Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Ulla Olsson spelar skräck i kyrkan på Halloween: ”Jag gillar att skrämmas”

24 okt, 2024
author Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson
Foto: Lina Haskel
Ulla Olsson, 67, är konsertorganisten som lockar fram kalla kårar i kyrkan.
Klädd helt i svart och med spindelväv och urgröpta lysande pumpor som rekvisita framför hon sin show Happy Halloween mellan andakt och högmässa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kändisar som klätt ut sig till andra kändisar på HalloweenBrand logo
Se också: Kändisar som klätt ut sig till andra kändisar på Halloween

Musiken dånar från de fyra orglarna när Ulla Olsson slår an de första tonerna ur temat från skräckfilmen The Nightmare Before Christmas.

Ljusen i de urgröpta pumporna Jack O’Lantern fladdrar i draget som kommer från sakristian, det anas en lätt rörelse i den konstgjorda spindelväven som hänger längs väggarna och på en stor filmduk syns dansande skelett.

Ulla svartklädd vid bänkar i kyrkan.
Sedan mer än 20 år arbetar Ulla som frilansande kyrkomusiker. Hon började med piano och sedan orgel hemma i Småland där hon växte upp. Foto: Lina Haskel

Det firas halloween i S:t Petri kyrka i Malmö med en riktigt skräckinjagande orgelkonsert.

– Visst är det häftigt. Orgeln är ett mäktigt instrument. Den kan låta som en hel orkester och kan ge samma ljudnivå som ett rockband, ropar Ulla medan hon via spelbordet framme i koret styr orglarnas olika stämmor.

Klädd helt i svart i sin ”halloweenklänning” med kolsvart hår, svart ögonskugga och blodrött läppstift är hon skräckmästaren som håller i taktpinnen under kvällen.

– Det här passar mig utmärkt. Jag betraktar mig fortfarande som gothare. Jag har alltid gillat musik som är av den mer mörka och utmanande stilen, säger hon.

Ulla sitter med ryggen till vid sin digitala orgel.
Från sitt spelbord med tre våningar tangenter och två touchskärmar styr Ulla de fyra orglarna. Foto: Lina Haskel

Musik från filmerna Hajen, Harry Potter och Terror på Elm Street

Stundtals går det kalla kårar nerför ryggen på åhörarna i publiken när de får höra musik ur allehanda skräckfilmer som varvas med klassisk musik av det mer spöklika slaget.

Annons

Förutom mardrömsmusiken ur The Nightmare Before Christmas får publiken även höra A Nightmare on Elm Street, det klassiska temat från skräckfilmen Hajen och musik från Jurassic Park och Harry Potter – knappast musik som man är van vid att höra i en kyrka, men som ingår i Ullas konsertföreställning Happy halloween.

– Kyrkan firar inte halloween utan alla helgons dag så det är inte helt okontroversiellt med ett skräcktema, säger Ulla som själv ibland vikarierar som organist i S:t Petri kyrka.

Fasad av kyrka ute, lyser i fönstren.
S:t Petri kyrka i Malmö. Foto: Lina Haskel

Ulla är nämligen något så ovanligt som kyrkomusiker, skräckfilmsentusiast och förmodligen en av de äldsta aktiva gotharna.

– Jag gillar goth. Det händer fortfarande att jag till vardags klär mig och sminkar mig i den stilen, men det tar lång tid att göra det ordentligt och den tiden har jag inte alltid, säger hon när vi får en pratstund med henne strax innan halloweenkonserten den 31 oktober förra året.

Frilansande kyrkomusiker och älskar skräckfilm

Sedan mer än 20 år arbetar Ulla som frilansande kyrkomusiker. Att hon blev kyrkomusiker är inte så underligt med tanke på instrumentet hon fastnade för i sin ungdom.

– En orgel är stor som en mindre lägenhet och de finns bara i kyrkor och riktigt stora konserthallar. Därför fanns det inte så många alternativ för mig om jag ville spela orgel, berättar hon.

Händer som knyter skor vid pedaler till orgel.
Ulla har speciella skor som hon bara använder när hon trampar på fotpedalerna medan hon spelar orgel. Foto: Lina Haskel

Med en musikalisk mamma som spelade mandolin och en pappa som trakterade dragspel var det inte så konstigt att den unga Ulla tidigt började intressera sig för musik.

Annons

Hon började med att spela piano och sedan orgel hemma i Småland där hon växte upp. Fjorton år gammal började hon gå i lära hos kantorn Lars-Erik Johnsson i Lessebo.

– Han var en mycket sträng och noggrann lärare och han betydde mycket för min utveckling som organist, berättar hon.

Ulla Olsson

    Ålder: 67 år.

    Yrke: Konsertorganist.

    Bor: I Malmö.

    Familj: Två systrar, syskonbarn och en systersons sexåriga dotter, leguanen Idun.

Efter grundskolan flyttade Ulla till Malmö för att börja på gymnasiets musiklinje.

– Jag var redan då helt inriktad på att jag skulle komma in på kyrkomusikerlinjen vid Musikhögskolan i Malmö och det gjorde jag också.

Ulla med fingrarna på tangenterna på orgeln.
”Orgeln i S:t Petri är en av världens modernaste. Det är en fröjd att få spela på den” säger Ulla. Foto: Lina Haskel

Men det var inte bara klassisk kyrkomusik som intresserade Ulla.

– Medan jag fortfarande gick på Malmö Musikhögskola träffade jag två elever som höll på att utbilda sig till operasångare. Tillsammans bildade vi en trio och framförde konserter tillsammans.

Orgeln är ett mäktigt instrument

Men hon tyckte att hon behövde bredda sitt register och när hon var i 25-årsåldern sökte hon upp en privat orgellärare i Köpenhamn.

– Därefter reste jag till Paris för att fortsätta på en tvåårig utbildning. Det var en härlig tid och Paris var en häftig stad att bo i. Men den var samtidigt dyr och det ledde till att jag reste fram och tillbaka mellan Malmö och Paris.

Konserter med låtar från spelvärlden och hårdrock

En av de främsta anledningarna till det var att hon ville ha tillgång till en orgel att öva på. Det hade hon visserligen även i Paris, men där var hon tvungen att betala för speltiden och det hade hon inte råd med.

Annons

– Det blev billigare att resa fram och tillbaka. När man ska öva måste man ha en orgel att spela på. Det går i nödfall med ett piano för att träna fingrarna, men det är inte riktigt samma sak.

Efter den franska studietiden fick Ulla en tjänst som kyrkomusiker vid församlingar i först Lund och sedan Malmö samtidigt som hon fortsatte som solist i olika sammanhang.

Fötter med svarta kängor som trycker ner pedaler på orgel.
Ulla är inte främmande för att ta sig an rockigare musik – bara det passar att framföra på en orgel med flera hundra stämmor. Foto: Lina Haskel

I samma veva som hon blev klar med studierna i Paris kom hon i kontakt med musikstilen som skulle förändra hennes liv.

– Jag var först punkare. Sedan kom postpunken och därefter goth med bland annat band som Bauhaus. När jag hörde Bella Lugosis död av Bauhaus var jag fast. Den betraktas även som den allra första gothlåten, säger Ulla och fortsätter sedan:

Närbild på Ulla vid orgel. Har svart hår och svarta kläder, sitter framför notställ.
En tv-programledare kallade henne skämtsamt för ”Drak-Ulla” – ett artistnamn Ulla inte har något emot. Foto: Lina Haskel

– Jag lyssnar även mycket på Fields Of Nephilim, ett rockband som fortfarande finns. Jag gillar det mystiska och svärtan i goth och jag är mycket förtjust i klädstilen – där till exempel både killar och tjejer kan bära kjol och sminka sig så att de liknar varandra.

Någon musik som kan kallas punk eller goth spelar hon inte på kyrkorgel, men hon spelar mycket annat som är modernare än det man väntar sig att få höra i en kyrka. Hon har även framfört konserter med tv-spelsmusik.

Annons

– Det var faktiskt en operasångare som hörde mig spela tv-spelsmusik som frågade varför jag inte gav ut en skiva med den musiken så det gjorde jag. Jag har även spelat in en skiva med musik ur Star Wars.

Närbild på Ulla som sminkar sig med maskara vid spegeln.
Stilen är en del av showen. Med svart ögonskugga och blodrött läppstift är Ulla skräckmästaren som håller i taktpinnen under kvällens konsert. Foto: Lina Haskel

Hon är inte främmande för att ta sig an rockigare musik – bara det passar att framföra på en orgel med flera hundra stämmor.

– Jag spelar gärna AC/DC:s låt Thunderstruck. Jag fick en förfrågan om att spela den på ett bröllop och det lät riktigt bra.

I början av 2000-talet fick Ulla nog av att vara fast anställd som musiker inom Svenska kyrkan och hon sa upp sig för att bli frilansare.

– Det var lite nervöst, men jag kände att jag behövde mer tid till min egen musik. Som fast anställd kyrkomusiker måste du ägna en stor del av arbetstiden till administration. Även arbetet med körerna tar mycket tid.

– För att inte tala om allt arbete med att stämma orgeln. Om du visste hur lång tid det tar att stämma alla piporna. Flera timmar varje vecka.

Ulla sitter vid sin orgel med digitala skärmar, hon är klädd i svart spets-kjol, halsband och dräktkavaj.
Konsertorganisten Ulla Olsson är även skräckfilmsentusiast och spelar klassiker ur filmens värld i sin specialshow. Foto: Lina Haskel

Orgel med digital teknik: ”Världens modernaste”

Ulla döpte sitt företag till Iguana Musik – uppkallad efter hennes husdjur leguanen Idun som hon haft i sex år.

Annons

– Jag döpte honom till Idun eftersom jag i början trodde det var en hon, säger hon med ett skratt. Jag har haft reptiler i över 20 år och Idun är den tredje leguanen jag har.

Det är inte helt okontroversiellt med ett skräcktema

På frågan om inte en leguan på axeln är riktigt goth ler Ulla och svarar ”kanske det”.

Som frilansare hoppar Ulla in som kyrkomusiker i olika församlingar i södra Skåne när någon blir sjuk eller om det uppstår vakanser. Hon stortrivs i den friare rollen som innebär att hon kan ägna mer tid åt annan musik.

I S:t Petri kyrka där Hemmets träffar henne inför halloweenkonserten har hon spelat flera gånger och där finns också hennes favoritinstrument.

– Orgeln i S:t Petri är en av världens modernaste. Det är en fröjd att få spela på den, säger hon.

Den nya kororgeln, Klaisorgeln, invigdes 2019. Den är 14 meter hög, har sex manualer och över 200 stämmor och den styrs från ett spelbord med fem tangentbordsrader och två touchskärmar.

Orgel med höga och blanka pipor mot kyrkotak.
Instrumentet Ulla föll för redan i tidig ålder är inget att bära under armen direkt, utan är stor ”som en mindre lägenhet”. Foto: Lina Haskel

Men inte nog med det. Den är med digital teknik ihopkopplad med tre andra orglar som finns i kyrkan och det gör den till norra Europas största orgel när det gäller antalet manualer och register.

– Det är det som gör att det är ett så stort och mäktigt instrument. Den har en mängd olika klangfärger, säger Ulla.

Om du visste hur lång tid det tar att stämma alla piporna

Förra hösten var tredje året som Ulla framförde sin show Happy halloween med konserter i Umeå stads kyrka och i S:t Petri kyrka i Malmö. Hon hoppas att få framföra sin halloweenshow vid ett par tillfällen även i år.

En programledare i en tv-kanal kallade henne skämtsamt för ”Drak-Ulla” – ett artistnamn hon inte har något emot.

– Jag gillar ju både att skrämmas och bli skrämd, säger hon med ett leende.■

Annons