Fotografen Amanda Ekström: ”Många har fått nog av overkliga kroppar”
Fotografen Amanda Ekströms instagramkonto har ända sedan starten 2019 varit en frizon för alla kroppar. Olika kroppar, som alla hyllas och lyfts fram.
Men starten var motig och Amanda var kanske ett par år före sin tid, för till en början fick hon en hel del tuff kritik.
– Jag har fotograferat professionellt i tio år nu och har även satsat på min konst, berättar Amanda som gärna visar sin studio i ett industriområde i Borås.
Se också: 4 steg till en hälsosammare kroppsinställning
De färgglada tavlorna med motiv av fylliga kroppar står upp mot väggen och lyser upp hela rummet. Här jobbar Amanda när hon inte är ute på olika uppdrag. För hon har mycket att göra sedan verkligheten har kommit ikapp hennes idé om att alla kroppar ska få finnas och synas. Nu vill alla företag ha en del i denna framtid.
– Jag började med fem följare som sedan blev 50, men det var mest kompisar och mest på skoj. Det har gått väldigt fort till 50 000 följare, berättar Amanda, som kan räkna in namn som Youtube-stjärnan Therese Lindgren och bloggaren Cassandra Klatzkow till sina följare.
– Det var verkligen oväntat att det skulle bli så stort. Det känns lite overkligt och var inte alls tanken egentligen.
Amanda Ekström började fota bröllop som tonåring
Hennes brinnande fotointresse började redan när hon var liten och hon minns att hon redan som femåring sprang runt med en kamera av den äldre sorten som hade film som behövde lämnas in för framkallning. Ett populärt motiv var små plastdjur som hon gillade.
– Det gick åt en hel rulle film till att fota dem. 32 bilder med plastdjur blev det, minns hon och skrattar.
Detta är Amanda
Namn: Amanda Ekström
Ålder: 25 år.
Bor: I Borås.
Familj: Sambon Robin.
Gör: Fotar, skriver, målar.
Instagram: @tuggmotstand
På gång: Modellagentur som bygger på normbrytande modeller.
Efter många år av träning på andra motiv än plastdjur blev hon så pass bra att hon fick en förfrågan om att fotografera ett bröllop. Ett ganska utmanande uppdrag med tanke på att det inte skulle gå att ta om – blev resultatet inte bra skulle det inte finnas någon möjlighet att återvända för att göra om. Ansvaret var stort, men det gick hur bra som helst.
– Jag var 15 år gammal då och det var långt ute på landet. Kanske fanns det inte så mycket konkurrens, förklarar hon ödmjukt.
Amanda hade också nytta av sina fotokunskaper när hon blev ungdomsreporter på den lilla lokaltidningen.
– Jag gillade att skriva krönikor och driva åsikter. Jag ville gärna ha diskussion och var inte direkt lättskrämd. Rasism tog jag till exempel gärna upp. Jag har nog alltid haft skinn på näsan och det behövs, säger Amanda.
Därefter bytte hon yrkesbana helt och jobbade som clown på olika turistorter runt Medelhavet i två år. Det var inte riktigt något som var planerat. Hon hade sökt ett jobb där hon skulle jobba med svenska turister, men väl på plats fick hon veta att det innebar att ställa upp som clown för barnen.
– Det var väldigt oväntat och först grät jag tre veckor i sträck. Men sedan släppte det och jag gillade det jättemycket. Jag tog mig igenom det och då vände det, det blev roligare och roligare. Bättre än jag trodde, minns Amanda.
När hon kom hem väntade en bana som lärarvikarie. Det var där på skolan bland unga tjejer med dålig självkänsla, som räknade valkar på magen när de satt ner och scrollade fram helt orealistiska bilder på släta magar på sociala medier, som tankarna kring hennes projekt på Instagram föddes.
– Några av de här eleverna som satt och scrollade på sina telefoner sa besviket till mig att ”inga tjejer på Instagram har valkar, bara vi”. Det var en chock att få höra. Vilken konstig bild de hade av verkligheten, säger Amanda.
Hon började fundera och satte igång att fotografera några av sina vänner i morgonljus med valkar, skavanker och allt annat naturligt.
– Sedan la jag ut bilderna på Instagram eftersom jag visste att många av mina elever följde mig där. Jag ville vara en motvikt till allt annat som de tittade på, förklarar Amanda.
Tjejerna uppskattade säkert hennes stöd. Men tyvärr blev det även väldigt starka negativa reaktioner.
– Föräldrar till elever ringde in till skolan och sa att det var opassande på grund av att det var lite naket. För mig var det tvärtom. Jag tyckte det var mer opassande att inte lägga ut den typen av bilder. Det var frustrerande.
Många reagerade negativt på Amandas bilder
Amanda, som då ganska nyligen flyttat hemifrån, hade redan innan detta börjat fotografera sina vänner för skojs skull. Att använda kontot blev ett sätt att nå ut med ett budskap också.
– Det blev mer och mer avklätt, lite naket och helt äkta med valkar och allt. Det kändes verkligen som att jag ville visa andra detta, berättar Amanda.
Att hon sedan även skulle kunna fungera som inspiration för de unga eleverna kändes både viktigt och bra.
Jag ville visa kroppar som vackra konstverk, oavsett hur de såg ut.
De mindre positiva reaktionerna hade Amanda inte riktigt räknat med. Det började snabbt surras bland kollegor på jobbet. Det fanns många som hade åsikter om hur mycket hud man fick visa på ett Instagramkonto.
– De tyckte att det var olämpligt. Rektorn frågade vad det skulle bli av bilderna och hastigt kom jag på att säga att det skulle bli ett konstprojekt. Jag ville nämligen väldigt gärna få behålla mitt lärarjobb, säger Amanda.
Men det var inte bara flera på skolan som var tveksamma, även hennes dåvarande pojkvän och de flesta andra vuxna i hennes omgivning reagerade.
Hon fortsatte ändå och allt fler ville också stå modell för henne.
– Jag insåg ganska snabbt att detta var något jag verkligen ville fortsätta att jobba med. Mina starka ideal och åsikter från mina dagar som ungdomsreporter kom fram igen, men nu hade jag hittat min alldeles egna väg. Jag ville visa kroppar som vackra konstverk, oavsett hur de såg ut.
Amanda fotade en stolt kvinna med stomipåse
Men hon väntade ett par år med att verkligen satsa och gjorde sedan en omstart 2019 då tiden kommit ikapp och allt fler insåg hur viktigt hennes budskap var.
Fram till dess hade hon mest fotograferat mat åt företag och restauranger och det gav en hel del pengar, men blev lite tråkigt till slut.
Instagramkontot växte däremot snabbt.
– Trehundra nya följare om dagen var inte ovanligt. Det kändes som att ämnet låg rätt – att många längtat efter att få se annat än det vanliga. Många hade fått nog av overkliga kroppar, säger Amanda.
Amanda Ekström om…
… livssyn:
– Försöker tänka att livet är en spelplan som går ut på att våga testa så mycket som möjligt.
… drömmar:
– Drömmer om ett litet stenhus vid vattnet där man kan sitta ute och äta frukost och att måla. Och att starta en konstskola i framtiden.
… favoriten i garderoben:
– Gillar kavajer av olika slag. Gärna i herrvarianter.
… favoritkameran:
– Just nu en begagnad Fuji X-pro 2, för den är så liten att den är enkel att ta med överallt.
… hur det var att fotografera mamma och mormor:
– Ledigt! En fin stund bland sommarblommorna i trädgården.
En tjej som Amanda fotograferade var en kvinna som hade stomipåse och som verkligen var stolt över den. Hon såg inget negativt med det och var så levnadsglad ändå. Alternativet var mycket värre.
– Hon hade haft cancer och blivit bättre men fick återfall. Hon ville leva länge och brydde sig inte om att det var med stomipåse. Men hon gick tyvärr bort våren 2020. Jag har försökt att ta med mig hennes tankesätt sedan dess.
Amanda har också fotograferat sin egen mamma och det öppnade hennes ögon på många sätt.
– Jag insåg att hon var väldigt kritisk mot sin egen kropp. Hon ville att jag skulle ta bort vissa bilder och ville inte att det skulle synas någon dubbelhaka. Själv har jag aldrig tänkt på henne på det sättet, säger Amanda och fortsätter:
– Jag minns inga celluliter på rumpan. Det är hennes doft och trygga famn som är det som är viktigt och betyder någonting för mig. Att förstå hur hon såg på sin kropp var en käftsmäll. Insikten att de flesta fokuserar på hur de ser ut och inte på vad de är.
Amanda Ekström vill fota Zara Larsson och Victoria
I dag har Amanda även fotograferat kändisar som Daniel Paris och Therese Lindgren, men det finns fler stjärnor som hon gärna skulle vilja ha framför kameran.
– Drömplåtningen är sångerskan Zara Larsson och kronprinsessan Victoria förstås. Undrar om hon skulle ställa upp, funderar Amanda.
Under tiden hon försöker ordna detta har hon andra stora planer – en helt ny sorts modellagentur med modeller i alla storlekar och stilar. Där allt som inte ”får” synas ska lyftas fram i stället.
– Men jag vill inte göra en stor grej av det. Jag vill att det ska vara det nya normala. Jag hoppas att komma igång snart.
Amandas mormor har redan varit en av de nya modellerna i en reklam för baddräkter. Resultatet blev riktigt bra med hög igenkänning hos köparna.
– Jag har märkt att när jag jobbar med företag så vill de kanske ha en speciell typ av modell, till exempel någon med akne, och då finns ingen att få tag på, inte på ett enkelt sätt i alla fall. De nuvarande modellagenturerna har inget att komma med där. Det är därför jag ser att behovet finns, säger Amanda.
Amanda vill inte kalla sig kroppsaktivist
Vad hon inte gillar är att bli kallad kroppsaktivist på grund av det hon gör med sitt Instagramkonto och sin kommande agentur.
– Det känns helt galet att kallas aktivist bara för att man lägger ut något som varken är retuscherat eller konstgjort. Min dröm är att ingen ska reagera över att se det vanliga.
När hon jobbar med att fotografera reklam tycker hon att de smarta företagen inser att deras kunder är just vanliga människor i alla åldrar och med olika utseende – och att det då är avgörande att visa just det när man väljer modeller för fotografering.
– Det är väldigt viktigt och det är roligt att fler och fler företag inser detta nu. Hjärta och själ är det som betyder något, inte om man har ärr, valkar eller rynkor.