Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Snart ges böter för fimpar på marken - då börjar nya lagen gälla

18 okt, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Den 1 januari 2022 blir det olagligt att slänga fimpar och annat småskräp på marken.
Brukar du störa dig på fimpar och snusprillor på marken? Du är inte ensam. Och till årsskiftet börjar en ny lag gälla som gör denna nedskräpning förbjuden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige. Utöver detta tillkommer snusprillor, tuggummi och annat småskräp.

Än så länge finns ingen lag som innebär böter för denna slags nedskräpning. Men när vi ringer in det nya året blir det ändring på det. Detta efter ett nyligen fattat beslut i riksdagen om att ta bort undantaget för ringa nedskräpning.

Se också: Så ska du göra för att sluta röka

Sluta rök!Brand logo
Sluta rök!

Från och med den 1 januari 2022 blir påföljden 800 kronor i böter om man fångas med att till exempel fimpa en cigarett på gatan.

En framgångsrik lobbykampanj

Lagen är en framgång för organisationen Håll Sverige rent som samlat in underskrifter för en lagändring. Över 30000 personer skrev under med sina namn.

Frågan är om den lagen kommer få någon effekt.

År 2011 fick Sverige en nedskräpningslag som dock inte innebar något förbud mot småskräp. Men den lagen har inte använts i någon större utsträckning. Håll Sverige rent välkomnar en tydligare och striktare lagstiftning.

– Nu är lagen väldigt otydlig och ger människor uppfattningen att det är okej att slänga småskräp. Efter årsskiftet blir det tydligt att det är förbjudet, säger Pontus Tengby, kommunikationschef vid Håll Sverige rent.

Fakta om skräp

År 2020 gjorde organistaionen Håll Sverige rent en skräpmätning som visade att fimparna för 62 procent av allt skräp. Snus kommer på andra plats med 14 procent.

Fimparna förfular stadsbilden på våra gator och torg, och slinker dessutom lätt ner i dagvattenbrunnar och ut i havet. Utöver det är cigarettfilter gjort av en slags plast och samlar även på farliga ämnen som inte ska ut i naturen. Bland annat finns kadmium som också förekommer i batterier.

Källa: Håll Sverige rent

Annons