Fotbolls-EM: Hur kunde vi glömma det här viktiga - igen?!
EM i fotboll är över för Sverige - det stod klart i den dramatiska åttondelsfinalen mot Ukraina. Efter en spännande förlängning blåste domaren av och genast möttes vi av artikel efter artikel, rubrik efter rubrik, inlägg efter inlägg. Allt handlade om två saker:
1) Sveriges EM-dröm var över.
2) Emil Forsberg skrev historia med sina fyra mål under ett Europamästerskapet.
En av dessa två saker stämmer – Sveriges EM-resa tog slut där och då, i alla fall för den här gången. Men att Emil Forsberg skrev historia, som den första svensken att ha gjort flest mål någonsin under ett EM, det stämmer inte.
Jag vägrar tro att en enskild person medvetet valt att stryka Lotta Schelin ur vår historia.
Vad som däremot stämmer är att Lotta Schelin gjorde fem mål under EM 2013. Hon är den svenska fotbollsspelare som har gjort flest mål, någonsin, under ett Europamästerskap. HON är den som har skrivit historia – inte Forsberg, och det är ren fakta.
Vem kan man skylla på? Den enskilda journalisten som skrev rubriken om Forsberg? Redaktören på redaktionen som släppte iväg artikeln?
Nej, det måste vara större än så. Jag vägrar tro att en enskild person medvetet valt att stryka Lotta Schelin ur vår historia. Jag vägrar tro att journalisten som skrev rubriken om Forsberg medvetet struntat i Lotta Schelin och hennes fem mål under EM 2013. Däremot tror jag att det glöms bort.
Detta handlar om något större. Det här handlar om en mansdominerad fotbollskultur.
Men visst är det oroväckande att även Svenska Fotbollförbundet, en förening som bland annat verkar för jämlikhet inom fotbollen, gjorde ett inlägg på sociala medier om Forsbergs historiska merit? Ett inlägg som givetvis inte går att hitta längre.
Detta handlar om något större. Det här handlar om en mansdominerad fotbollskultur. Det här handlar om kontrasterna mellan svensk damfotboll och herrfotboll, som bevisligen finns kvar.
Och det är inte första gången som en debatt i dessa frågor väcks. 2013 blev mittfältaren Anders Svensson erbjuden en bil på Fotbollsgalan av Svenska Fotbollförbundet för sina 146 landskamper, medan Therese Sjögran, med 187 spelade matcher för Sverige, fick gå hem tomhänt.
Se också: Idrottskvinnorna som sagt ifrån gällande sexistiska klädkoder
När ska det vända? När ska det bli självklart för journalisten som sätter rubrik att inkludera damfotbollen i statistiken? När ska det bli självklart att betala inträde på Malmö IP när FC Rosengård spelar seriefinal? När ska Therese Sjögran bli erbjuden en bil?
Samtidigt pratas det om en "revolution" inom svensk damfotboll. Publiksiffrorna ökar, klubbar gör ekonomiska satsningar och exponeringen har ökat. Men denna "revolution" verkar inte påverka minnet av Lotta Schelins fem mål i EM 2013.
Vem minns egentligen när Lotta Schelin skrev verklig historia?
När ska sporten bli jämställd? Kanske aldrig. Förhoppningsvis väldigt snart. Helst redan igår.