Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Här är de nya lagarna 2022 – skräpförbud och cykelförmån

28 dec, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Till vänster, en rökande kvinna, till höger, en cyklande kvinna.
Den 1 januari blir det förbjudet att fimpa på marken. Men också förmånligare att skaffa cykeln via arbetsgivaren. Här är lagarna som börjar gälla från årsskiftet 2022.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är i regeringskansliets skrift "Viktigare lagar och förordningar" som vi kan ta del av de viktigaste förändringarna i lagstiftningen under 2022.

De börjar gälla 1 januari.

Totalt är det en mängd nya lagar som börjar gälla, men vi har valt ut nio av dem.

Se också: Feministiska framsteg som betytt mycket under 2021

Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021Brand logo
Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021

Nio nya lagar 2022

Förbud mot småskräp

Som vi tidigare rapporterat blir det framöver brottsligt att fimpa, kasta prillor och tuggummin på marken. Dessa föremål är framöver att betrakta som småskräp vilket man tidigare kommit undan med.

Förseelsen kallas för ringa nedskräpning och kommer att ge 800 kronor i böter.

Jobbigare att vara kriminell

Fram tills årsskiftet 2022 har det funnits en straffrabatt för unga mellan 18 och 20 år. Nu tas denna bort om brottet har ett minimistraff på fängelse i minst ett år. För att det ska vara aktuellt rör det sig om allvarligare brott som rån, grov misshandel, våldtäkt och mord.

Polisen får också lov att göra husrannsakan i förebyggande syfte för att komma åt vapen och andra farliga föremål som finns i gemensamma utrymmen i eller i anslutning till bostäder där flera bor, till exempel i lägenhetshus.

Denna nya befogenhet får användas i situationer där risken framstår som stor att farliga föremål ska användas vid olika typer av våldsbrott.

Skärpt straff för våld i nära relation

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs från nio månaders fängelse till ett års fängelse. Det blir också strängare straff om man bryter mot kontaktförbud.

Annons

Enklare med föräldraskap

Det blir en enklare procedur för att fastställa föräldraskap.

Den kvinna som är registrerad partner eller gift med en kvinna som blir mamma, kommer framöver automatiskt anses vara förälder.

Ogifta föräldrar behöver heller inte längre blanda in socialnämnden i kommunen för att fastställa föräldraskapet. Det kan framöver ske digitalt.

Förbud mot engångsartiklar

Från 1 januari införs ett förbud för bestick, sugrör, ballongpinnar och liknande vars innehåll består av mer än 15 procent plast.

Att använda konfetti utomhus blir också förbjudet. Det ska inte tolkas i första hand som att vi inte får festa och fira, utan att sätta miljön i första rummet.

Restauranger som erbjuder mat och dryck i engångsartiklar ska erbjuda förtäringen i ett flergångsalternativ.

Skattelättnad för cykelförmån

Regeringen vill öka cykelpendlingen och inför därför en skattelättnad för förmån av att använda cykel som tillhandahålls av arbetsgivaren. Skattelättnaden innebär att en cykelförmån bara ska tas upp till beskattning om värdet överstiger 3 000 kronor per beskattningsår.

Upp till denna summa behöver cykeln alltså inte beskattas av arbetstagaren. Och arbetsgivaren kan dra av summan vilket betyder att företagets skatt på vinsten minskas. Därav blir incitamentet större för att erbjuda anställda en cykel.

Erbjudandet måste gå ut till alla tillsvidareanställda på företaget och gäller bara dessa.

Skattelättnaden gäller vanliga trampcyklar och elcyklar. Alltså inte elsparkcyklar.

Även att inrätta cykelpool på jobbet omfattas av skattelättnaden.

Denna förändring görs för att uppmuntra cykelpendling.

Bostadstillägget höjs för pensionärer

Bostadskostnadstaket i bostadstillägget höjs till 7 500 kronor per månad för den som är ogift och till 3 750 kronor för den som är gift.

Annons

Utöver detta höjs konsumtionsstödet med 200 kronor för den som är ogift och med 100 kronor för den som är gift.

Bättre studiestöd högre upp i åldrarna

Den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel höjs från 56 till 60 år. Detta görs för att man ska kunna skola om sig senare i livet.

Reklamskatten avskaffas

Reklamskatten har sänkts tidigare, men nu avskaffas den helt. Anledningen är att skatten betalas av många idrottsföreningar som upplåter annonsplatser på matchställ, reklamblad och affischer. Nu försvinner denna ekonomiska börda för landets föreningar som har kämpat hårt med ekonomin under pandemin.

Vill du läsa alla ny lagar och förordningar som gäller från 1 januari 2022? Här finns hela regeringens sammanställning.

Se också: Här är nyordlistan år 2021

2021 nyordslista – här är alla nya ord i årBrand logo
2021 nyordslista – här är alla nya ord i år
Annons