Hotellkänsla på äldreboendet: ”Allt är i toppklass”
Här trivs vännerna Viola, Nils-Erik och Britt lika bra som undersköterskorna Sara och Mohammed.
Stillsam musik strömmar ut i loungen, där växter, guldsnirkliga speglar, sammetsklädda sittmöbler och ett piano anger tonen.
Redan i dörren möts besökaren av glada leenden från personal som passerar. Flera av äldreboendets väggar är prydda med svartvita bilder som är signerade den förre cirkusdirektören Henry Bronett.
– Hans mamma bor här hos oss. Innan hon flyttade till äldreboendet bodde hon i närområdet och Henry fotograferade fina miljöer under vägen till och från sina besök hos mamma. Det är miljöer som de flesta av våra boende känner igen, säger Sanna Litzén, 33, som är äldreboendets verksamhetschef.
Fokus på att förgylla vardagen för äldre
Brahem är ett äldreboende med hotellprofil som ligger på Östermalm i Stockholm.
– Det som utmärker det här boendet är just att vi lägger extra vikt vid bra service. På morgonen knackar vi på dörren och meddelar att ”room service” är på ingång, och de gamla får välja vad de vill äta till frukost. Vi dukar upp en fin frukostbuffé för den som vill äta i matsalen. Andra vill ha sitt ägg och skinkmackan in till rummet, säger Mohammed Ali som jobbat på äldreboendet i sex år och inte kan tänka sig ett bättre jobb.
Redan i tonåren fick han sommarjobb inom äldrevården och tyckte mycket om att förgylla de äldres vardag – något som detta boende sätter extra fokus på.
– När konceptet med hotellprofil etablerades av Kavat vård (som driver Brahem reds. anm.) var det som en motsats till den gammaldags långvården. Här är service och bemötande viktiga ledord, säger Sanna Litzén.
Fyllde 100 år – blev grattad av Kung Carl XVI Gustaf
Här bor bland annat Nils-Erik Lindroth, 91, Britt Beijer, 92, och hundraåringen Viola Orrling som firades med pompa och ståt på födelsedagen i juni förra året.
Feststämningen kändes i hela huset
– Då gick vi alla in till henne på morgonen och sjöng en sång och gratulerade, säger Britt, och Viola skrattar och säger att de fick sjunga något annat än ”ja må hon leva uti hundrade år”.
Sedan fortsatte firandet med släkt och vänner – och en gratulation från självaste konungen.
– Det var en fantastiskt att se Viola omgiven av människor som älskar henne. Det var fyra generationer som samlades kring långbord, ballonger och tårta. Feststämningen kändes av i hela huset, säger Sanna.
Britt och Viola blev goda vänner så fort de flyttade in på äldreboendet. Väninnorna flyttade hit med bara ett par veckors mellanrum för två och ett halvt år sedan.
– Jag kom först och kände ingen alls, men när Viola flyttade in började vi genast att prata med varandra. Vi satt tillsammans vid måltiderna och tittade in hos varandra över ett glas vin. Vi har nästan blivit som systrar, säger Britt.
Flyttade utomlands för att studera
Hon är Linköpingsflickan som i 20-årsåldern reste till Amerika för att studera, arbeta och bo hos släktingar.
– Jag åkte med den allra första båten som Amerikalinjen seglade med över Atlanten efter kriget. Det var många celebriteter med på båten och nio härliga dagar med mycket dans och fina middagar, berättar Britt.
Hon hade redan tillbringat en del tid i England för att lära sig engelska.
– På den tiden var det vanligt att vi i Sverige lärde oss tyska, men inte engelska. Något senare infördes engelskundervisning i skolorna, säger Britt, som senare kom att bo och arbeta i Stockholm, där hon bland annat jobbade hos UNICEF med FN:s barnkonvention.
Även Viola lärde sig tyska i unga år, då hon som 15-åring tillbringade tid som utbytesstudent i en tysk familj.
– De hade också en jämnårig flicka och vi har hållit kontakten genom alla år. Vi har hälsat på hos varandra, våra män blev också goda vänner, liksom våra barn som ofta besökte varandra under somrarna. Och tänka sig, båda har firat 100 år i år. Hon är den enda av mina gamla vänner som fortfarande är i livet, säger Viola och visar en bild på sin tyska väninna.
Kan inte tänka sig ett bättre boende – servicen är på topp
Violas granne Nils-Erik Lindroth säger att han tyvärr inte kan se bilden som Viola visar, synen har försämrats kraftigt under senare och därför flyttade han hit, till Brahem.
– Viola har god syn och läser tidningen. Hon berättar för mig om allt viktigt som sker i världen, säger Nils-Erik, som blivit god vän med Viola och Britt.
Nils-Erik har levt nästan hela sitt liv i Skåne, där han drev en möbelfirma och levde med sin familj i Kristianstad.
– När jag miste min hustru för åtta år sedan och blev änkeman sa min dotter att jag inte fick bo kvar ensam. Hon hade ordnat så att jag fick flytta till Stockholm, där hon också bor. Som tur var hade hon också ordnat så att Ann-Marie fick gravsättas här, säger Nils-Erik, som inte kunde tänka sig att lämna hustrun i Skåne.
Han har bott hos Brahem i tre år och kan inte tänka sig ett bättre boende.
– Det var högsta vinsten att flytta hit. Servicen är på topp och personalen håller koll på allt. Jag behöver inte ens tänka på när jag ska ta mina tabletter. De är jättefina, säger Nils-Erik och berömmer sin kontaktperson Salimatou Baah, 48, lite extra: ”Hon är en guldklimp”
Berättar om händelser ur sitt 100-åriga liv
Nils-Erik och Viola har inte bara tidningsläsandet gemensamt. Båda är också mycket sportintresserade och sitter ofta och framför tv:n och hejar på våra svenska idrottsmän.
Vi får lära oss otroligt mycket om deras liv
Nils-Erik har spelat både fotboll och varit framgångsrik i friidrott. Viola har ridit, spelat golf och tävlat i pistolskytte, en gren som hon kammat hem många priser i.
– Jag var Blå stjärna och tjänstgjorde som djurvårdare under krigsåren. På den tiden var nästan alla engagerade antingen i Lottakåren eller Blå stjärnan.
Viola växte upp i en officersfamilj och har bott på flera platser i landet. När hon var 17 mötte hon sitt livs kärlek och några år senare gifte de sig. Paret fick två barn och var med och bildade en bostadsrättsförening i ett nybygge på Karlavägen 1959.
– Det var svårt att få en bostad i Stockholm även då. Därför lät min man, och några chefer på Sveriges radio och SVT, bygga huset tillsammans. I den femrummaren bodde jag sedan fram tills jag flyttade hit.
Mohammed stryker Viola över armen och säger att det är fantastiskt att få ta del av de äldres livsberättelser och hans kollega Sara håller med.
– Vi får lära oss otroligt mycket. Åh, Viola, minns du när du berättade om ditt bröllop och visade mig bilder? Du var så vacker!
Viola berättar att hon och maken i sin bröllopsinbjudan bad gästerna att ta med två smörkuponger och två brödkuponger till festen, som hölls under andra världskriget då det rådde ransonering av livsmedel.
Fredagsdrink och underhållning i loungen
De flesta som bor på äldreboendet Brahem har vuxit upp och bott på Östermalm en stor del av sina liv. Med hjälp av den extraservice som äldreboendet erbjuder kan den som vill fortsätta med vanor de haft hela livet – som att gå till frisörskan för att lägga upp håret varje fredag, eller att regelbundet lämna in kläder till kemtvätten.
Jag tackar min idrottsliga bakgrund att jag får leva så här länge
Äldreboendet erbjuder olika aktiviteter varje dag och fredagarna är extra festliga. Då dukas det upp trerättersmiddag med vita dukar och i loungen serveras både fredagsdrink och underhållning.
Det är tillställningar som såväl Britt som Viola och Nils-Erik uppskattar. Det är även i loungen de äldre kan ta del av föreläsningar och träffa vårdhunden Luna.
– Men för något år sedan när jag åkte hiss ner före Viola, för att ta platser till oss, så kom hon aldrig ner. Jag blev orolig och åkte upp igen. Då hade Viola ramlat och brutit höften, säger Nils-Erik och Viola säger att hon nästan inte trodde att hon skulle resa sig igen efter det.
– Jag hamnade på sjukhuset och tänkte att nu blir det nog ingen 100-årsfest. Men jag hämtade mig och tackar min idrottsliga bakgrund, med skidåkning på längden och på tvären, för att jag har styrkan att bli frisk igen och leva så här länge.
Rörelse är viktig även på äldre dagar, och på den stora terrassen, som Nils-Erik har utsikt över från sitt fönster, finns både boulebana och en målad motionsslinga.
– Den är jättebra, tack vare färgerna kan jag, som bara har ledsyn kvar, också följa vägen, säger Nils-Erik och tar en tur i samband med att kaffet står uppdukat på terrassen.
Hur en vecka på Brahem kan se ut:
Måndag: 11:30 Sittgymnastik, 14:00 Promenadgrupp med Seniorglädje, 17:00 Vi uppmärksammar Svampens dag med egenlagad middag på Brahem – se separat meny.
Tisdag: 11:30 Rörelse med boll, 14:00 Hunden Luna i foajén, 15:00 Gympapass i aktivitetrummet tillsammans med Hindum
Onsdag: 11:30 Sittgymnastik, 14:00 Medborgarskolan: Med Ulf i aktivitetsrummet
Torsdag: 11:30 Rörelse med boll, 14:30 Damklubb
Fredag: 11:30 Sittgymnastik, 14:00 Frida Nilsson sjunger och spelar under fredagsdrinken i foajén
Lördag: 11:30 Rörelse med boll, 14:15 Tipspromenad
Söndag: 11:30 Sittgymnastik, 14:00 Frågesport