Här är kaffet du ska undvika – kan vara skadligt för din hälsa

Bryggkaffe, snabbkaffe, automatkaffe, kokkaffe eller presskaffe. Med eller utan mjölk. Kanske med en sockerbit?
Att dricka dagens första kopp kaffe är en magisk känsla. Kanske tar du den till frukosten hemma eller när du kommer till jobbet.
Kaffe har positiva fördelar som att du blir på gott humör och känner dig piggare. Kaffe kan också bidra till en social gemenskap, till exempel genom att ses över en kopp hos en granne eller i fikarummet på jobbet.
Men det finns en sorts kaffe du bör undvika – kaffe från kaffeautomater. Det menar forskare vid Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola, skriver Forskning.se.
– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Varför är då automatkaffe dåligt? Det innehåller mycket högre halter av kolesterolhöjande ämnen än bryggkaffe. I en vanlig kaffebryggare filtreras de här ämnen bort med pappersfilter.
– Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem.
Det är bästa kaffet att dricka
Kolostrolhöjande ämnen kan öka risken för hjärt -och kärlsjukdomar. I studien undersökte man vilket sorts kaffe som är bäst för stordrickare.
– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra.
För att veta mer om risken för hjärt-kärlsjukdom skulle man behöva göra en studie där personer får delta.
– För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet, säger David Iggman.
Så gjordes forskningen
Allt kaffe analyserades på Chalmers tekniska högskola.
- Två prover togs från varje maskin med två–tre veckors mellanrum.
- Kaffesorterna var både mellanrost och mörkrost av fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe.
- De flesta maskiner hade färdigmalet kaffe, enstaka malde bönor men forskarna tror inte att det skulle påverka.
- 14 maskiner testades, varav 11 bryggmaskiner och 3 liquidmodeller (lägre nivåer, blandas från koncentrat).
- Som jämförelse gjordes samma analys med några andra tillagningsmetoder: perkolator, espresso, kaffepress, kokat kaffe och kokkaffe silat genom tyg.