Digitant-Malin: Nu har jag laddat ner TikTok
Corona-krisen har påverkat oss alla i olika grad. För min del innebar den mest akuta delen av pandemin att jag, och alla kolleger på Aller media, jobbade hemifrån i tre månader. Det kändes som en självklarhet att vi alla skulle göra vad vi kunde för att bidra till att minska risken för smittspridning. Min rygg, däremot, var inte lika nöjd och började bråka med mig så till den milda grad att jag fick uppsöka en naprapat.
Under samma period bokade jag ett besök hos optikern eftersom jag tyckte att min syn blivit sämre. Mycket riktigt; jag bär numera ett par progressiva glasögon. Kort och gott kan man sammanfatta inledningen av pandemin som att även vara startskottet för vissa ålderstecken för min del.
Men det slutade inte med det. När Folkhälsomyndigheten lättade lite på restriktionerna för vårt resande blev jag så glad att jag spontant bokade in en resa till Göteborg för att besöka min kära väninna som jag inte kunnat träffa på länge.
På hotellet där jag bodde snubblade jag över en spännande liten vrå där det stod ”TikTok corner” på en skylt. Jag har förstås hört talas om TikTok, det snabbt växande sociala mediet där man kan dela videor och livesändningar. Mest populär är appen bland, just det, yngre.
Enligt den stora undersökningen Svenskarna och internet använde ungefär en tredjedel av alla mellan 11 och 19 år TikTok förra året och jag tror att vi kommer se en kraftig ökning när siffrorna för årets användande presenteras. Tiktok är nämligen en av världens snabbast växande appar och i dess ursprungsland Kina finns det konton som har över 50 miljoner följare!
Grupper av digitala användare
Inom digitalisering pratas det ofta om tre grupper; digitala infödingar, det vill säga personer som fötts in i det digitala samhället, digitala immigranter som är alla vi som föddes in i ett mer analogt samhälle men har lärt oss det digitala, och så den sista gruppen – digitala dinosaurier som är den grupp som så att säga har missat tåget och står utanför det digitala samhället.
Där, i Göteborg, en varm sommardag 2020, förstod jag PRECIS känslan av att ha missat det där digitala tåget. Det här är alltså en så stor samlingsplats på internet att det nu till och med skapas fysiska rum för att användarna ska kunna göra så bra filmer som möjligt – och jag hade inte en susning om hur det fungerade.
Min väninnas son är åtta år gammal och en flitig användare av just Tiktok så jag bad honom att visa mig. Och jag fattade absolut ingenting. Han svepte vant sitt lilla barnfinger över skärmen och fick det att se så otroligt enkelt ut medans jag satt bredvid och såg nog mest ut som en fågelholk.
Så nu är det dags för den digitala TikTok-dinosaurien att leva som hon lär. Jag har laddat ner appen och tänker göra precis som jag alltid rekommenderar alla andra att göra när det handlar om att anamma nya digitala tjänster: ta det i min egen takt och klura ut de olika funktionerna. Jag menar, om en person som inte ens vet hur man kokar ett ägg kan lösa det – hur svårt kan det vara?
Vi ses kanske på TikTok – annars finns massor av spännande digitant-innehåll på Facebook; sök bara på ”digitant” så hittar du det på det sociala medium där flest av oss finns; de digitala immigranterna som så gärna vill vara med och förstå hur det hela hänger ihop.
Fakta: Vad är TikTok?
- TikTok är i allra högsta graden den nya flugan, både i Sverige och internationellt! Lite förenklat så är TikTok en app som tillhör sociala medier, precis som Facebook och Instagram.
- Ursprungligen lanserades TikTok i Kina 2016 och är i dag en av de appar som växer snabbast i hela världen med över 500 miljoner användare i ungefär 150 länder.
- Det som särskiljer TikTok är att användarna kan skapa sina egna musikvideor slag på bara 15 sekunder för att därefter dela den med andra.
- Enligt undersökningen Svenskarna och internet använde nästan en tredjedel, 27 procent, av svenska ungdomar mellan 11 och 19 år TikTok förra året.
- Populärast verkar appen vara bland flickor; 37 procent i åldersgruppen använde den men motsvarande siffra bland pojkarna var bara 17 procent.
- Andra länder anklagar Kina för att spionera på användarna. USA:s president Donald Trump hotar att förbjuda TikTok i USA
Nu finns Digitant på Facebook!
Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!
Digitant-böckerna hjälper dig!
Perfekta för dig som vill lära dig det digitala mer eller kanske som en present till någon du vill hjälpa med ett digitalt utanförskap!
I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta. Nu finns böckerna även som onlinekurs.
Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!
Digitant-böckerna
– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!
Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen
Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet
Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet