Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Kungen 50 år på tronen: Så har Silvia funnits vid Carl XVI Gustafs sida

13 sep, 2023
author Ola Brising
Ola Brising
Den 15 september firar Carl XVI Gustaf 50 år på Sveriges tron.
Men redan innan kungen tillträdde 1973 hade han valt sin drottning.
I alla år har Silvia funnits vid hans sida på statsbesök, långa banketter – och även när det stormat rejält runt regenten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparetBrand logo
Se också: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet

Carl XVI Gustaf slog redan 2018 rekordet i Sverige för den som har suttit längst på tronen. Han var 27 år gammal då han 1973 tog över efter Gustaf VI Adolf och nu firar han imponerande 50 år på tronen.

Anledningen till att han suttit så länge är i grunden tragisk. Hans far, kronprins Gustaf Adolf, avled ju i en flygolycka då Carl Gustaf bara var nio månader gammal. Men mer om det senare. Hur har egentligen de 50 åren som regent sett ut?

Kungen ett år gammal, 1948
Ett år gammal, söt som socker med sina blonda lockar. Men fadern hade nyss gått bort och livet var för alltid förändrat.

Under slutet av 60-talet och början av 70-talet var den snygge kronprinsen något av en playboy, med stark dragningskraft på kvinnor. Men Carl Gustaf hade tidigt pressen på sig att välja Den Rätta att gifta sig och bilda familj med. Hans äktenskap kunde inte inrymma någon ångergaranti eftersom den framtida hustrun skulle bli drottning av Sverige.

Carl XVI Gustaf möter med Silvia på OS i München

OS-värdinnan glömmer aldrig terrorattentatet i München för 50 år sedanI största hemlighet hade Carl Gustaf redan gjort sitt val innan han blev kung den 15 september 1973 då hans farfar, Gustaf VI Adolf, somnade in på lasarettet i Helsingborg efter en tids sjukdom.

På hedersläktaren vid OS i München 1972 hade han mött ett par glittrande ögon som fått honom på fall. Dessa tillhörde den då 28-åriga VIP-värdinnan Silvia Sommerlath, en köpmannadotter från Nürnberg som var handplockad för sitt jobb.

Annons

– Det var någonting som sa klick, och sen dess har det sagt klick hela tiden, berättade Carl Gustaf när deras förlovning eklaterades på slottet fyra år senare.

Carl XVI Gustaf

Namn: Carl Gustaf Folke Hubertus.

Född: 30 april 1946 på Haga slott i Solna, som femte barnet och ende sonen till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla.

Utbildning: Broms skola på Östermalm samt internatskolan Sigtuna läroverk där han tog studenten 1966. Har ett flertal militära utbildningar och har pluggat sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid Uppsala universitet – dock utan examinering.

Jobb: Sveriges statschef och kung samt hertig av Jämtland.

Familj: Frun Silvia, 79, barnen Victoria, 46, Carl Philip, 44, Madeleine 41, samt barnbarnen Estelle, 11, Oscar, 7, Alexander, 7, Gabriel, 6, Julian, 4, Leonore, 9, Nicolas, 8, och Adrienne, 5.

Bor: På Drottningholms slott på Lovön utanför Stockholm, där han disponerar ett 20-tal rum.

Intressen: Idrott och bilar samt djur, natur, jakt, fiske, jordbruk och miljö. Som barn var han scout; vargunge med namnet Mowgli.

Kul att veta: Som barn ville han bli lokförare eller traktorförare. Gillar geléhallon och tryffelchips. Fyndar gärna på loppis på Öland. Svär aldrig offentligt, men rätt ofta privat.

Redan innan Carl Gustaf tillträdde som regent hade nyfikenheten på hans tillkommande varit stor i media. Våren 1973 visste många att han gjort sitt val i Silvia. Hon hade accepterat ett liv inom ramen för ett kungahus. Tyskan var beredd att ägna sitt liv åt något hon kanske inte ens sett i sina vildaste flickdrömmar.

För tidningarna gällde nu att få paret på bild och fotograf Bertil Jigert lyckades med detta på en bensinmack i Borgholm. Där kom kronprinsen 1973 in med sin blå Porsche Targa för att tanka. Vid Carl Gustafs sida satt fräulein Sommerlath och rättade till sitt hår i backspegeln. Fotografen, som stannat för att fika på samma mack, fick snabbt upp kameran och knäppte en historisk bild. Där var hon, vår blivande drottning. Fast det skulle dröja till den 19 juni 1976 då de gifte sig innan hon fick sin krona.

Kungen och Silvia gifter sig i Stockholm.
På OS i München 1972 spanade han in en OS-värdinna med kikare, och fyra år senare stod sagobröllopet i Stockholm.

I mitten av 70-talet var de republikanska strömningarna starka i Sverige. Många propagerade för att kungahuset borde avskaffas, att Sverige skulle ha en president som statschef, och vissa hävdar att Silvia då hon blev drottning hade stor betydelse för att vända opinionen. Genom sitt vänliga, charmiga och korrekta sätt, men framför allt genom att i snabb följd föda tre söta arvingar.

Annons

Victoria, Carl Philip och Madeleine vände opinionen

Bara 13 månader efter bröllopet, den 14 juli 1977, föddes Victoria. 1979 kom Carl Philip, som då han föddes var kronprins, men så infördes den nya successionsordningen om kvinnlig tronföljd den 1 januari 1980 och vips var Victoria kronprinsessa i stället. Något kungen redan från början motsatte sig eftersom han tyckte det var fel att lagen tillämpades retroaktivt och att Carl Philip fråntogs sin ställning.

1982 föddes även prinsessan Madeleine, och nu var allt prat om att avskaffa kungahuset som bortblåst. Två små söta prinsessor och en prins hade tagit udden av drömmarna om en republik i demokratins namn.

Kungen och Silvia och barnen sitter på gräsmattan.
Småbarnsåren blev roliga men hektiska. Det är inte så vanligt med kungapar som samtidigt är småbarnsföräldrar – ofta dröjer det ju ett tag innan man börjar jobba som regent.

Den positiva synen på monarkin levde kvar i 20 år även om kungen ibland skapade rubriker genom sina uttalanden. Som när han 1989 kritiserade norska statsministern Gro Harlem Brundtland för att norrmännen klubbade ihjäl sälungar.

– Om inte fru Brundtland kan ta hand om sälungar så undrar jag hur hon ska ta hand om norska folket, frågade sig kungen, men få svenskar blev upprörda över detta politiska ställningstagande då de flesta höll med honom i sak. Faktum var att protesterna mot den norska säljakten var monumentala i Sverige.

Första gången kungen hamnade i blåsväder på riktigt var 2002, när han höll sitt jultal:

– Det gäller att ha kraft att ta tag i sitt eget liv. Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte bemödar dig att göra ditt bästa.

Annons

Kungen framstod som arrogant, då han kanske var den person i Sverige som hade minst erfarenhet av något som kom i närheten av arbetslöshet.

Kungen och Victoria åker båt på Öland.
På Sollidens slott är livet lite friare och enklare. Här har kungen tagit med Victoria på en fisketur i Kalmarsund.

Carl XVI Gustaf hyllade tal vid tsunamikatastrofen

Två år senare gjorde Carl XVI Gustaf sig än mer impopulär genom att avlägga statsbesök i Brunei, hos sultanen och diktatorn Bolkiah. När kungen i en intervju med Dagens Eko försvarade sultanen genom att säga att Brunei var ”ett mer öppet land än man kan tänka sig” gick människorättsorganisationerna i taket, och skandalen var ett faktum. Det började pratas om att monarkin spelat ut sin roll.

Jag vet hur det är att växa upp utan pappa

Men julen 2004 inträffade tsunamikatastrofen i vilken 543 svenskar miste livet. Med anledning av katastrofen höll kungen ett tv-sänt tal i Stockholms stadshus, ett tal där han vände sig direkt till alla i publiken som förlorat en kär anhörig. För första gången berättade kungen öppet om känslorna kring sin egen stora livsförlust.

– Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig.

Talet är det mest hyllade kungen hållit, och rörde åhörarna till tårar. Eftersom många politiker samtidigt gjorde bort sig rejält i efterdyningarna av tsunamin var det som att Brunei var glömt och förlåtet, och kungen blev med ens något av en landsfader.

Kungen får vaccination för corona
När Sverige drabbas av katastrofer vill kungen gärna hjälpa till. Här tar han en vaccinspruta under coronapandemin, för att uppmuntra till vaccination.

År 2010 stod monarkin starkare än någonsin. Den omåttligt populära kronprinsessan Victoria gifte sig med sin Daniel, och den rojalistiska yran intog landet. Men så kom hösten, och med den även boken Den ofrivillige monarken. Den oauktoriserade biografin över kungens liv innehöll skandalösa berättelser om otrohet, festande, strippklubbar och kopplingar till kriminella. Boken innehöll bland annat detaljer om kungens påstådda sexuella relation med Army of Lovers-sångerskan Camilla Henemark och ordet ”kaffeflicka” togs in i Språkrådets nyordslista. Alla jagade förgäves kungen för att få en kommentar.

Annons

Men på den årliga älgjakten den 4 november 2010 kom kungen ut från jaktstugan Fagerhult på Hunneberg till ett (ovanligt stort!) pressuppbåd och höll ett litet anförande. Han sa till den samlade pressen att han inte läst boken och därför inte kunde ”recensera” den, därefter att han förstod av rubrikerna vad den handlade om, la till att han pratat med sin familj och drottningen innan han kom med det klassiska citatet:

– Vi vänder nu blad, ungefär som ni gör i era tidningar, och ser framåt i stället.

Sedan var presskonferensen slut. Men så lätt gick det inte. Kungens lilla anförande eldade snarare på den redan enorma mediestormen. Förtroendet för kungen sjönk som en sten, och nästan halva svenska folket ville att tronen skulle lämnas över till kronprinsessan Victoria.

Noppe Lewenhaupt och Aje Philipsson i frysboxen

På Drottningholms slott rasade (fullt förståeligt!) drottning Silvia. Makens gamla vänner, Anders Lettström, Noppe Lewenhaupt, Aje Philipsson och Christer Gustafsson hade aldrig stått högt i kurs hos drottningen, men nu hamnade de definitivt i frysboxen.

Men det var inte slut där. Året därpå, våren 2011, briserade Lettströmskandalen. Det uppdagades då att kungens gamle vän och vapendragare Anders Lettström, i ett försök att rädda situationen, hade haft mycket tvivelaktiga kontakter med den undre världen och det slutade med att kungen bröt med sin gamle vän och tog offentligt avstånd från honom:

Han har förbrukat mitt förtroende

– Han är en gammal vän, men omdömet fungerade inte den här gången. Han har förbrukat mitt förtroende.

I samband med det, i maj 2011, gick kungen också för första gången ut och kommenterade uppgifterna i boken. Han förnekade allt.

Statsbesök för Kungen och Silvia i Mexiko 1982.
Många spännande och roliga (och en del tråkiga!) statsbesök har det blivit! Här i Mexiko 1982 ...

Kärleken mellan drottning Silvia och kung Carl Gustaf i dag

Sedan dess har han inte umgåtts med sina gamla vänner offentligt. Vad gäller drottningen har äktenskapet fortgått som vanligt, men de två har under drygt tio års tid förefallit mycket reserverade gentemot varandra. Kungaparet har utåt sett stått enade, men de har snarast ingett känslan av vapenstillestånd. De senaste åren verkar det dock som om det blivit ändring på detta. Drottningen syns allt oftare le på bild under officiella uppdrag med sin man.

Annons

När drottning Elizabeth II begravdes i Westminster Abbey den 20 september 2022 anlände drottningen med sin hand runt kungens arm, och de sågs hålla varandras händer under ceremonin. Även på bilder av kungaparet vid statsbesöket i Jordanien i mitten av november i fjol gick Silvia med sin hand runt Carl Gustafs arm, liksom på årets Victoriadag.

Kungen har alltid älskat friluftsliv och åker gärna skidor både på längden och tvären – här i Storlien med Silvia.

Det kan tyckas vara en liten detalj, men säger ändå mer än tusen ord, för drottningen tittar mer kärleksfullt på sin make än på mycket länge. En anledning till den återuppväckta kärleken kan vara att kungaparet har förlorat många närstående på senare tid. Sådant kan få de flesta människor, särskilt vid högre ålder, att glömma gammalt groll och fokusera på det väsentliga i livet.

Sammanfattningsvis kan konstateras att kungen gjort ett gediget arbete som statschef under sina 50 år på jobbet. Det värsta han vet är debatten som blossar upp med ett par års mellanrum om att han borde abdikera. Det har aldrig skett i modern tid och kommer med all sannolikhet inte att ske. Istället jobbar kungen och hans Silvia på som vanligt, 15 år efter pensionen. För kungen är, som han själv säger, ”traditionell” i sina åsikter.

Annons