Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Gifta paret Victoria och Kia om kärleken, de tre barnen – och vikten av Pride

18 aug, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Kia Johansen och Victoria Plantin i hemmet i Köpenhamn.
I Köpenhamn bor det svensk-danska paret Victoria Plantin och Kia Johansen tillsammans med sina tre barn. Att leva som lesbisk i den danska huvudstaden upplever de för det mesta som oproblematiskt, men när de ser Pridetåget gå genom staden påminns de om att det inte är lika enkelt för alla.
– Man blir rädd när man känner att de rättigheter vi en gång har haft försvinner på vissa håll i världen, säger Victoria.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I augusti står Köpenhamn och grannstaden Malmö värd för World pride och Eurogames, två av världens största evenemang vars syfte är att belysa htbqia-rättigheter. Trots att pandemin sätter stopp för de programpunkter som samlar stora folkmängder, väntas det bli något av en folkfest på båda sidorna av sundet. Två som ser fram emot firandet är Victoria Plantin, 50, och Kia Johansen, 49.

Kia Johansen och Victoria Plantin i sitt hem i Köpenhamn.
Kia Johansen och Victoria Plantin har varit ett par sedan 2006.

– Jag ser Pride som en manifestation för lika rättigheter oavsett läggning. Det är ett sätt att fira att vi har kommit så långt, säger Victoria.

Var den enda homosexuella hon kände till

Hon växte upp i Kalmar och under ungdomsåren kände hon inte till någon annan som var homosexuell. Att berätta om sin läggning för föräldrarna var inte helt lätt.

– När jag berättade för dem var det ju efter att själv ha gått igenom en process under flera år, medan det för mina föräldrar kom det som en kalldusch. Men sedan dess har mina föräldrar uttryckt att de är stolta över den jag är. Även om det har varit en svår process skulle jag i dag inte vilja vara någon annan än den jag är, säger Victoria.

Victoria Plantin tillsammans med hustrun Kia Johansen i lägenheten hemma i Köpenhamn.
Victoria och Kia överkom språkförbistringen och är i dag gifta och föräldrar till tre barn.

Språkförvirring på första träffen

Victoria och danska Kia träffades 2006 på en bar i Köpenhamn. Victoria var ute på stan tillsammans med några vänner och tillsammans hade de bestämt att de skulle besöka en gaybar innan kvällen var slut. Väl där var det ett missförstånd som gjorde att hon och Kia började prata.

Annons

#Regnbågskärlek

Det kan vara din son, dotter eller granne.
Vi talar om att alla har rätt att vara som de är och älska vem de vill. Homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, intersexuella och asexuella. Tillsammans blir det förkortningen HBTQIA. Människor som varje dag utsätts för våld, hat och diskriminering.
För trots att många anser sig upplysta så är fördomarna fortfarande ett stort problem. I en rad artiklar vill vi slå hål på dem. Och slå ett slag för världens största regnbågsevent i Malmö och Köpenhamn i augusti.
Mer om kampanjen #Regnbågskärlek på allas.se

– Kia kom fram till mig och frågade om vi skulle spela bordsfotboll. Eller det var det jag trodde att hon frågade. Men tydligen undrade hon om jag visste hur man stoppade in pengar i spelet. Jag förstod nästan ingenting av vad hon sa, men vi spelade en omgång av det där spelet och på den vägen är det.

Victoria minns att hon föll för Kias leende och att hon hade så lätt till skratt. Kia å sin sida imponerades av Victorias längd.

– Hon var väldigt lång, så det var lätt att få syn på henne. Och så tyckte jag att hon var jättesnygg.

Se också: 10 hbtq-begrepp att hålla koll på

10 HBTQ-begrepp att hålla koll påBrand logo
10 HBTQ-begrepp att hålla koll på

Fick hjälp med ivf på Storkkliniken

Några dagar efter den där första träffen tog Kia kontakt med Victoria och de sågs på en picknick. Resten är, som man säger, historia. I dag är paret gifta och bor tillsammans med sina tre barn i en lägenhet i stadsdelen Vesterbro i Köpenhamn. Att de ville försöka få barn var de tidigt överens om, berättar Kia.

Men vägen till den familj de båda drömde om blev inte spikrak. Att som lesbiskt par få rätt till assisterad befruktning var på den här tiden inte tillåtet i Danmark. Men i Köpenhamn hade en listig barnmorska klurat ut ett sätt att kringgå lagen och grundat Storkkliniken där tusentals svenska kvinnor har fått hjälp att bli gravida.

Annons

– Enligt lagen fick läkare inte ge lesbiska kvinnor den här behandlingen. Men den här barnmorskan var ju inte läkare, så hon grundade en klinik där hon själv var den som genomförde behandlingarna. Jag tillhörde den första generationen lesbiska kvinnor som fick hjälp av henne, säger Kia.

Kia Johansen i hemmet i Köpenhamn.

Fick tre barn på kort tid

Först genomgick både hon och Victoria en inseminering. Men ingen av dem blev gravid på det första försöket och de bestämde sig för att Kia skulle genomgå en provrörsbefruktning. Och nu lyckades det – Kia blev gravid och 2008 föddes sonen Sigge. Kort därpå fick också Victoria genomgå ivf. Hon och Kia använde sig av samma donator och snart stod det klart att hon väntade inte bara ett, utan två barn. Bara 1,5 år efter att Sigge kommit till världen föddes tvillingarna Ida och Simon.

Victoria Plantin och Kia Johansen med sina barn Sigge, Simon och Ida.
Victoria och Kia tillsammans med barnen Sigge, Simon och Ida.

– Det var fantastiskt och superhärligt att bli förälder. Men också väldigt tufft såklart, att ha tre små barn så nära i ålder. I dag är det betydligt lättare, nu är de så stora och självkörande och har koll på varandra, säger Victoria.

Känner inte till donatorn

Vid tidpunkten för parets första ivf-behandlingen var alla som donerade sperma till statligt finansierade ivf-behandlingar anonyma, det vill säga att man inte kunde få reda på deras identitet. På Storkkliniken kunde man välja om man ville ha en känd eller okänd donator, och innan de satte igång med ivf hade Victoria och Kia bestämt sig för att de gärna ville ha en okänd donator. Det enda de fick veta var ögonfärg, längd, vikt och vilket yrke han hade.

Annons

– Det kändes rätt för oss. Vi ville fokusera på att det är jag och Kia som är mamma och mor till barnen. Det kändes bäst för oss och vår familj, säger Victoria.

Victoria Plantin i sitt hem i Köpenhamn.
Victoria Plantin.

Däremot har de sedan start pratat öppet och ofta med barnen om hur de kom till.

– Vi har sagt att det var en snäll farbror på sjukhuset som hjälpte oss. Det känns jätteviktigt för oss att prata om det och det har vi gjort sedan de var små. Ibland när jag tycker att de inte har frågat om det på ett tag brukar jag ta upp det själv och fråga om de undrar över något. Just nu verkar det inte vara något de funderar på, men det kan ju såklart komma fler frågor senare.

Har inte stött på diskriminering

I den danska huvudstaden lever Victoria och Kia ett vanligt familjeliv tillsammans med barnen. Kia jobbar som grundskolelärare och Victoria som systemkonsult på ett stort svenskt företag. Vardagarna fylls av jobb, skola och barnens aktiviteter. Victoria och Kia säger att de aldrig har upplevt någon form av diskriminering på grund av sin läggning.

Victoria Plantin med barnen Simon och Ida.
Simon tillsammans med Victoria och tvillingsystern Ida.

– Vi har faktiskt aldrig stött på någonting. Folk kanske kollar lite extra om vi håller varandra i handen på stan, men annars har jag inte märkt av något varken på jobbet eller bland vänner. Våra barn har heller aldrig fått höra något såvitt vi vet, säger Victoria.

Annons

– Vi bor ju också i Vesterbro och här finns många homosexuella. I barnens klass finns flera barn med samkönade föräldrar, säger Kia.

Blir rörd av att se på Pridetåget

Samtidigt säger Victoria att hon är i en ständigt pågående ”komma ut”-fas. Att heteronormen fortfarande är stark också i den danska huvudstaden blir tydligt när hon träffar nya människor.

– Jag tycker att jag kommer ut var och varannan dag. När man träffar en ny bekantskap och jag får frågan ”och vad gör din man då?”, så svarar jag alltid att ”ja, min fru jobbar som lärare”.

Att World pride nu arrangeras i deras hemstad ser de fram emot. De brukar alltid försöka komma ut och titta på paraden när den går genom staden.

Barnen Ida, Sigge och Simon med sin kanin hemma i Köpenhamn.
Barnen Ida, Sigge och Simon.

– Jag blir alltid rörd när jag ser Pridetåget. Framför allt när jag ser stolta föräldrar eller poliser och militärer. Det krävs mod och styrka att komma ut som exempelvis manlig militär, jag blir alltid väldigt imponerad och stolt över dem, säger Victoria.

Inskränkningar mot homosexuella oroar

Samtidigt kan Prideparaden göra dem påminda om att de rättigheter vi har i Norden i dag är långt ifrån en självklarhet i andra delar av världen.

Se också: Transpersonen Kim födde barn – som pappa

Transpersonen Kim födde barn – som pappaBrand logo
Transpersonen Kim födde barn – som pappa

– Delar av Östeuropa håller på att införa en lag som gör det förbjudet att ”skildra” homosexuella eller transpersoner för barn och det är mycket skrämmande. Vi lever i en väldigt polariserad tillvaro – en del av världen är helt öppen och i en annan del av världen går det snarare bakåt. Det är jätteviktigt att komma till rätta med det här, säger Kia.

Annons

Detta är HBTQIA+

HBTQIA+ är ett samlingsbegrepp för personer som avviker från samhällets normer rörande sexualitet eller könsidentitet. Förkortningen står för homosexuella, bisexuella, trans, queer, intersex och asexualitet. Plustecknet visar att det även finns fler termer inom det här paraplybegreppet.

– Man blir rädd när man känner att de rättigheter vi en gång har haft försvinner på vissa håll i världen. Till exempel i Kalifornien, där homosexuella först fick rätt att gifta sig och där man senare tog bort den rättigheten, säger Victoria.

Kia säger att det här också finns en parallell till kvinnokampen. Även om man har kommit långt när det gäller kvinnors rättigheter, går det inte att slappna av och tro att man är i hamn. Detsamma gäller kampen för hbtqia+personers rättigheter.

– Man måste vara försiktig och inte tänka att kampen inte längre behövs. För rättigheter kan försvinna lika fort som de kom, säger hon.

Pride hjälper till att normalisera och legitimera

Både Kia och Victoria är glada över att Pridefestivalen har en så framträdande plats i Köpenhamn. Kia berättar att det de senaste åren har blossat upp en debatt i Danmark, där kritiker menat att Pride har blivit för kommersiellt vilket gör att hbtqia+personers frågor prioriteras bort för att locka sponsorer, något Victoria och Kia förstår men håller inte helt med om.

– Det blev samma debatt när QX-galan började sändas live i tv. Men jag tycker att det är bra att vi syns överallt, det hjälper till att normalisera och legitimera. I slutändan genererar det positiva effekter för vår synlighet och våra rättigheter, säger Victoria.

World pride & Eurogames

  • World pride och Eurogames kommer att hållas i Köpenhamn och i Malmö 12–22 augusti 2021, under det gemensamma namnet Copenhagen 2021.

  • Eurogames 2021 är ett HBTQIA+inkluderande sportevenemang med 6000 deltagare i 29 olika idrotter som hålls 18-20 augusti.

  • Mer info, kontinuerligt uppdaterad eventkalender och mycket mer finns på på copenhagen2021.com och malmopride.com

Annons