Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Hon wallraffade bland romansbedragarna: ”En miljardindustri”

30 maj, 2022
author Henrik Högström
Henrik Högström
Nina Jansdotter wallraffade bland romansbedragarna
Nina Jansdotter, författare till boken Love scam om romansbedrägerier.
Den amerikanska militären i Afghanistan som vill njuta av sin pension med dig. Fotomodellen som vill att du ska skicka intima bilder. Nina Jansdotter har wallraffat bland romansbedragarna på nätet och talat med offren.
– Den gemensamma faktorn är att alla har varit i en utsatt situation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I mars 2019 kommer en kvinna in på en polisstation i Västsverige. Kvinnan berättar att hon blivit utsatt för ett bedrägeri. Det är en man hon träffat på internet som ligger bakom som uppgett att han är FN-anställd ortoped i krigshärjade områden. Bland annat i Syrien och Jemen. Kvinnan har ombetts att ta hand om hans avgångsvederlag på 12 miljoner kronor tills han kan avsluta sin tjänstgöring och komma hem. För att kunna lösa tullavgifter och andra hinder på vägen har kvinnan tagit 1 250 000 kronor i lån. Vid anmälningstillfället betalar hon 18 000 kronor i månaden på lånen.

”Målsäganden och misstänkt har aldrig träffats i verkligheten”, står det i anmälan.

Men de har haft en intensiv relation på framför allt Messenger som började med ett enkelt ”hello” från en okänd profil och fördjupades efterhand.

Mannen är en föräldralös ortoped med en fru som avlidit i cancer och en tonårsdotter på internat i Edinburgh. Han är omtänksam och lyhörd.

”Jag faller totalt för denna, som jag tror, fantastiska man”

”Jag faller totalt för denna, som jag tror, fantastiska man”, skriver kvinnan i en sammanfattning.

– De spelar på dina känslor och förstår precis vad du behöver, säger Nina Jansdotter, beteendevetare från Lund och aktuell med boken Love Scam om de moderna romansbedrägerierna.

Nytt fenomen med falska profiler

Nina Jansdotter är själv en flitig nätverkare på sociala medier. Det är ett arbetsredskap. För några år sedan blev hon utsatt för en sorts hatattack på Facebook från en man med en falsk profil. Den falska profilen publicerade bland annat bajsbilder på hennes sida, kallade henne hora och betedde sig allmänt grisigt.

Och jag kunde inte tänka mig att man kunde vara på fb med annat namn och foto än sig själv. Det var ett nytt och intressant fenomen.

Annons

Nu fick hon höra berättelser från andra, mest kvinnor, som råkat ut för samma sak. Fast till skillnad från Nina hade de också betalat pengar till de okända kontakterna.

– För att börja förstå detta började jag att svara de falska profilerna. Jag spelade med ungefär som att jag gick på deras bedrägeri, berättar Nina.

– Jag gjorde en wallraff.

Samtidigt fick hon kontakt med både kvinnor och män som blivit brottsoffer. Av de berättelserna går det att dra vissa slutsatser. Som att de flesta drabbade varit i en känslig fas av livet efter en stor förändring.

Någon hade blivit änka efter att ha levt i många år tillsammans med sin man. Saker som flytt, sjukdom eller arbetslöshet. De var på ett eller annat sätt omskakade. De var sårbara och därmed öppna för att få nya kontakter. Ganska många har varit lite ovana vid nätet. Inte alla men många.

Romansbedrage kan chatta från callcenters

Spänning kan också vara en bidragande faktor. Man kanske sitter på ett tråkigt jobb i en tråkig håla i ett tråkigt förhållande. Och så kommer det en spännande person och intresserar sig för just dig.

Chattandet utgår i somliga fall från rena callcenters. Bedragarna kan arbeta i skift och bollar kanske med flera olika falska identiteter. Men de är, åtminstone inledningsvis, nyfikna och frågvisa.

– En teknik är att de ställer frågor för att till exempel få reda på vad du gillar för mat. Sen är det ”åh, gillar du pasta. Det är min favoritmat också” . Samma sak med musik till exempel. Till slut är man uppe i antal enorma likheter. Och kaka söker maka, det blir en kontakt. Man tycker att han säger precis det jag behöver.

– Bakom en sån profil kan det finnas ett antal personer. De kan svara dygnet runt och håller konversationen igång.

Annons

Bedragarna får en att bry sig och spelar på känslorna

När kontakten är tagen och relationen etablerad går det så småningom grus i maskineriet. Det är en frakt som måste betalas men kontot är fryst. En släkting som behöver en operation eller något annat tillfälligt bakslag som behöver lösas med pengar.

– Och vi vill ju hjälpa andra människor. Göra något för de vi tycker om. Det är en chans att vara en räddande ängel. Betalningen kan vara att han ska komma till Sverige så ska ni leva lyckliga i alla era dagar.

General Douglas M Fraser
Douglas M Fraser är general i det amerikanska flygvapnet. Han har också kapats av romansbedragare som använt sig av hans bild och cv för att göra sig intressanta.

Starka mjuka män – som militärer som bär på sorg

Och även om fenomenet är omskrivet och välkänt så fortsätter män och kvinnor att falla i fällan. När vi är omskakade i livet är garden lägre och behovet av bekräftelse större.

– Man är inte sitt vanliga alerta jag. Vi söker kärlek, gemenskap och bekräftelse. Det är ett grundläggande behov.

Bedragarna utger sig ofta för att vara machomjukisar. De är till exempel militärer eller ingenjörer som jobbar på exotiska/farliga platser men drömmer ändå om den sanna kärleken och kan bära på en sorg. De tjänar bra men är generösa. I sitt wallraffande stötte Nina på en kille som bredde på lite väl bra om hur mycket han tjänade på oljeborrplattformen där han ”arbetade”.

– Jag skrev att snälla, om du ska hålla på med bedrägeri så kan du inte säga såna enorma summor. Om du ska vara en scammer så måste du vara bättre, annars blir det bara pinsamt.

Annons

Enligt polisen anmäls runt 80 romansbedrägerier i Sverige i månaden. Men mörkertalet är stort, menar Nina Jansdotter. Det finns enormt mycket skam i att bli bedragen på det här sättet. Speciellt i de fall där den bedragne skickat intima bilder på sig själv vilket har hänt. Då blir det en ren utpressningssituation.

– De allra flesta anmäler inte. De har hört och läst att det inte är lönt. Och många blir idiotförklarade. Skäms otroligt mycket inför barn, familj och grannar. Och i många fall döms de hårt.

Hon berättar om barn som brutit med en förälder när det gått upp för dem att mamman blivit bedragen. Att grannar och vänner dragit sig undan.

Har man gått in i en relation med någon som utlovat spänning och romantik så gör det ont när drömmen krossas. Så även om många kan upptäcka hål och brister i den stilige militären/läkarens historia så vill de hålla hoppet levande in i det sista. Nina berättar om en kvinna hon kom i kontakt med vars mamma hade råkat i klorna på en romansbedragare. Mamman, som var under pågående demensutredning, hade skickat över en miljon till den man hon ville hjälpa.

Nu ville hon låna av sina barn för att skicka mer.

– Den berättelsen grep mig verkligen. Hon ville fortsätta skicka pengar fast hon redan blivit av med allt hon ägde.

Spåren av romansbedrägerierna leder ofta till callcenters i Afrika. Men i fallet med den falske ortopeden så har en del av pengarna, 100 000 kronor, gått via en Landskronabo, enligt åklagare. Samme man ska även ha slussat vidare 200 000 kronor vidare i ett annat liknande ärende. I det fallet skickade en kvinna i Västmanland pengarna för att hjälpa en amerikansk militär hon haft kontakt med att för att hjälpa honom att ta sig ur krigets Jemen. Men ”ortopeden” och ”militären” är svåra att komma åt.

– Det är en miljardindustri.

Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingarBrand logo
Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingar

Violet: "Handlar om manipulation. Kan drabba vem som helst"

Violet Petersson drabbades av en romansbedragare. Nu stöttar hon andra som drabbats.
Violet Petersson använder sig av egna dyrköpta erfarenheter för att hjälpa andra.

2018 skickade Violet Peterson pengar till en kanadensisk officer. Han skulle pensionera sig i Sverige med henne och behövde flytthjälp. Det är en vanlig bedragarhistoria inser hon idag men fenomenet var inte lika känt då. Nu är hon ordförande i föreningen Stoppa romansbedrägerier och samtalsstöd till medlemmarna.

Annons

– Jag hade väl sagt som många andra att ”hur kan man vara så dum att man hamnar i något sådant”?

– Man måste förstå att det handlar om manipulation, att det kan drabba vem som helst egentligen, säger Violet Peterson.

Hon har en styrka av sina egna upplevelser i samtalen med andra drabbade. Vet hur det känns när bluffen blir uppenbar. Vet hur det är när anhöriga blir arga och oroliga.

En av sönerna ringde upp bedragaren som påstått att han befann sig i London. Men svaret kom från Ghana. Dessutom kunde Violet hitta bilden på den man hon trodde att hon haft en onlinerelation med i den kanadensiska arméns rullor.

– Jag letade igenom hela armén. Det var viktigt att leta rätt på den personen för att bli övertygad om att det varit en lögn. Man behöver tvätta hjärnan tillbaka till verkligheten när man blivit manipulerad.

Liten risk att åka fast för bedragarna

Violet arbetar med terapeutiska samtal och arbetshandledning. En yrkesinriktning som innebär ett fokus på andra människors liv. Kanske var det därför hon var mottaglig för bedragaren?

– Jag jobbar ju med människor och då kan det bli fullt. Jag försökte tänka på mig själv för en gångs skull och ville ha någon att prata med. Gemensamt för många som drabbas är att de upplever ensamhet och det kan man göra även om man ingår i en grupp eller i ett förhållande till exempel.

Föreningen har i dagsläget 60 medlemmar och stöttar med samtal till drabbade och anhöriga. Violet ska vara med på rättegångar och hoppas på medel från Brottsoffermyndigheten så att föreningen kan göra mer. Många är drabbade och på många olika håll i Sverige.

– Telefonsamtal och skype är visserligen bra men jag tror man behöver fysiska möten, säger Violet som varnar för att bedragarna vässat sina verktyg.

Annons

I tidigare fall har de ofta använt bilder från ”kända” militärer, läkare etc. Numera har de växlat till bilder på vanliga människor. Det är alltså inte lika enkelt att bildgoogla och hitta en identitetsstöld.

– Det är en bra affär för bedragarna. Liten risk att åka fast.

Romansbedrägerier

Varje år anmäls runt tusen romansbedrägerier. I en genomgång av anmälningarna från 2020 framgår att det är flest kvinnor (73 procent) som anmäler att de drabbats. Medelåldern är 56 år. De flesta romansbedrägerier som anmäls har internationell koppling.

Kontakten knyts via Facebook (28 procent), Instagram (28 procent) och dejtingsajter 32 procent. 92 procent av kvinnorna hade bara haft onlinekontakt med bedragarna.

Annons