Rekordstort intresse för att köpa hund
Den totala ökningen av antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register var 10,2 procent i fjol. Det ökade intresset beror till stor del på att människor spenderar mycket mer tid hemma och har mer tid att ta hand om en hund, säger Hans Rosenberg som är presstalesperson på Svenska Kennelklubben.
– Man ser grannen med hunden, många jobbar kanske hemma och då blir man själv också intresserad av att skaffa hund.
Det är viktigt att tänka framåt
Hans berättar hur viktigt det är att tänka framåt när man köper hund. Även om man kanske arbetar hemifrån just nu, så är det väldigt viktigt att också fundera över hur mycket tid man kommer att ha för hunden när man sedan återgår till kontor och ett mer aktivt socialt liv.
– Hunddagis är ju ett alternativ, men de blir snabbt fulla och meningen är väl egentligen inte heller att hunden alltid ska vistas där.
Att tänka på när man skaffar hund
Det är många saker att tänka på innan man skaffar hund.
Hans Rosenberg ger sina fem bästa tips:
- Läs på om rasen. Det är viktigt att skaffa sig mycket kunskap om vilken ras som passar ens livssituation och personlighet.
- Kolla upp att hunden är registrerad i Svenska Brukshundsklubben.
- Tänk på att det inte finns några allergifria hundar, även om detta ibland felaktigt påstås.
- Ha tid för att ta hand om hunden och fundera över om du har råd med den? Särskilt när hunden är ny kräver den mycket av sin ägare och kan inte vara ensam långa stunder. Räkna även med att en hund kostar pengar. Mat, försäkringar och veterinärkostnader och så vidare.
- Tänk på framtiden redan nu. Särskilt viktigt att överväga nu under pandemitider är att man verkligen har tid att ta hand om hunden även i en förändrad situation då man kanske går tillbaka till jobb och skola.
Topp 20-listan har sett ungefär likadan ut de senaste åren. Labrador retriever, golden retriever och tysk schäferhund ligger fortfarande på topp över de populäraste raserna.
– De två första är mycket populära hos barnfamiljer och är ganska lika raser. Labradoren är också en av de vanligaste raserna i världen. Registreringarna för labrador retriever ökade med 28,5% under 2021, vilket är den näst högsta siffran genom tiderna för just den rasen. Båda raserna är apporterande hundar, vilket innebär att de är framavlade för att kunna apportera vilt i samband med jakt, säger Hans.
Den tyska schäfern är däremot en brukshund som kräver mer av sin ägare, berättar han.
– Många som skaffar en schäfer gör det för att de vill arbeta med hunden. Schäfern är en intelligent, nyfiken, lojal och vaktande hundras. Man ser den ofta användas inom polisväsendet och det militära, vilket också hjälpt till att öka dess popularitet.
De 20 populäraste hundraserna 2021
.
- Labrador retriever
- Golden retriever
- Tysk schäferhund
- Jämthund
- Cocker spaniel
- Shetland sheepdog
- Dansk-svensk gårdshund
- Staffordshire bullterrier
- Bichon havanais
- Flatcoated retriever
- Fransk bulldogg
- Border collie
- Chihuahua, långhårig
- Tax, strävhårig normalstor
- Rottweiler
- Drever
- Finsk lapphund
- Whippet
- Engelsk springer spaniel
- Pomeranian
Hälsofördelar med att skaffa hund
Sett ur ett hälsoperspektiv finns det många fördelar med att skaffa hund. Hät är de fem främsta:
1. Den håller dig i form
Det finns flera studier som visar att hundägare är mer fysiskt aktiva än personer som inte har hund. En undersökning gjord av Agria visar att den genomsnittliga svenska hunden är ute på promenad i 74 minuter per dag på vardagar och 84 minuter per dag på helger, vilket innebär betydligt mer vardagsmotion för husse och matte än vad genomsnittssvensken lyckas åstadkomma.
2. Den sänker blodtrycket
Studier visar att hundägare i genomsnitt har lägre blodtryck än människor som inte har hund. Personer med sjukligt högt blodtryck kan dessutom bli betydligt bättre av att skaffa hund. När man undersökt varför har man upptäckt att blodtrycket sjunker bara man klappar ett husdjur. Välbefinnandehormonet oxytocin kan vara en del av förklaringen. Detta hormon skapar lugn och motverkar inflammationer. Hormonet utsöndras naturligt i kroppen av vänlig beröring som att klappa en hund.
3. Den skapar nya relationer
Tre av tio hundägare har fått flera nya kontakter genom sin hund, det visar en studie gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet. Dessa nya kontakter gällde främst människor som stannat när man varit ute med hunden, men också nya relationer som skapats via tävlingar, klubbar och kurser. När man studerade hundägare i en park och jämförde med människor som promenerade utan hund, märktes att de med hund oftare fick kontakt med andra människor.
4. Den motar depression
Djurägare mår betydligt bättre psykiskt än dem som inte har husdjur, det visar en studie i Journal of Personality and Social Psychology. En annan studie visar att krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress till följd av sina upplevelser, mår betydligt bättre psykiskt och har lättare för att gå vidare i livet om de får ta hand om en hund.
5. Den ökar livsglädjen
Äldre personer som äger en hund känner sig mindre missnöjda med sitt sociala liv än äldre personer som inte har hund, det visar en studie gjord vid University of California. Studien slår även fast att äldre med hund både har bättre fysik och bättre psykisk hälsa än jämnåriga utan hund.
Källor: SLU, Svensk och internationell hundforskning