Greta Johansson tog första kvinnliga OS-guldet i simhopp
När Greta Johansson tog svenskt OS-guld på damsidan år 1912 var samhällets uppmuntran till kvinnor som ville syssla med sport inte särskilt stor. På den tiden varnade läkare om att kvinnor kunde bli sterila eller hysteriska på grund av idrott, men Greta Johansson trotsade deras uppmaningar och banade vägen för många andra kvinnor.
Se också: Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska klädkoder
Greta Johansson, även kallad ”Guld-Greta” föddes 1895 i Stockholm. När Greta var 10 år fick hon en simbiljett till badhuset av skolan, vilket skulle bli starten av hennes intresse för simning. Redan som 13 åring vann Greta sin första tävling i simhopp, och när hon var 15 år blev hon svensk mästare i simhopp och simning.
Tog ledigt från jobbet och vann historiskt OS-guld
År 1912 var Greta Johansson 17 år. Den sommaren hölls Olympiska Spelen i Stockholm och det var det första året som även kvinnor fick ställa upp i simning och simhopp. Det var något som ogillades av många, men inget som rörde Greta. Den 13 juli tog Greta Johansson ledigt några timmar från sitt arbete som kontorsbiträde – och blev olympisk guldmedaljör i simhopp. Vilken kvinna!
Fick hederspris
Året därefter gifte Greta Johansson sig med en man vid namn Ernst Brandsten som även han sysslade med simhopp, och Greta lade till Brandsten i sitt efternamn. Paret flyttade sedan till Kalifornien där maken Ernst anställdes som simhoppstränare, och han kom sedan att bli ”den amerikanske simhoppningens fader”.
Tillsammans blev paret en stor del av simhoppningens utveckling i USA. Greta Johansson försörjde sig som lärare i simning och simhopp, och blev tilldelad ett hederspris för sitt avtryck i sporten. Greta Johansson dog vid 83 års ålder.
Tack för ditt mod, Greta!