Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Niklas och Fia skapar filmmagi – av monster, troll och zombies

14 okt, 2024
author Jennie  Shackleford
Jennie Shackleford
Attributmakarna Niklas Hermansson och Fia Reisek driver Fixas Lifelike Creations i Rävlanda, specialister på rekvisita, kostym och specialeffekter. Foto: Julia Sjöberg
Brända kroppar, förgiftade hundar, zombiehuvuden och stentroll …

En mardröm man helst vill vakna upp från?
Nej, bara en helt vanlig arbetsdag hos attributmakarna Niklas Hermansson och Fia Reisek i Rävlanda.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Därför firar vi HalloweenBrand logo
Se också: Därför firar vi Halloween

Det ser ut som en anspråkslös industrilokal. Men bakom plåtdörrarna till 59:an uppenbarar sig – såsom klyschan så ofta beskriver – en helt ny värld. Faktum är att den aldrig har varit mer sann.

I den rymliga verkstaden trängs rådjur och reptilhuvuden med aliens, zombies och troll. Precis innanför dörren står en överkropp som onekligen sett bättre dagar. Det är ett lik i lera som håller på att ta form.

– Det har varit mycket döingar i år, konstaterar Fia Reisek med ett skratt och ger likets ögonlock en sista touch.

Niklas, med keps och glasögon, står i verkstad med teknisk utrustning som är kopplad till en rådjursdocka.
De kallar det för Frankenstein-syndromet, när en varelse vaknar till liv med hjälp av Niklas mekanik. Foto: Julia Sjöberg


Liket ska till Bulgarien, där han ska ligga på ett bårhus och synas under några minuter i en bulgarisk film. I filmen har kroppen legat i vattnet och dessutom blivit kvar på bårhuset i sex veckor:

– Här har vi jobbat med en konsult från ett bårhus som har förklarat vad som händer med kroppen. Regissören hade en rätt grotesk bild av förloppet, men då kunde kvinnan från bårhuset förklara att det inte händer så mycket i ett kylrum. Mest är det färgerna som är av betydelse, förklarar Niklas Hermansson.

Fia i svart tröja och grå mjukisbyxor står och skapar på en halv dockkonstruktion.
Arbetet med kroppen påbörjades för en vecka sedan och själva skulpteringen har Fia ägnat tre dagar åt. Foto: Julia Sjöberg

– Vi har också fått läsa på en hel del om likfläckar och hudfärger. Kunskap man inte visste att man behövde, säger Fia med ännu ett skratt.

Annons

Fixas gör masker till Masked singer och julkalendern

Om du inte har levt helt utan skärmar det senaste decenniet har du garanterat sett Niklas Hermanssons och Fia Reiseks makalösa skapelser i tv, film och reklam.

Olika dockkonstruktioner på vägg: en alien, en ödla, en björn, en panda, en robotvarelse.
Ingen ovanlig syn i förrådet ... Foto: Julia Sjöberg

Sedan 2006 driver paret attributmakeriet Fixas Lifelike Creations – specialister på rekvisita, kostym, specialeffekter och smink.


I 12 år har Fixas-familjen skapat filmmagi i lagerlokalen i Rävlanda.
Verksamheten håller sakta men säkert på att ta över hela byggnaden, säger de samstämmigt och tar oss genom den kreativa verkstaden, de många proppfulla materialförråden och landets i särklass coolaste mötesrum – vem vill inte ha en naturtrogen björn eller stor snögubbe som sällskap på morgonmötet?

Närbild på ett konstruktion av ett öga och händer som håller i den.
Ögon tillverkas enligt samma metoder som hos en ögonprotesmakare – man lånar tekniker och material från många branscher. Foto: Julia Sjöberg

Fia är specialiserad på skulpteringen och Niklas står för de mekaniska delarna. Eller som han själv beskriver det, ger karaktärerna liv.

– Vi kallar det för Frankenstein-syndromet, första gången när man testar allting och ser varelsen vakna till liv. Det är en häftig känsla. De har flertalet frilansande specialister som de tar in beroende på uppdrag – på Fixas gör man allt från små trollöron till stora och radiostyrda drakar.

Annons

– Vi är lite speciella eftersom vi gör en stor del animatroniska figurer, de är radiostyrda med motorer. Annars gör vi mycket dockor, sår, scenografi, sminkningar … Vi är ganska inkonsekventa i vår inriktning, men det är det vi tycker är roligt, säger Niklas.

Närbild på konstruktion av snögubbe.
Snögubben från Panik i tomteverkstan, julkalender i SVT 2019. Foto: Julia Sjöberg

Förra julen blev Fixas mer omskrivna än vanligt, då de låg bakom stentrollen i den kritikerrosade julkalendern Trolltider – det ligger stentrollsdelar lite här och var i verkstaden. När Hemmets Veckotidning kommer på besök har de precis avslutat arbetet med en annan publikfavorit, nämligen Masked Singer.

Man blir lite uppfinnare

Förra året var det Fixas som skapat bland annat Vetenskapsmannen och T-Rex, som skådisen Fredrik Hallgren gömde sig i. I år gjorde Fixas fyra av de fantasifulla kostymerna och det är mycket hemlighetsmakeri kring arbetet.

– Vi har tydliga kontrakt om vad vi kan prata om och inte, då vi även träffar artisterna när de provar dräkterna, berättar Fia.

Hon säger att resultaten blev ”så jäkla bra!”.

– Dessutom är det väldigt roligt att göra hela kostymer, som inte är karaktärer i någon film.

Teckning, som visar vetenskapsman som håller i ett stort ägg med kläckt ödla, och en liten modellfigur.
Konstruktioner till Vetenskapsmannen och T-Rex i Masked singer, som Fixas låg bakom. Foto: Julia Sjöberg

Skapade stor elefantrumpa till filmen ”Hundraåringen”

När en kostym till Masked Singer ska skapas får Fixas en skiss som de ska efterlikna så gott det går, hur de gör är upp till de själva men inte sällan måste grundtanken modifieras så att proportionerna funkar för en människa, berättar Niklas. Därefter 3D-printas en liten skalenlig modell av dräkten som ska godkännas och som alla sedan jobbar vidare ifrån, utifrån sin specialitet.

Annons

– Man blir lite uppfinnare och har lärt sig allteftersom vad som funkar och inte. Vi arbetar med olika material beroende på vad som ska tillverkas. Ofta måste det hålla bra men det får heller inte väga för mycket om någon ska ha det på sig.


Fixas använder sig av material och idéer från bland annat bilindustrin, snickerier och dentalbranschen. I fallet med det bulgariska liket gör Fia en skulptur i lera som man gör en form av och sedan gjuter ett skinn i silikon utanpå.
– Leran är bara för att få fram formen, den kommer att försvinna helt. Sedan ska skinnet målas och få sin specifika karaktär.

Niklas hänger upp maskskulptur på väggen bredvid skelett-docka med tomteluva.
I den rymliga verkstaden trängs rådjur och reptilhuvuden med aliens, zombies och troll. Foto: Julia Sjöberg

Kanske har du sett älgmonstret och strutsen i filmen om Håkan Bråkan? Den stora elefantrumpan i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann? Den oändliga historien-inspirerade draken i Emily och den magiska resan?
De finns alla kvar i någon form i verkstaden, som ett okonventionellt och smått galet museum över svensk film och tv.

Jag ville bygga monster

Ofta kommer skapelserna tillbaka till Fixas efter inspelning, där de förvaras ifall scener måste kompletteras vid ett senare skede.

– Men vi gör ett ryck ibland och rensar, även om det inte verkar så, säger Niklas. Vi går längre in i verkstaden, förbi tyg- och pälsförrådet och ett gäng skelett och svårt brända kroppar – man har nyligen fått tillbaka ett stort antal lik som använts i massgravarna i den norska storfilmen om Quisling.

– Här ligger det några lik och kroppsdelar. Huvudet till den där ligger någon annanstans, säger Fia och pekar på en illa åtgången kropp. Här inne har vi ett gäng skelett också!

Dockor av skelett med öppna munnar.
Fixas.se, Rävlanda Foto: Julia Sjöberg

Proffs på Halloween – men barnen vill ha köpt mask

På Fixas kan man hyra stuntkroppar om man har behov för sådana och det finns en hel del döingar som kläs på och av och återanvänds i olika produktioner.

Annons

– En del var även utspridda runt om i Rävlanda under Halloween också, vi har några kompisar som brukar låna grejer, säger Fia.

Ja, är man attributmakare måste man väl vinna Halloween varje år?

– Haha, nej våra barn är inte imponerade av vårt arbete, de tycker det är tråkigt att vi ska bygga grejer hela tiden. När det var Halloweendisco på skolan hade vår yngsta son sett en mask på Hemköp som han gärna ville ha. Jag försökte säga att Niklas kunde printa ut en som var specialgjord för honom, men han ville ha en köpemask i plast.

Fia och Niklas träffades 2005 när de båda utbildade sig till attributmakare i Skellefteå. För filmnörden Niklas var yrkesvalet solklart och han startade Fixas redan andra året på utbildningen.

Docka av trollbebis till filminspelning hänger på en vägg.
En trollbebis från filmen Gräns. Fotograf Julia Sjöberg

– Jag ville bygga monster, det var det som hägrade. Men ganska snabbt insåg jag att om jag skulle få göra det så måste jag nog ta tag i det själv. Paret har varit tillsammans och jobbat ihop sedan dess, men att de skulle skapa ett liv och yrkesliv i Rävlanda var inte Fias plan. Hon har sina rötter i den lilla byn med det vackra namnet Ensamheten i Lappland och hade inga planer på att lämna Norrland för gott:
– När skolan tog slut bestämde jag mig för att flytta ner hit ett tag, planen var att ta med Niklas upp sedan. Men för att han skulle fatta att vi skulle vara ihop så var jag ju tvungen att börja här …


Men 16 år och en lång vända i Stockholm senare har de fortfarande inte flyttat tillbaka:
– Vi etablerade Fixas här i Rävlanda när vi förstod att man inte behöver befinna sig i Stockholm för att vara med i matchen. Utvecklingen hade kommit så långt att man kunde jobba var som helst i världen, för vilken produktion som helst, säger Fia.
Kanske till och med i Ensamheten?
– Jag bearbetar honom fortfarande … Kanske när vi är pensionärer och våra barn har tagit över verksamheten. Men vi har kompromissat lite, vi har ett hus i Ensamheten och vi är där under alla skollov. Jag får min dos av ensamhet.

Annons

Världsmästare i armbrytning och kusin med Heidi Andersson

Byn Ensamheten fick en för evig plats i strålkastarljuset tack vare dokumentären Armbryterskan från Ensamheten från 2004. Den handlar om Fias kusin Heidi Andersson – flerfaldig världsmästare i armbrytning redan långt innan dokumentären släpptes.


Även Fia har valt samma väg, och vid sidan om att driva ett framgångsrikt attributmakeri är hon regerande världsmästare – även hon flera gånger om.
I lokalen bredvid har hon ett stort gym där hon både tränar själv och coachar andra i armbrytning:

– Jag har verkligen världens bästa upplägg! Jag delar min tid fifty-fifty, jag gymmar på förmiddagarna och kommer hit och jobbar efter lunch. Då och då åker jag iväg och tävlar.

Fia tränar med redskap för armbrytning
Fia är inte bara attributmakare, hon är dessutom världsmästare i armbrytning. Foto: Julia Sjöberg


Fia har nyligen varit i både Saudiarabien och Turkiet och krossat allt motstånd i sin väg och hon har inga planer på att trappa ner.
– Det finns många toppbrytare i världen som är långt över 40, så jag väntar på min prime. Min pappa slutade när han fyllde 60, honom ska jag klå i alla fall.

Niklas håller sig från gymmet. Han är för lat och det luktar lite för mycket svett, säger han.

– Men det är kanske också en anledning till att vi jobbar så bra ihop, att Fia har ett sidospår så att vi får lite egentid ibland.

Pernilla står i keps och klipper i dockpäls med sax.
Pernilla Fischer är Fixas flitigt anlitade fabrikör. Foto: Julia Sjöberg

I Fixas-familjen ingår förutom Fia och Niklas flera återkommande frilansare med olika specialområden.

Annons

Pernilla Fischer är företagets expertfabrikör och så flitigt anlitad att hon tog med sig sin familj och flyttade från Stockholm till Rävlanda. I dag arbetar hon med pälsen med en ”toxic dog” som ska användas i en reklamfilm.

Erik i t-shirt och skägg sitter vid verkstadsbord med färgburkar och lera.
Eric Apelskog går en hantverkarlärlingsutbildning och gör sin lärlingsperiod hos Fixas. Foto: Julia Sjöberg

Vid bänken framför henne sitter Eric Apelskog, han är lärling och uppdraget för dagen är att göra tänder i skum till en allosaurus. Kristina Öman är gängets dekormålare som kan förvandla vilket material som helst med sina penslar.

Man vet aldrig vad eller vem som kommer kika fram bakom nästa hörn

En vanlig arbetsdag – så vanlig den kan bli bland förgiftade hundar och dinosaurietänder – jobbar man parallellt med två till tre olika uppdrag.
– Vi vet vad som är på gång men man vet inte riktigt när projekten drar igång. Ibland vet vi vad vi gör tre månader framåt, ibland tre veckor och ibland tre dagar, säger Niklas.

Egen långfilm på gång: ”Psykologisk thriller”

De längre och större filmprojekten är det de vill göra mest av, då är Fixas involverade från början till slut. Även en helt egen film står på önskelistan hos filmälskaren och mångsysslaren Niklas:

– Jag håller på med en egen långfilm, en slags psykologisk thriller, vi får se vad det blir av den.

Niklas och Fia står i svarta tröjor vid bord i sin verkstad.
Fia Reisek och Niklas Hermansson skapar mekaniska monster och andra varelser till filmskapare. Foto: Julia Sjöberg

Fias drömjobb är fler rena kostymjobb som Masked Singer, säger hon.
En sak är de i alla fall rörande överens om: Fixas är världens bästa arbetsplats. Eric instämmer bakom sin dinosaur:
– Så som ni reagerade när ni kom in här i dag, den känslan har man varje dag när man kliver in genom dörrarna. Man vet aldrig vad eller vem som kommer kika fram bakom nästa hörn.

Annons