Ny studie: Därför ska du alltid ha en skvätt mjölk i kaffet
Sverige ligger i topp bland de länder som konsumerar mest kaffe per medborgare, i snitt nästan tre koppar per person varje dag. Hur vi dricker vårt kaffe skiljer sig avsevärt. Många dricker sitt kaffe svart, utan varken socker eller mjölk. En del dricker med lite mjölk, en del mycket. Sedan finns det uppstickare som kaffe med havremjölk eller sojamjölk. Ja, listan kan göras lång.
Men nu visar en ny studie från Danmark, som Forskning.no rapporterat om, att vi alla bör dricka vårt kaffe med en liten skvätt mjölk. Det visar sig nämligen ha positiva hälsoeffekter. Det här är varför!
Vårt immunförsvar kan ibland reagera på ett sätt som är skadligt för kroppen, en inflammation är en sådan reaktion. Det uppstår när kroppen skickar ut vita blodkroppar och ämnen för att skydda oss. En infektion är den vanligaste anledningen till att vi får en inflammation, men vi kan också få inflammationer av skador på kroppen, allergier, artros eller astma.
Så hjälper kaffet – och mjölken
När du får en inflammation påverkas din kropp på olika sätt. Området som är inflammerat kan bli rött eller rosa, varmt, svullet och göra ont. Du kan också få feber.
En kopp kaffe med mjölk kan dock verka antiinflammatorisk, enligt studien som utförts vid Köpenhamns universitet. Kombinationen kan nämligen skärpa immuncellernas aktivitet.
Kaffe innehåller mycket antioxidanter, och när antioxidanterna blandas med proteinet i mjölken – och vi dricker det – ökar vår kropps förmåga att bekämpa inflammationen. Antioxidanterna binder nämligen till proteinet i mjölken och ökar immuncellernas aktivitet. I studien visade sig antioxidanterna ihop med proteinet (kaffe med mjölk) ha dubbelt så god effekt som att bara få i sig antioxidanter (svart kaffe).
Med andra ord kan kaffe med mjölk ha en positiv effekt på inflammation, även om den inte har testats på människor ännu.