Efter den svåra skadan flydde Sara till Sverige: ”Kände mig väldigt ensam”
Den allvarliga trafikolyckan i hemlandet Syrien för 13 år sedan förändrade livet för alltid för Sara Haj Bakri. Där avled inte bara hennes mamma Nahid – utan Sara skadades dessutom så allvarligt att hon aldrig mer kommer att kunna gå igen.
Med i bilen fanns också hennes bror och syster – samt privatchauffören som körde.
– Jag minns korta fragment av vad som hände. Vi körde av vägen och bilen voltade flera varv. Jag kommer också ihåg min mammas röst som sa: "rädda Sara". Då visste jag inte att det var sista gången jag skulle få höra hennes röst, berättar Sara sorgset.
Men det dröjde tre månader innan hon fick veta att mamman hade gått bort.
– Jag var allvarligt skadad och tvingades göra en stor ryggoperation. Med tanke på mitt mående ville varken läkarna eller min familj berätta för mig att mamma omkommit förrän jag återhämtat mig lite mer. De var rädda för att det skulle förvärra situationen för mig. När jag frågade efter mamma sa de att hon också låg på sjukhus och inte kunde prata.
En stor smäll
När väl beskedet kom blev det en stor smäll för 16-åriga Sara, som nyligen fått veta att hon måste sitta i rullstol resten av livet.
– Jag trodde inte att det var sant, det var en fruktansvärd chock att mamma dog. Jag var tvungen att acceptera och lära mig att leva med bägge dessa tunga händelser samtidigt.
Det här är Sara
Namn: Sara Haj Bakri
Ålder: 29 år.
Familj: Maken Karam Dabaliz, barnen Marwan (5) och Julia (2).
Bor: I en lägenhet i Norrköping.
Yrke: Utbildad administratör. Har för tillfället praktik på Miljonbemanning (ett kompetensföretag) i Halmstad, där hon arbetar hemifrån.
Intressen: Simma, sjunga, titta på film, lära sig nya saker, umgås med familjen.
Instagram: Sara_hajbakri
Sara hade ingen känsel från midjan och nedåt – alltså ingenting i varken sina ben eller fötter.
– Men jag fick hjälp att snabbt komma i gång med sjukgymnastik och kämpade hårt med många övningar och behandlingar. Till slut började jag få tillbaka lite av känseln från midjan och en bit ned över låren. Men mer än så ska jag inte hoppas på. Jag har provat många olika träningsformer – däribland simning – och haft en massa hjälp av fysioterapeuter, men nervskadan i ryggen sätter stopp för att jag ska kunna gå igen.
Flydde med båt
Knappt hann Sara börja vänja sig vid sin nya situation i livet förrän nästa tunga bakslag kom.
Då bröt nämligen kriget ut i Syrien – och hon valde under 2014 att fly från sitt hemland.
– Det var det svåraste beslutet som jag har någonsin har tagit i hela mitt liv. Jag ville inte lämna min släkt och mina vänner – men när jag förstod hur allvarligt läget var tänkte jag framför allt på min egen framtid och hälsa.
Först väntade en båtresa över havet till Grekland. Hon fick åka i en liten båt, sittandes i sin rullstol.
– Min ett år äldre bror följde mig till Grekland, sedan flög jag själv till Sverige – som vi hade hört mycket gott om innan. Att det var ett fredligt land med vänliga människor. Och det stämde väldigt bra med verkligheten.
På plats i Sverige hamnade Sara först i Gävle i väntan på uppehållstillstånd.
– Där kände jag mig väldigt ensam och saknade min familj jättemycket. Hann även bo i Sundsvall innan flytten till Norrköping 2019. Här trivs jag bra. Och det är mycket varmare än i Sundsvall. Brrr, där var det lite för kallt för min smak (skratt). Men så är jag ju också van vid värmen i Syrien.
Sköter mycket själv
Både hennes pappa, storebror och lillasyster kom senare till Sverige också. Pappan och storebrodern bor numera i Enköping, medan systern bor i Uppsala. De hörs av mycket och ses så ofta det går.
Till hennes stora glädje anlände även pojkvännen Karam till vårt blågula land några månader efter Sara.
– Vi hade bara varit tillsammans i sex månader innan jag flydde från Syrien. Det var fantastiskt när han också hamnade här, ler hon.
Paret flyttade ihop och ville försöka få barn. Men även om Sara är positivt lagd och inte ger sig i första taget, var hon osäker hur det skulle gå med allt på grund av att hon sitter i rullstol.
– Men graviditeterna gick bra och jag födde bägge barnen med kejsarsnitt, berättar Sara.
Sonen Marwan fyllde fem år i augusti, medan dottern Julia blev två i februari.
– Om man väljer att se alla problem med att sitta i rullstol och ha barn, kan det vara väldigt jobbigt och besvärligt. Men jag föredrar att försöka lägga mest fokus på allt det positiva. Jag är glad att jag överlevde bilolyckan och att jag har förmånen att få bli mamma. Det är långt från alla som kan det. För mig var det en dröm som gick i uppfyllelse. Jag gör allt jag kan för mina barn och för att de inte ska påverkas av min situation.
Maken Karam – de gifte sig i Norrköping 2021 – arbetar på annan ort och är ofta i väg från familjen.
– Jag har en del hjälp från Hemtjänst, med bland annat lämning och hämtning av barnen på förskolan och att tvätta. Men vad gäller städning, matlagning och annat så sköter jag det på egen hand. Mycket går om man vill och är envis.
Hon tillägger:
– Sedan hade det kanske ändå inte hjälpt så mycket med städhjälp en gång i veckan. Har man en femåring och en tvååring med full fart i benen blir det stökigt hela tiden ändå, haha.
Peppar andra på Instagram
Något som alltid varit betydelsefullt för Sara är att hennes handikapp inte ska få hindra eller sätta stopp för henne.
Under åren i Sverige har hon bland annat arbetat på Arbetsförmedlingen i Sundsvall och på Ugarit Center med läxhjälp på distans.
Hon har läst på universitetet i Syrien och är utbildad administratör. När vi hälsar på i lägenheten i Norrköping har hon praktik på Miljonbemanning i Halmstad – ett kompetensföretag som främst inriktar sig på personaluthyrning och rekrytering.
– Jag arbetar på distans hemifrån och det passar väldigt bra för min del. Samtidigt älskar jag att träffa och lära känna nya människor. Det lockar mycket att jobba i exempelvis en reception. Jag håller på att söka liknande sådana tjänster.
Något Sara också brinner för är att inspirera och peppa andra människor som drabbats av tunga motgångar i livet.
Bland annat gör hon det via sitt konto på Instagram: Sara_hajbakri
– Jag vill vara en bloggare och influencer som ger hopp – speciellt för andra som också råkat ut för något och har det jobbigt, berättar Sara.
Det kan vara olika former av tips – som hon både lägger ut bilder och text om.
– För att ge några exempel har jag gett råd om hur man lyckas ta hand om två små barn eller klarar att öppna tunga dörrar när man sitter i rullstol. Det gäller att välja att se möjligheterna.
Antalet följare på Instagram har snart passerat 5 000.
– Det är jättekul och jag får en massa positiv respons tillbaka. Jag vill visa alla att jag trots allt som hänt ändå är tacksam och peppar andra att anstränga sig för att göra det bästa av sin situation. I mina tankar har jag inga begränsningar, säger hon med ett leende.
Saras råd till andra med särskilda behov
Tro på dina förmågor och låt inte dina drömmar stanna.
Var ambitiös och uthållig.
Tänk på att även om det känns så, stannar inte livet vid någons död eller en olycka.
Försök att uppskatta det du har och att lägga fokus på det positiva i livet. Det ger en helt annan energi.