina egna barn och får tunghäfta, för att man inte vill säga fel. Jag märker när jag inte lyssnat tillräckligt länge utan har en förutfattad mening om vad de ska säga. Som förälder är det så mycket på spel då vi är känslomässigt investerade i våra barn, vilket gör att det är svårt.
Det är som sagt inte alltid så lätt att prata känslor, varken för vuxna eller för barn. Men Linda har några tips på hur man kan gå tillväga.
– Hitta en samtalsform som inte blir så hotfull, möt barnet i den ålder den är och förringa inte problemen. Döm inte eller försök att komma med lösningar. Lyssna på vad de säger, vad de tänker och känner och låt dem få tala till punkt!
– Det är otroligt vad mycket man kan göra bara genom lyssnandets kraft, det är det jag har tagit med mig mest från de här åren.
Lindas tips för att prata med tonåringar
♥ Hitta forum att samtala i som inte känns så hotfullt. Ta en promenad eller sätt er i bilen.
♥ Var inte dömande.
♥ Lyssna till barnet talat till punkt.
♥ Visa respekt.
♥ Möt barnet där det är mognadsmässigt.
♥ Förringa inte deras problem.
♥ Försök att få dem att själva komma till insikt snarare än att komma med svar/lösningar.
♥ Uppmuntra dem till att prata med någon annan om de inte vill prata med dig.
♥ Är det en ätstörning eller något annat som skaver så är det bättre att säga att du ser att de mår dåligt än att ducka för det.
Linda Malmenborn
Ålder: 46 år.
Bor: Tyresö (Stockholm).
Gör: Chef för Cash Management på Scania.
Familj: Man och två söner, 14 och 15 år gamla.
Vill du hjälpa Tjejzonen att hjälpa? Swisha ditt bidrag till 90 02 072
Detta är Tjejzonen
♥ Tjejzonen är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, och Sveriges största stödorganisation för tjejer.
♥ Föreningen vänder sig till ungdomar som identifierar sig som tjejer mellan 10–25 år och kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på, samt att den psykiska ohälsan och utsattheten hos målgruppen ska minska.
♥ De utbildade volontärerna kallas för Storasystrar och stöttar via chatt, mail, videosamtal och fysiska möten.
♥ Under 2020 genom-förde Tjejzonen omkring 10 000 stödsamtal.
♥ Som ung tjej kan man även välja att ha kontakt med en och samma Storasyster under ett års tid.
♥ Några av volontärerna pratar fler språk än svenska för att kunna stötta tjejer som är nyanlända i Sverige.
♥ Tjejzonen driver också Ätstörningszonen, för tjejer och anhöriga med frågor kring ätstörningar.
♥ De vanligaste samtalsämnena hos Tjejzonen är nedstämdhet, ångest och ensamhet. Drygt hälften av tjejerna som söker stöd har blivit utsatta för olika typer av våld.
♥ Volontärerna på Tjejzonen har tystnadslöfte och ingen anmälningsplikt.
♥ Tjejzonen har 90-konto och är medlem i bransch-organisationen Giva Sverige.
Vill du läsa mer eller ge en gåva, besök www.tjejzonen.se.