Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

En tillbakablick på 2020: Det här hände under året som gick

30 dec, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Delad bild för att illustrera viktiga händelser under 2020. Till vänster syns en illustration av coronaviruset, till höger en skylt med texten Black lives matter.

Coronaviruset, börsras, protester, ett amerikanskt presidentval – och Pippi Långstrumps födelsedag. Innan vi lägger 2020 till handlingarna tar vi oss en titt på några av de viktiga saker som inträffade under detta märkliga år.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1 januari: Barnkonventionen blir svensk lag

Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling 1989, och definierar alla de rättigheter barn världen över har. 2018 röstade riksdagen igenom regeringens förslag att göra konventionen till lag i Sverige, och den 1 januari 2020 blev det alltså verklighet. Det innebär ett förtydligande av att barns rättigheter ska beaktas av domstolar och rättstillämpare. I mål och ärenden som rör barn, ska alla bedömningar ta barnets rättigheter i beaktande. Regeringen kallar det här för den ”viktigaste reformen för barn i Sverige på 30 år”.

7 januari: Larm om coronaviruset

Världshälsoorganisationen informerar om att det nya viruset som i slutet av 2019 upptäckts i kinesiska Wuhan, är en ny typ av coronavirus som tidigare varit okänt.

En illustration av coronaviruset.
Larm om coronaviruset kom från WHO i början av februari.

15 januari: Jonas Sjöstedt avgår som partiledare

Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelar att han inte ställer upp för omval i partikongressen senare under våren.

31 januari: Storbritannien lämnar EU

Tre och ett halvt år efter den berömda folkomröstningen, mängder av förhandlingar och flera uppskjutningar, blir det till sist en brexit. Natten till den 1 februari går Storbritannien ut ur EU och in i en övergångsperiod som har varat hela det här året. I praktiken har det inneburit att allt har fungerat ungefär som tidigare. Samtidigt har Storbritanniens och EU:s handelsexperter jobbat hårt för att få fram ett handelsavtal.

Annons

Se också: Historiska händelser under 10-talet

Historiska händelser under 2010 taletBrand logo
Historiska händelser under 2010 talet

8 februari: Masskjutning i Thailand

En soldat öppnar eld i staden Nakhon Ratchasima, 20 mil nordost om Bangkok. Dåden inleds på en militärbas och sedan tar sig skytten till ett köpcentrum där han barrikaderar sig i flera timmar. 29 människor dödas i dådet innan gärningsmannen skjuts ihjäl av polis.

24 februari: Gatuprotester i Indien

Hindunationalister och muslimer drabbar samman i våldsamma gatuprotester i Dehli i Indien. Orsaken är en omstridd lag som landets hindunationalistiska regering klubbat igenom och som anses diskriminera muslimer. Protesterna pågår i flera dagar och kräver 20 dödsoffer och hundratals skadade.

7 mars: Finalen i Melodifestivalen avgörs

I Friends arena i Solna samlas 27 000 människor för att vara med när The Mamas tar hem vinsten i Melodifestivalen med låten Move. SVT och Live Nation bestämde sig för att genomföra finalen som planerat, trots att till exempel Danmark strax innan valt att genomföra sin motsvarighet till Melodifestivalen utan publik med hänsyn till coronaviruset.

The Mamas med pokal och blombukett efter vinsten i Melodifestivalen i Friends arena 2020.
The Mamas tar hem vinsten i Melodifestivalen.

9 mars: Coronaviruset sprids i Italien

Hela Italiens befolkning placeras i karantän för att få stopp på virusspridningen. New York-börsen gör samma dag det största raset sedan finanskrisen 2008.

11 mars: Coronaviruset klassas som en pandemi

Världshälsoorganisationen konstaterar att coronavirusutbrottet är en pandemi, detta efter att över 100 000 människor smittats. En pandemi är en epidemi som drabbar en stor del av världen och där ett stort antal personer smittas. Samma dag bekräftas det första dödsfallet orsakat av covid-19 i Sverige.

Annons

11 mars: Regeringen beslutar om publiktak

Till följd av coronapandemin belsutar regeringen om ett förbud av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för mer än 500 personer. Hit räknas bland annat idrottsevenemang och kulturföreställningar.

12 mars: Börsen rasar

Stockholmsbörsen rasar med elva procent, det största raset i modern tid.

19 mars: Reserestriktioner införs

I Sverige avråder Folkhälsomyndigheten från alla icke nödvändiga resor för att hindra smittspridningen av coronaviruset.

22 mars: Stefan Löfven håller tal till nationen

Statsminister Stefan Löfven håller ett tal till nationen. Att en svensk statsminister gör det i ett krisläge är mycket ovanligt. I sitt tal framhåller han att vi på grund av pandemin befinner oss i ett exceptionellt läge. ”Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här”, sa han bland annat.

27 mars: Fler än 50 personer får inte samlas

Regeringen meddelar att det blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för mer än 50 personer.

En skylt utanför Malmö stadsbibliotek informerar om att max 50 besökare får vistas på biblioteket samtidigt.
Max 50 besökare får vistas samtidigt inne på Malmö stadsbibliotek.

2 maj: Sudan förbjuder könsstympning

Sudan meddelar att könsstympning förbjuds i landet. Nästan 90 procent av alla flickor och kvinnor har genomgått någon form av könsstympning, och det här ses som ett viktigt steg för att stärka kvinnors rättigheter. Efter att Sudans diktator Omar al-Bashir störtades 2019, har situationen för landets kvinnor förbättrats på flera punkter – även om det fortfarande är lång väg kvar.

Annons

25 maj: George Floyd dödas i Minneapolis

Den 46-årige George Floyd dödas av poliser, vilket leder till massiva protester och demonstrationer mot rasism och polisbrutalitet i hela USA och världen. Trots restriktionerna till följd av coronapandemin samlades tusentals människor på platser runt om i världen för att protestera och på sociala medier spreds än en gång hashtaggen #BlackLivesMatter.

En skylt med texten Black lives matter hålls upp under en demonstration.
I maj inleds protester i framför allt USA efter att George Floyd dödats av polis.

9 juni: En man grips för 16 år gammalt dubbelmord

Polisen griper en 37-årig man misstänkt för det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping, då en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl. Han kunde gripas tack vare en träff i en DNA-databas för släktforskning. Mannen erkänner morden samma dag.

10 juni: ”Skandiamannen” pekas ut som Olof Palmes mördare

Åklagare Krister Petersson, som sedan 2017 arbetat som förundersökningsledare för Palmeutredningen, kallar till presskonferens. På den pekar han ut Stig Engström, även kallad ”Skandiamannen”, som den som mördade statsminister Olof Palme på öppen gata 1986. Han berättar också att han beslutat att lägga ner mordutredningen, eftersom Stig Engström inte längre är i livet.

28 juni: 10 miljoner smittade av coronaviruset

Det amerikanska Johns Hopkins University rapporterar att antalet personer som smittats av coronaviruset i världen nu är tio miljoner. Antalet döda i covid-19 beräknas till en halv miljon människor.

4 augusti: Explosionerna i Beirut

Två stora explosioner äger rum i hamnområdet i Libanons huvudstad Beirut. Minst 220 människor dödad, över 5 000 skadas och uppemot 300 000 människor förlorar sina hem. Det är en brand i en lagerlokal som utlöser explosionen, då elden når de 2 750 ton ammoniumnitrat som förvaras där. Det har av experter kallats för den största icke-nukleära explosionen i historien.

Annons

9 augusti: Protester i Belarus

Efter presidentvalet i Belarus, där den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko utropar sig till segrare, utbryter omfattande protester i landet.

25 augusti: Polio förklaras utrotat i Afrika

Världshälsoorganisationen, WHO, meddelar att virussjukdomen polio, som kan leda till förlamning, livslånga funktionsnedsättningar och i värsta fall döden, är utrotat på den afrikanska kontinenten. Detta tack vare massiva vaccinationsinsatser under flera årtionden.

26 augusti: Isabella Lövin avgår

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin meddelar i en debattartikel i Aftonbladet att hon avgår som miljö- och klimatminister samt vice statsminister och språkrör för partiet.

Isabella Lövin under en presskonferens.
Isabella Lövin meddelar att hon avgår som språkrör för Miljöpartiet och som miljö- och klimatminister.

27 augusti: Kristallengalan delar ut tv-priser

Den årliga Kristallengalan går av stapeln. Spökjakten utses till årets program, Renée Nyberg blir årets kvinnliga programledare och hennes man David Hellenius årets manliga programledare. Årets hederspris går till Adam Alsing, som tragiskt gick bort in sviterna av covid-19 i april samma år.

27 september: En miljon döda i covid-19

Antalet döda i covid-19 uppgår nu i en miljon människor världen över, enligt siffror från Johns Hopkins University.

28 september: Ny dokumentärfilm om Estonia väcker frågor

Dokumentärfilmen Estonia – fyndet som ändrar allt släpps på DPlay. I dokumentären framkommer nya uppgifter om fartygets förlisning 1994, där 852 personer miste livet. Det är ett fyra meter stort hål i fartygets skrov som tidigare har legat dolt mot botten, och som kan ha uppkommit i kollision med ett annat fartyg. Uppgifterna i dokumentären leder till att röster höjs för en ny utredning av händelsen.

Annons

22 oktober: Protester mot abortlag i Polen

I Polen inleds landsomfattande protester efter att regeringen beslutat att skärpa landets abortlagstiftning, en lagstiftning som redan är en av Europas strängaste. Protesterna leder till att regeringen den 4 november beslutar att skjuta upp införandet av den nya lagstiftningen.

25 oktober: Guldbron invigs

I Stockholm invigs Guldbron, eller Slussbron som är dess formella namn, i närvaro av Kung XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle. Bron länkar samman stadsdelarna Södermalm och Gamla stan. Den tillverkades i Kina och transporterades sedan i ett stycke hela vägen till Sverige.

Kung Carl XVI Gustaf klipper bandet när Slussbron i Stockholm invigs. Vid hans sida finns kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.
Slussbron, eller guldbron som den också kallats, invigs av kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

1 november: Pippi Långstrump 75 år

En av våra allra mest älskade och lästa barnbokskaraktärer fyller hela 75 år! Den allra första boken om Pippi Långstrump, som också hette just så, gavs ut i november 1945. Boken blev en omedelbar succé och i dag har böckerna om allas vår favoritrebell översatts till 77 språk och sålts i hela världen.

3 november: Presidentvalet i USA

Amerikanerna går till valurnorna för att rösta fram de kommande fyra årens president. Den sittande presidenten Donald Trump ställer segervisst upp för omval och mot honom står Demokraternas Joe Biden. För första gången i USA:s historia är de båda presidentkandidaterna över 70 år.

7 november: Joe Biden förklaras som segrare

USA:s ledande mediehus förklarar Joe Biden som vinnare i presidentvalet. Därmed blir Kamala Harris landets första kvinnliga vicepresident. Donald Trump accepterar inte resultatet och inleder rättsliga processer, något som hittills inte lett till något resultat.

En pin med Joe Biden och Kamala Harris sitter på kavajen hos en anhängare i samband med det amerikanska presidentvalet.
Joe Biden och Kamala Harris tar hem segern i det amerikanska presidentvalet.

22 november: Statsministern håller tal till nationen – igen

Stefan Löfven håller tal till nationen, precis som han gjorde i mars. I talet lyfter han än en gång det kollektiva ansvaret i coronatider. ”Statsministerns tal till nationen var förmodligen det allvarligaste någon har hållit i fredstid”, skrev Aftonbladets Lena Mellin i en analys efteråt.

Annons

23 november: Augustpriset delas ut

Det prestigefulla Augustpriset delas ut och i år är det Lydia Sandgrens generationsroman Samlade verk som tar hem priset som Årets svenska skönlitterära bok. Övriga pristagare är Elin Anna Labba, Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson.

8 december: Skärpta restriktioner införs

Under en presskonferens meddelar Folkhälsomyndigheten och regeringen att det blir skärpta restriktioner inför årets julfirande. Max åtta personer tillåts fira tillsammans inomhus. Man uppmanas också undvika resande och trängsel.

10 december: Nobelpriserna delas ut

I en digital prisceremoni delas årets Nobelpris ut till mottagarna, som alla deltar via länk. Nobelpriset i litteratur går till Louise Glück. Priset i fysik går till Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez. Kemipriset går till Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna. Medicinpriset delas ut till Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice. Priset i ekonomi delas ut till Paul M. Milgrom och Robert B. Wilson. Och slutligen går fredspriset till FN:s World Food Programme.

14 december: Joe Biden utses till president

Joe Biden utses formellt till USA:s nästa president för mandatperioden 2021-2025. Kamala Harris utses samtidigt till vicepresident.

17 december: Peter Eriksson avgår som språkrör

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson meddelar att han lämnar regeringen och sin roll som språkrör. Sedan januari 2019 har han varit biståndsminister.

27 december: Vaccinering mot covid-19 börjar i Sverige

Först ut att få vaccin är personer på äldreboenden och andra särskilda boenden, samt personer med hemtjänst. Även deras nära hushållskontakter och personal prioriteras.

Annons