Röstassistenten: En klok liten kudde som hjälper dig hemma!
Min mormor är 89 år gammal och bor sedan en tid tillbaka på ett vårdboende. Min snälla och rara mormor har alltid varit en så stark kvinna som har rett sig själv, fram tills för några år sedan då kroppen började motarbeta henne. Tack vare den snälla personalen på vårdboendet så kan mormor ändå ha ett fint liv och umgås med andra och vara ordentligt ompysslad så som hon förtjänar.
Men mormor har ett problem – hon vill inte vara till besvär! Hon är tyvärr alldeles för svag för att koka kaffe och kamma året själv, än mindre kan hon resa sig och höja eller sänka volymen på sin älskade radioapparat.
Hon behöver numera hjälp med det mesta men, trots att hon bor på ett ställe som finns för att bistå henne med det hon behöver, drar hon sig för att kalla på personalen för småsaker som att höja volymen.
Mormor är också lite envis av sig och har en gång för alla deklarerat att det där med digitala hjälpmedel – det är minsann ingenting för henne!
Så vad gör man då, när man som barnbarn har lösningen som mormor behöver för att kunna lyssna på sin radio som hon vill utan att störa personalen, men när samma lösning är en digital mojäng? Jo, då luras man. Det måste ju ändå vara okej i det här fallet.
Prylen jag tänker på heter röstassistent och jag har faktiskt redan köpt en till mormor, men jag tänker presentera den som en modern radio som förstår när man pratar med den (vilket faktiskt är ganska sant om man tolkar det fritt).
Jag har själv ett exemplar av den lilla prylen (min heter Google Home men det finns flera olika märken) och älskar friheten den ger mig när jag stökar omkring i köket och vill ha händerna fria. Genom att säga till den ”Okej Google – spela P1” eller ”Okej Google, sänk volymen” och så vidare kan jag kontrollera vad som strömmar ur högtalarna med min röst.
Visst är det väl ändå den perfekta presenten till någon som inte längre orkar använda sina händer men som är talför? För att hjälpa mormor på traven med sin röstassistent, eller nej jag menar ”moderna radio”, så har jag börjat skriva ner några fraser på ett papper som jag tänker att hon ska få användning för:
”Okej Google – spela Radio Malmöhus”, ”Okej Google – stäng av” och ”Okej Google – höj volymen”.
Jag återkommer med resultat när mormor har fått en lektion med sin ”moderna radio” – håll alla tummar och tår för att hon tycker lika mycket om sin som jag tycker om min!
Detta kan en röstassistent hjälpa dig med!
Google Home, och liknande röstassistenter, kräver en Wi-Fi uppkoppling, närliggande eluttag och en mobil eller surfplatta.
Några tjänster som du kan be ”den talande kudden” hjälpa dig med:
- Påminn mig att köpa tidningen i morgon.
- Hitta min mobil!
- Hur många kalorier är det i en sockerbit?
- Spela upp de senaste radionyheterna.
- Vilken temperatur är det utomhus nu?
- Slå på tv:n.
- Hitta ett recept på rårakor på recept.se
Nu finns Digitant på Facebook!
Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!
Digitant-böckerna hjälper dig!
Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen
I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den. Böckerna finns även som onlinekurs.
Digitant-böckerna
– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!
Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen
Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet
Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet
ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna
Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.
Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet
Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.
I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.