Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Kristoffer Triumf började dricka igen – efter 13 år som nykter

27 sep, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Kristoffer Triumf, som är aktuell med debutromanen Törst, fotograferad utomhus.

Efter år av alkohol och droger, blev journalisten och programledaren Kristoffer Triumf nykter från en dag till en annan. Under 13 år drack han inte en droppe, innan han bestämde sig för att börja igen. I den självbiografiska romanen Törst skriver han om försöket att dricka måttligt.
– Ska en sådan som jag leva med alkohol får man ställa sig in på att det i någon mån blir en livslång kamp, säger han.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kristoffer Triumf drack alkohol för första gången som elvaåring. Bland äppelträden i föräldrahemmets trädgård upplevde han det första ruset efter att ha druckit en märklig häxblandning av whiskey, akvavit och martini. Där och då väcktes ett begär efter mer och alkoholen har sedan dess gått som en röd tråd genom hans liv.

Kristoffer Triumf, som är aktuell med debutromanen Törst, fotograferad utomhus.
Kristoffer Triumf debuterar med den självbiografiska romanen Törst.

I debutromanen Törst (Bookmark förlag) beskriver han hur livet under många år till stor del centrerade kring alkohol och droger. Det sistnämnda var lätt att få tag på i Stockholms innerstad, där Kristoffer under många år bott och verkat inom media och reklambranschen. I boken beskriver han ett intensivt festande under slutet av 90-talet och början av 00-talet som gav honom kickar och minnen för livet, men som inte sällan gick ut över jobb och relationer.

– Jag har alltid haft en rastlöshet och en nyfikenhet. Helt enkelt en vilja att maxa livet på något sätt. Många av de substanser jag drog i mig gjorde att jag kunde göra det, men i stunden ser man inte notan som kommer efteråt och som måste betalas, säger han.

Kristoffer Triumf om uppväxten och familjen

Kristoffer Triumf växte upp i Strängnäs. Han var skilsmässobarn och bodde till största delen med sin mamma, hennes nya man, styvsyskon och en yngre halvbror. Varannan helg var han hos sin pappa. I boken går han tillbaka i minnets arkiv och återupplever känslan av utanförskap i skolan, mammans falukorv och potatismos, tjuvrökandet och den grusade drömmen om att bli rockstjärna. Med tiden också den alltmer sporadiska – och till sist nästan helt brutna – kontakten med mamman.

Se också: Så påverkar alkohol din kropp

Så påverkar alkohol din kroppBrand logo
Så påverkar alkohol din kropp

– Det har varit väldigt intressant att gå tillbaka. Jag har alltid varit så himla fokuserad på nu och snart snarare än då, så jag har inte tänkt särskilt mycket på min barndom tidigare. Det har dels varit svårt, dels spännande, eftersom jag inte har gläntat på de där dörrarna på så lång tid. Jag har fått bläddra i gamla album för att hitta tillbaka till dofter, känslor och stämningar.

Omslaget till Kristoffer Triumfs debutroman Törst som ges ut av Bookmark förlag 2021.
Törst kommer ut i bokhandeln den 27 september.

Kristoffer Triumf om beslutet att bli nykter

Efter den första fyllan vid elva års ålder, dricker Kristoffer allt mer. Under folkhögskoleåren i Skåne introduceras han för hasch och på en företagsfest frågar en kollega om han vill testa något tyngre. Drogerna tar snart allt större plats i hans liv och mycket kretsar kring att få ihop tillräckligt med pengar för att ha råd med dem. Relationer kommer och går, Kristoffer tas på bar gärning för droginnehav inne på Spy bar, överlever ett självmordsförsök och inser en dag att han vill göra något annat med sitt liv.

Annons

Som över en natt blir han nykter – och förblir så i 13 år.

– Jag tror att jag lyckades så snabbt för att det faktiskt inte fanns ett rent fysiskt beroende. Känslolivet var kaputt och ekonomin på ruinens brant, men jag haft vett nog att aldrig trilla dit ordentligt. Men det här har också varit ett problem. Eftersom det var så jävla enkelt att bli nykter, har jag inte känt igen mig i beskrivningen av en missbrukare. Jag var på ett anonymt möte, men jag kände inte alls igen mig i den miljön. Sedan är jag en ganska drastisk person, det finns väldigt lite gråskala. Antingen gör jag något eller så gör jag det inte.

Kristoffer Triumf fotograferad 2017.
Kristoffer Triumf fick ett ultimatum av flickvännen – antingen välja alkoholen eller relationen.

Flickvännens ultimatum till Kristoffer Triumf

Kristoffer hinner både gifta sig, flytta till radhus, få en son och starta Värvet, som i dag är en av Sveriges absolut största podcasts, under de följande åren. Men också skilja sig, flytta tillbaka in till stan och träffa sitt livs stora kärlek – Cecilia. Och 2017 bestämmer han sig för att börja dricka igen.

Den här gången planerar han att han ska dricka måttligt, precis som han har sett Cecilias familj göra i hennes hemland Frankrike. Drömmen är att kunna ta ett eller två glas vin till maten, att kunna träffa en kompis på en bar och dricka en öl, men inte mera. Allting är noga genomtänkt och planerat – han tar kontakt med både ett beroendecentrum och läkare för att gå igenom eventuella risker. Till en början går det bra, men efter ett tag blir suget större och Kristoffer faller över kanten allt oftare. Till sist ställs han inför ett ultimatum – han måste välja mellan alkoholen och sin relation.

Se också: 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkoholBrand logo
Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Drar sig inte för att skriva om det personliga

Även om boken är en roman bygger den på Kristoffers eget liv – och han är inte rädd för att skriva personligt och utlämnande.

Annons

– Jag har inget problem med det. Jag har varit väldigt öppen med alla möjliga saker genom åren i den mån det har funnits något medialt intresse för min person. Dessutom livnär jag mig på människor som är öppna mot mig, så det känns naturligt att vara lika öppen själv. Däremot vill jag inte hänga ut någon eller att någon ska känna sig sårad. Det är en lite knepig balansgång, men om jag ska hänga ut någon är det ju mig själv.

Skriver om alkoholens dragningskraft i boken Törst

I Törst skriver Kristoffer i dagboksform, där vartannat kapitel är nutid och vartannat är dåtid. Vardagsbetraktelser, familjeliv och barnlängtan blandas med anekdoter om kändistäta festkvällar, konflikter med föräldrarna och kärleksförklaringar till Cecilia. Det återkommande temat är ändå solklart – alkoholens dragningskraft, lika underbart lockande som ödesdiger och livsavgörande. Den stora frågan är: går det att börja dricka måttfullt efter att ha varit totalt nykter i över ett decennium?

Cecilia Rada och Kristoffer Triumf på premiären av En del av mitt hjärta 2019.
Kristoffer Triumf tillsammans med Cecilia Rada på en filmpremiär 2019.

Svaret har Kristoffer inte ännu.

– Jag vet faktiskt inte. Det finns forskning och en massa duktiga människor som jobbar med det här som tycker att det går. Sedan finns det folk i andra ringhörnan som inte tycker det. Och jag är i viss mån fortfarande i den processen, så jag kan inte ge ett entydigt svar.

Han vill inte bli en person som ger råd till andra som kämpar med att sätta gränser för sin alkoholkonsumtion.

– Jag har varit lite rädd för att det skulle finnas människor som tar boken som intäkt för att det går att göra det, och den signalen vill jag inte ge universum. Jag vågar inte ta det ansvaret på mig. Om man själv funderar på att börja dricka igen, men kontrollerat, måste man prata med en läkare. Och är något man ska ta med sig från boken, är det att ska en sådan som jag leva med alkohol får man ställa sig in på att det i någon mån blir en livslång kamp.

Annons

Hur hans relation till alkohol ser ut i dag, vill Kristoffer inte riktigt svara på – han vill inte förekomma boken.

– Men jag kan säga så här: Jag har inte druckit en enda droppe i dag, och inte i går heller. Och inte på länge innan dess.

Kristoffer Triumf om podcasten Värvet

Att skriva en bok har länge varit en dröm för Kristoffer, som har en lång karriär som journalist, copywriter och tv-redaktör bakom sig. Idén till podcasten Värvet fick han 2011 efter att ha lyssnat på en amerikansk dito.

– Jag hade alltid drömt om att jobba med radio, men jag fick inga sådana jobb – kanske för att jag varken hade utbildning eller erfarenhet. Det här nya mediet, som jag upptäckte relativt sent, kunde man producera själv. Det var som om punkvågen, som jag missade helt, kom tillbaka i eterform. Jag gick och grunnade på det där och hittade en podcast som hette WTF med Marc Maron och som var helt otrolig. Det var två människor som samtalade. Jag visste inte vilka de var, men det var så jävla intressant.

Kristoffer Triumf

Ålder: 47 år. Föddes 1974 och växte upp i Strängnäs.
Bor: i Stockholm
Familj: ”Ja! Både här och där och everywhere.”
Bakgrund: Jobbade som skribent på Nöjesguiden under 1990-talet. Arbetade senare som copywriter inom reklamvärlden, och har bland annat vunnit branschpriset Guldägget för sitt jobb. Efter att ha sadlat om jobbade han senare som redaktör i tv, bland annat med Breaking news i Kanal 5. Driver sedan 2012 podcasten Värvet, som bland annat lett till en nominering till Stora journalistpriset.
Aktuell: Med romanen Törst, som ges ut på Bookmark förlag den 27 september.

Kristoffer fick idén att bjuda in personer i underhållningsbranschen och intervjua dem på djupet. Att låta en stand up-komiker prata om en speciell rutin i 20 minuter var inte gjort i Sverige sedan tidigare, och Kristoffer såg en lucka som behövde fyllas. I dag är Värvet uppe i nästan 500 intervjuer, och kändisarna som har kommit och gått i hans studio är många – från Felix Herngren och Babben Larsson till Marie Göranzon och Camilla Läckberg.

Annons

Kristoffer Triumf om att intervjua kungen

Lagom till kung Carl Gustafs 75-årsdag tidigare i år, fick Kristoffer till en intervju med honom också.

– Det var väldigt speciellt eftersom det var en så himla stor apparat för att det skulle kunna hända. Jag tror inte det fanns någon på slottet som inte kände till det och då jobbar det kanske 200 personer där. Urmakaren som tar hand om alla klockor på slottet hade blivit instruerad att klockan i just det rummet där vi satt inte skulle ticka. Det noterade kungen också när vi satt där. Så det var speciellt, men också väldigt kul att träffa den här farbrorn som varit ens idol, en ikon, på något sätt. Det var mäktigt och roligt, eftersom den också fick ben och blev omskriven i alla möjliga medier.

Förutom Värvet driver Kristoffer också podcasten Tack för maten tillsammans med tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje. Under hösten han flera hemliga projekt på gång – ”jag tänker försöka slå ett världsrekord innan jul, jag har kontaktat Guiness rekordbok” – och planerar inför firandet av Värvets femhundrade avsnitt.

Ser fram emot att ge ut boken

Men nu är det alltså boken som upptar mycket av Kristoffers tid och tankekraft. Det känns nervöst att ge ut den, men han hoppas på ett gott mottagande. Under skrivandets gång tycker han sig ha fått en större insikt i sig själv.

– Det jag hoppas är bokens tillgång är att jag skriver medan livet pågår, men att jag också skriver retrospektivt. På så sätt har jag själv fått syn på vissa mönster i mitt liv som jag kanske inte hade sett om jag inte hade haft det här dagboks- och senare bokprojektet. Samtidigt är det svårt att kommentera en ishockeymatch som pågår samtidigt som du själv står på isen med skridskorna på. Och jag känner att jag till viss del fortfarande står på isen, så det är svårt att säga exakt vad jag lärt mig.

Annons