Katten Dexter är en miljöhjälte – fyller en sopsäck med skräp per år
På Facebook kallas Dexter miljöhjälte. Där har husse Fredrik och matte Susanne lagt ut filmklipp på Dexters imponerande samlande. De har filmat när han kommer till familjens hus i Stockholms skärgård och stolt lägger ner sin gåva till dem.
– Han jamar på ett speciellt sätt när han hittat skräp, säger Fredrik.
De senaste åren har Dexter plockat hundratals liter skräp i Österskär, ett villaområde vid havet där han bor med sina människor. Han har delvis bytt inriktning, från möss, fåglar och kopparormar, till plastförpackningar, glasspapper och byggavfall.
Det råder ingen brist på skräp att samla in, då Fredrik, Susanne – och Dexter – bor nära en badplats. Där lämnar folk förpackningar efter att ha grillat korv eller flintastek, så där är Dexter ofta för att plocka skräp som han sedan bär med sig i munnen och kärleksfullt placerar på familjens altan.
Så vem är Dexter då? Är han en kramgo och kelig kisse, eller en stolt katt som går sin egen väg och vänder svansen till när man vill klappa honom?
– Han är jättegosig och har ett stort revir där vi bor, alla känner honom här. På sommaren går för oss okända människor förbi och säger ”Där är Dexter”. Han har namnbricka så de som bor här lär känna honom, säger Fredrik.
När bilderna till den här artikeln ska tas är Dexter dock lite tjurig.
– Vi fick hålla honom inne för att han skulle vara hemma till fotograferingen. Han blir fundersam när han inte får gå ut som vanligt, och verkar undra över om det är det ett straff för något som han inte förstår att han har gjort, förklarar Fredrik.
En katt full av bus
Att samla skräp är inget familjen har tränat med Dexter. Men när Fredrik tänker efter, så kunde han tidigt se tecken på Dexters samlarvurm:
– Ända sedan han var liten kattunge har han tyckt det är kul att flytta runt leksaker eller hitta på bus, som att lägga en blöt disktrasa i min säng.
Till en början var Dexter som katter är mest, och kunde komma hem med en kopparorm, en mus eller en stackars fågel i munnen.
– Det är en naturlig instinkt som man inte kan träna bort, konstaterar Fredrik.
Men för några somrar sedan ändrades Dexters beteende.
– Han kom hem med något i munnen och jag tänkte att ”det är väl någon skit som jag får ta hand om”. Men det visade sig vara ett glasspapper. Han fick extra mycket gos och beröm då, och det triggade honom att fortsätta.
Nu är arbetsfördelningen den att Dexter tar hem skräpet, och hans ägare slänger det. Det händer ibland att han tappar något på vägen och skräpar ner lite på gräsmattan hos någon granne, men ingen har ett ont ord att säga om det.
En katt mäktar inte med hur mycket som helst. Det måste man ju förstå.
– Många i vårt närområde tycker att Dexter låter väldigt söt när han kommer hem med skräp och jamar för att uppmärksamma oss på att han ”erövrat” något.
I början slängde Fredrik och Susanne skräpet direkt. Men så fick de idén att mäta hur mycket Dexter egentligen samlar in. En sopsäck på 125 liter blev snabbt näst intill fylld.
Även paret själva har lite miljötänk i sin vardag, berättar Fredrik:
– Jag och min fru slänger inte skräp utomhus, och våra barn är uppfostrade till att inte slänga skräp på marken utan att man plockar upp om man tappar något. Men längre sträcker sig inte vårt miljötänk...
– När det gäller Dexter så har han ju inte följt miljödebatten och tänkt att han ska rädda världen. Men han tycker det är kul hitta grejer, ta hem och få uppskattning.
Kärleksfulla små gåvor
På Facebook har Fredrik lagt ut en film som visar Dexters samlande. Kommentarerna har flödat in och genomgående varit uppmuntrande. Hittills har över 700 000 personer tittat på klippet.
Dexter har hunnit bli nio år på jorden nu, och familjen har haft honom sedan han bara var tolv veckor gammal och en busig liten kattunge.
– Vi har bott i samma område hela tiden så han har etablerat sig här. En del frågar om det inte är farligt för honom att bära förpackningar av plast i munnen, men han håller dem så fint.
Som katter gör, elegant, världsvant och med hög svansföring.
Familjen har två katter till som är yngre än Dexter – Gracie och Spencer. Men de har inte anammat storebrors hobby. Inte än i alla fall.
– Dexter är kungen av Österskär där vi bor, han är äventyrslysten och gillar att ge sig ut på utflykter. De två andra katterna i vår familj är mer hemmakatter.
De tre bondkatterna sprider dock alla trivsel och värme i hemmet.
– Våra tre barn är unga vuxna och inte hemma så mycket. Katterna är våra tre nya barn. Med dem är man aldrig hemma ensam, man har alltid någon att prata och gosa med, säger Fredrik.
Dexters småsyskon Spencer och Gracie gör som katter gör mest, de jagar levande byten och lägger på altanen som gåvor till matte och husse – som dock kanske inte nödvändigtvis vill ha en kopparorm eller skogsmus i present. För som djurägare kan man ju tycka det är sorgligt när katten tagit livet av en liten fågel – och Fredrik är den som får ta hand om bytena som katterna släpar hem:
– Det är en svår avvägning när man ser att någon av katterna håller på att jaga, men man kan ju distrahera genom att ge en bit skinka till exempel, säger Fredrik.
Dexter jagar oftast nattetid. När det är snö ute hittar han dock inget skräp att ta med hem – det måste vara barmark. Ibland när han lyckats samla ihop skräp kan det blåsa omkring, och då får husse och matte sopa ihop skräpet. Men det gör de så gärna.
– Både jag och Susanne är i en mellanperiod när vi väntar på barnbarn, och våra katter är som små busiga barn som gör roliga grejer. Man kan titta på dem i timmar, de kommer och vill ”prata” och gosa. Man är aldrig ensam utan har alltid någon att ta hand om och komma hem till, säger Fredrik om vad katterna betyder i hans liv.
Och när Susanne och Fredrik behöver resa bort, finns det flera som mer än gärna ser efter katterna.
– Om vi åker bort så brukar min syster bo här och ta hand om katterna, prata med dem och mata dem. Hon älskar dem också, så det är inte till något besvär. Annars klarar de sig också bra utan passning i 24 timmar. Med en hund hade vi varit mer bundna.
Fredrik beskriver Dexter som en ganska medgörlig katt.
– I hierarkin är nog jag högst i Dexters ögon. Han ser sig själv som nummer två, efter mig, men rankar barnen och Susanne under sig själv. Innan jag och Susanne flyttade ihop så bodde Dexter med mig, vilket la grunden för vår relation idag.
Som belöning när han gjort något bra kan Dexter få något extra gott att äta:
– Han älskar skinka och oliver. Till en början köpte jag billigare oliver till honom, men dem ville han inte ha, så nu får vi dela på de finare och dyrare oliverna!
Det här är Dexters husse och matte
- Namn: Fredrik Weisten och Susanne Ekendahl Weisten.
- Ålder: 50 och 51 år.
- Gör: Fredrik är egen företagare inom rekrytering ochbemanning samt installation och teknik. Susanne är VD för NK retail, och driver 35 avdelningar på varuhuset i Stockholm.
- Bor: I Österskär nordost om Stockholm.
- Familj: Tre söner, 17, 20 och 22 år, samt tre katter.
Matte Susanne om Dexter
”Dexter är en underbar och speciell varelse. En självständig liten herre som ”äger” området där vi bor. Han är kompis med alla här, känner alla, hänger gärna på badplatsen i närheten och vilar på främlingars badhanddukar. Han är en väldigt charmig katt – när han vill! Men han kommer även med möss och fåglar ibland, han har inte gått över till att bara samla plast.
Att Dexter är liten till storleken är nog till hans fördel. Han ser ut som en kattunge fortfarande. Många tycker han är liten och söt, och är därför snälla mot honom. Han har också ett fantastiskt självförtroende. Är inte rädd för något, varken hundar eller andra katter. Han har en coolhet över sig. Det här är en katt som tar för sig!
En kompis som var kattvakt kallade Dexter för machokatt och ”stekare” – det vill säga grabbig och snobbig. Det går inte att styra Dexter, han var arg och sur när vi försökte lyfta upp honom när vi var med i TV4:s Nyhetsmorgon. Han är en bestämd liten herre!”