Domstolsbeslut: Avel förbjuds på två omtyckta hundraser
Det var på måndagen den 31 januari som Oslo tingsrätt förbjöd avel på hundraserna engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel.
Bakgrunden är att djurrättsorganisationen Dyrebeskyttelse Norge stämde Norsk Kennel Klub, Norsk Bulldog Klubb och Norsk Cavalierklubb samt sex enskilda uppfödare för brott mot lagar som reglerar djurens välfärd. Skälet som framfördes var att hundarna har flera ärftliga hälsoproblem. Bland annat andningsbesvär, ögonsjukdomar, hjärtfel och problem med lederna.
Dyrebeskyttelse Norge argumenterade för att det inte finns några friska hundar inom raserna och kopplade problemen till alltför hård avel, vilket norska tingsrätten ansågs vara bevisat.
Det norska beslutet diskuterades nyligen i P1. I inslaget medverkade veterinären Maria Karlsson som länge engagerat sig i frågan. Hon fick frågan om Sverige borde gå samma väg som Norge.
– Som lagen är utformad nu så är det inte möjligt att förbjuda en ras i Sverige, svarade hon.
Programledaren undrar då om vi borde vi göra om lagen.
– Nej, vi borde börja följa den. Det vill säga utföra en hårdare avelskontroll av de hundarna som lider av ärftliga defekter och inte godkänna avel på dem.
Hon säger att trubbnosiga hundar lider av en rad genetiska sjukdomar, inavlade i arvsmassan.
– På grund av sin korta nos får de svårt med andningen och svårt med temperaturregleringen. Det finns hundar som har problem med att hjärnan inte ryms i skallen och det finns hundar som får diskbråck på grund av deras missbildade ryggar.
Maria Karlsson berättar att dessa hundrasers problem är svåra att komma åt. Hon tror att dessa raser behöver få inavlat arvmassa från andra hundraser för att åstadkomma en rejäl förändring för de valpar som föds.
Kennelklubben: Olyckligt beslut
Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, tycker att den norska domen är väldigt olycklig.
– Vi har insett att detta är ett problem som vi vill komma åt. Det görs en mängd åtgärder, bland annat utbildningar för exteriördomare, vi arrangerar konferenser med veterinärer och vi har tagit fram tester så att man kan arbeta med friska hundar för avel.
Han säger vidare att även uppfödare inte har något intresse av att föda upp sjuka hundar.
– De lyder under konsumentköplagen och det är ingen som vill betala tillbaka eller producera sjuka individer.
Vid ett förbud i Sverige tror han antalet smuggelhundar kommer att växa. Även så kallade "valpfabriker" I Europa kommer se sin chans att utöka uppfödningen för en ny marknad.
– Men aveln kommer inte ske inom vår gräns och det kommer inte hjälpa raserna.
Veterinären Maria Karlsson håller med om att ett förbud hade gett oönskade konsekvenser i Sverige.
– Det är inget scenario som är bättre. Men jag tror vi behöver mer mätverktyg som är mer objektiva, bland annat hur lång en nos måste vara.