Historiska avtalet: Lika lön för dam- och herrlandslagsspelare
– Vi är glada och det känns bra att ett nytt avtal är på plats, säger Caroline Seger, kapten för landslaget.
Det här är första gången som Svenska fotbollsförbundet har arbetat fram ett gemensamt avtal för samtliga fotbollsspelare i de två landslagen. Tidigare hade herr- och damlandslaget två separata avtal. Med det nya avtalet ska det en gång för alla bli lika lön för lika arbete, oavsett vilket lag man spelar för.
Avtalet sträcker sig fram till december 2024, och förutom lönenivåerna omfattar det även ersättningar vid skada och stöd kopplat till föräldraskap. Det här tros gynna framför allt spelarna i damlandslaget som i högre utsträckning är ensamstående vårdnadshavare eller har en annan familjesituation.
– Flera av våra spelare har haft svårt att kombinera föräldraskapet med landslagsspel. Tyvärr är det också så att många spelare, inte minst på damsidan, har korta kontrakt, vilket ökar risken för tuffa ekonomiska konsekvenser om en skada sker när man inte är kontrakterad av en klubb. Genom att erbjuda stöd i föräldraskapet och att vi på SvFF ser till att alla spelare täcks av försäkring om olyckan skulle vara framme, så kan vi förhoppningsvis underlätta en del för våra spelare, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på fotbollsförbundet, i en kommentar på förbundets hemsida.
Caroline Seger nöjd med avtalet
Tidigare år har förhandlingarna kring avtalen skett separat med spelare från de olika lagen, men i år har man haft gemensamma förhandlingar för att få fram ett jämställt avtal. Och även spelarna verkar nöjda med resultatet.
– Vi är glada och det känns bra att ett nytt avtal är på plats. Det här är ytterligare ett steg till att ge oss så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen, säger lagkapten Caroline Seger.
Kritik för ojämställda löner
Svenska fotbollsförbundet har tidigare fått kritik för att inte ha jämställda löner till spelarna. Förra året anmälde Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, förbundet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som senare meddelade att man inte såg lönefrågan inom fotbollen som diskriminering i lagens mening.
Mångåriga landslagsspelaren Nilla Fischer är en av dem som länge och högljutt protesterat mot de ojämställda lönerna. I samband med DO:s beslut förra året, krävde hon att dåvarande idrottsminister Amanda Lind skulle ta tag i frågan.
”Ta tag i frågan, kräv jämställdhet om inte för saken i sig så för alla unga tjejer därute som älskar fotboll!”, skrev hon på Instagram, Aftonbladet rapporterade om.
Så mycket tjänar en landslagsspelare i fotboll
Svenska fotbollsförbundet redovisar också för första gången vilka ersättningar spelarna får. Till exempel får en spelare 6 000 kronor för att delta i en A-landslagssamling eller turnering. Om man vinner en hemmalandskamp får man 4 000 kronor.
Seger i en bortalandskamp ger 8 000 kronor. Spelartruppen får dessutom en ersättning på tolv kronor per såld biljett vid hemmamatcher. I avtalet ingår däremot inte lön för mästerskap eftersom den betalas ut från de internationella fotbollsförbunden Uefa och Fifa.