Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Chefen drog tillbaka jobberbjudandet när Sara blev gravid

06 mar, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Porträtt av Sara, vars jobberbjudande försvann när hon berättade om sin graviditet, ute i naturen.
Foto: Jennifer Glans
Sara plussade bara dagar efter att hon fått ett nytt jobb. När hon berättade för chefen drogs tjänsten plötsligt tillbaka.
Enligt lag får ingen arbetsgivare missgynna en person för att hon är gravid men Sara är tyvärr inte ensam. I en reportageserie har allas.se pratat med 11 kvinnor som drabbats.
– Chefen fick mig att känna att graviditeten var något dåligt och det förlåter jag honom faktiskt aldrig för, säger Sara.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sara blev gravid - då drog chefen tillbaka jobberbjudandetBrand logo
Sara blev gravid - då drog chefen tillbaka jobberbjudandet

Mitt i mjukisdjurshögen sitter Pippi. Sara och hennes sambo är nyinflyttade i lägenheten i Stockholm, där de inrett dotterns rum med sänghimmel och ett mysigt tält. Pippidockan är favoriten, näst efter Bamse.

– När jag såg de två strecken på graviditetstestet fick jag en chock, berättar Sara, 31.

Det var snart tre år sedan hon fick veta att hon väntade Olivia och trots överraskningen kände hon och sambon snabbt att de ville gå vidare med graviditeten och bli föräldrar.

Men när nyheten kom var Sara också i slutet av lång och ambitiös rekryteringsprocess för ett stort amerikanskt IT-bolag i Stockholm. Det handlade om en tjänst som account manager och innan jobberbjudandet slutligen kom, hade hon blivit kallad på inte mindre än sju intervjuer och möten med flera av bolagets högt uppsatta chefer.

– Någonstans i slutskedet när det bara var jag och någon mer kandidat kvar, fick jag också träffa hela teamet. Det var alltså alla som eventuellt skulle bli mina framtida kollegor som skulle ställa frågor, säger Sara som inte vill inte gå ut med sitt efternamn i det här reportaget.

Porträtt av Sara som berättar hur jobberbjudandet drogs in när hon berättade att hon var gravid.
När Sara berättade för sin chef om graviditeten möttes hon av tystnad. Foto: Jennifer Glans

Till slut, en måndag i mitten av maj, kom telefonsamtalet från chefen. Sara hade fått jobbet, berättade han, och HR-avdelningen i Holland skulle skicka kontraktet inom en vecka. Han skulle också meddela rekryteringsfirman att det var på Sara som valet fallit.

– Bara några dagar efter det här samtalet fick jag och min sambo veta att jag var gravid. Jag var då i vecka 5 och visste att jag inte hade någon skyldighet att berätta för arbetsgivaren men frågade ändå min vän som jobbar inom HR om råd.

Annons

Väninnan avrådde Sara från att berätta men hon ville ändå gå på sin magkänsla och körde med öppna kort.

– Var jag ärlig mot företaget tänkte jag att jag skulle visa att jag var seriös och långsiktig, och att jag ville bygga en god relation från start.

– Men ärligt talat ville jag också se lite hur de skulle reagera. Eftersom graviditeten skulle börja synas under provanställningsperioden skulle jag ändå behöva berätta då. Och en provanställning har de ju rätt att säga upp utan att ge något skäl.

"Välkommen tillbaka när du är klar med barnafödandet"

Sara ringde till chefen och sa som det var: att nyheten kommit som en chock och att hon förstod om det kanske inte var bästa tajmingen.

– Jag möttes först av tystnad och minns knappt om han ens sa grattis. Sen sa han att det här var en speciell situation för honom att befinna sig i och att han aldrig varit med om det här innan. Som om ansvaret låg på mig.

Inte ens min mamma visste

Ytterligare några av hans formuleringar har fastnat tydligt i minnet, säger Sara.

– Att han inte kunde dra tillbaka ett muntligt jobberbjudande och att jag säkert "också var medveten att det ju är en kvinnas last i livet att föda barn". Han sa också att jag var" välkommen tillbaka när jag var klar med barnafödandet".

Chefen bad henne också tänka på att det var ett amerikansk styrt bolag som hon skulle börja jobba för. Här fanns inga direkta förmåner för småbarnsföräldrar, meddelade han.

Hon lämnades utan ytterligare besked och med en dålig känsla i magen.

Sara, som blev diskriminerad på jobbet på grund av sin graviditet, sitter i en soffa och berättar sin historia.
Inte ens Saras mamma visste om graviditeten är hon kände sig tvingad att dela med sig om den till sin chef. Foto: Jennifer Glans

– Jag blev chockad av hans reaktion men kan faktiskt, såhär i efterhand, känna mig besviken på att jag inte reagerade starkare. Det kändes väldigt utlämnande att de som kände till min graviditet såhär tidigt var jag, min sambo, min kompis inom HR och han, säger Sara med eftertryck.

Annons

Inte ens min mamma visste, fortsätter hon.

Det var solklart att de höll på med diskriminering

I ett telefonsamtal några dagar senare bad chefen Sara att tänka igenom hur hon ville gå vidare. Den här gången tryckte han också på att det vore oansvarigt mot kollegorna att börja på det nya jobbet samtidigt som hon var gravid och snart behövde vara föräldraledig.

– Det vore inte schysst att sätta dem i den här positionen sa han, och att det kunde påverka deras prestationsförmåga som grupp – och därmed deras lön och provision.

– Egentligen kände jag så fort han tvekade när jag berättade i första samtalet att det här inte var en arbetsplats jag ville jobba på, säger Sara.

Hon meddelade via sms att hon ändå ville ha det skriftliga kontraktet för att veta vad hon iallafall tackade nej till. Men sms:et förblev obesvarat och här får Saras historia med företaget ett abrupt slut: Några dagar senare ringde en kvinna från HR-avdelning i Holland och meddelade att tjänsten inte fanns längre.

Kvinnan spelade helt ovetande och sa att hon blivit ombedd från högre ort att ringa och meddela det här. Företaget hade beslutat sig för att lägga ut en annan liknande tjänst med mer teknisk profil istället. Till den skulle Saras kvalifikationer inte räcka, meddelade kvinnan.

– Här blev jag förbannad och sa till henne att det här absolut inte var acceptabelt och att det var solklart att de höll på med diskriminering. Men hon bara fortsatte att spela ovetande, säger Sara.

Sara är inte ensam

Enligt diskrimineringslagen får ingen arbetsgivare missgynna eller behandla en arbetstagare eller arbetssökande sämre på grund av graviditet – eller "kön" som detta faller under.

Ändå är behandlingen som Sara fick inte unik.

I vårt reportage Nio kvinnor berättar delger andra kvinnor snarlika berättelser. Bland annat om provanställningar som avslutats precis efter att gravidbeskedet kom, och arbetsbeskrivningar som gjorts om i det tysta under föräldraledigheten.

Annons

Dessutom visar en ny undersökning, gjord av Sifo på beställning av bemanningsföretaget Randstad, att nästan två av tio kvinnor i Sverige upplevt att de fått kränkande frågor på en arbetsintervju. För en av tio kvinnor handlade frågan eller frågorna specifikt om graviditet.

Sara i det här reportaget bestämde sig för att anmäla arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som inte tog ärendet vidare (se Så jobbar DO längre ner).

Eftersom många faktorer kan påverka om en person väljer att anmäla eller inte räknar DO också med att mörkertalet är stort. Hur många som totalt sett drabbas av den här typen av diskriminering i arbetslivet är alltså svårt att säga.

Så jobbar DO

  • DO motiverar aldrig varför de inte väljer gå vidare med domstolsprocess eller tillsyn av företaget, som i Saras fall.
  • Några saker som spelar roll för hur de prioriterar den här typen av ärenden är hur ofta de tittat på liknande frågor innan, hur tydligt rättsläget är och om händelsen är särskilt allvarlig eller angelägen.
  • År 2019 valde myndigheten att gå vidare och göra tillsyn i 8 av 44 anmälningar som gjordes gällande diskriminering för graviditet. Året dessförinnan gjordes tillsyn i 3 av 38 anmälningar.

Caroline fick nytt jobb – men fick inte börja

Caroline från Göteborg har en berättelse som liknar Saras. Inte heller hon vill gå ut med sitt efternamn av rädsla att bli igenkänd av arbetsgivarna i hennes bransch.

För ett par år sedan blev Caroline uppringd av en rekryterare som sett hennes Linkdin-sida. Hon fick frågan om hon var intresserad av ett nytt och mer kvalificerat jobb som teamledare på ett bolag i byggbranschen.

Man kommer ju aldrig få tillbaka den tiden

En gedigen rekryteringsprocess inleddes där Caroline träffade företagsföreträdare och gjorde inlämningsuppgifter. Därefter följde fördjupande intervjuer, IQ-tester och till slut ett möte med de två högst uppsatta cheferna på bolaget.

– Ribban låg verkligen på en nivå som om det här vore en chefsrekrytering. Jag hade aldrig varit med om något liknande innan, berättar Caroline.

Annons

Efter två månader stod det klart: Caroline fick jobbet. Hon bollade löneanspråk på mejl med vd:n och två veckor senare skrev hon på kontraktet.

– Bara kort därpå plussade jag och blev jätteglad men hade samtidigt väldigt blandade känslor. Jag var bara i vecka 5 och man är ju orolig i början innan man vet hur det ska gå. Samtidigt hade jag i bakhuvudet att jag hade skrivit på det här kontraktet och visste inte hur jag skulle göra, säger Caroline.

Caroline visar sitt bakhuvud med handen i haret
"Det kändes verkligen jättekonstigt att sitta där och dela med mig till chefen att jag var gravid i vecka 7 och i samma andetag säga att 'man vet ju aldrig om det blir något'", säger Caroline som inte vill gå ut med sitt efternamn eller bild där man ser hennes ansikte. Foto: Privat

Hos barnmorskan visade det sig att barnet skulle födas prick samma dag som den sex månader långa provanställning var tänkt att gå ut.

Caroline vände sig till facket och fick beskedet att hon som gravid med bara provanställning knappt hade några rättigheter. Arbetsgivare har ingen skyldighet enligt lag att ange skäl till varför de avbryter en provanställning och på fackförbundet kände man igen att arbetsgivare utnyttjat det här mot gravida kvinnor tidigare.

Om Caroline berättade om graviditeten fanns risken att samma sak skulle hända henne. Så hon följde fackets rekommendation: att berätta men samtidigt be att få kontraktet omvandlat till en tillsvidareanställning, där den här risken inte fanns.

8 saker som borde göra ALLA kvinnor vrålförbannade:

8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannadeBrand logo
8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannade

Eftersom bolaget i rekryteringsprocessen hade tryckt på att man behövde vara allt från "flexibel" och "ambitiös" till "ungdomlig" och "driven" misstänkte hon att en graviditet där man inte kunde prestera på topp, skulle vara impopulär.

Annons

– Man vet ju aldrig hur kroppen reagerar på en graviditet, man kan få kroniskt gravidillamående, kraftig foglossning, trötthet, blödningar men lång sjukhusvistelse och allt möjligt, säger Caroline och fortsätter:

– Så det riktigt läskiga var ju om jag skulle bli sjuk. Kan man inte prestera på ett nytt jobb och därför riskerar att få sparken från provanställningen blir det ju som en dubbel bestraffning.

Hon kände på sig att prestationskraven kunde bli en stress även om graviditeten skulle komma att gå bra.

– Man kommer ju aldrig att få tillbaka den tiden och vill ju ha det som ett förhoppningsvis lugnt och glatt minne.

Chefen: "Passar inte med höga orderingången"

Efter ett par veckor träffade hon chefen för att berätta nyheten. Men det tog emot.

– Det kändes verkligen jättekonstigt att sitta där och dela med mig till honom om att jag var gravid i vecka sju och i samma andetag säga att "man vet ju aldrig om det blir något".

Reaktionen blev dessutom allt annat än hon hoppats. Chefen såg chockad ut.

– Eftersom de hade stor tillväxt i företaget, var det inte möjligt för dem att den som skulle driva teamet var ledig under en så kritisk period, meddelade han.

En man sitter vid ett trabord och skriver pa en dator
När Caroline berättade om graviditeten signalerade chefen att inte skulle få stanna under provanställningen. Foto: Shutterstock (Obs! Bilden är arrangerad)

De gick aldrig med på att omvandla hennes kontrakt och Caroline kände sig inofficiellt tvingad att själv komma med förslaget att bara avbryta processen rakt av. Hon tackade nej till ett jobb som hon ville ha, eftersom hon var gravid.

Som tur var hade hon inte sagt upp sig från den gamla tjänsten ännu. Och bara några månader senare blev Caroline faktiskt erbjuden ett jobb på ett annat företag. Hon tackade ja och hann bara vara där en månad innan hennes lilla dotter föddes.

Annons

– Det kändes jättebra att det inte blev det första företaget nu i efterhand. Där jag jobbar nu tyckte de bara att det var roligt att jag skulle få barn. Under föräldraledigheten blev jag bjuden på julavslutningen och det är en helt annan inställning. Här är det heller inga konstigheter om man är hemma och vabbar eller iväg på inskolning, det är bara glädje och sympati.

Juristen: ”Märkligt”

Förra året fick Unionen, Sveriges största fackförbund, in omkring 400 samtal från sina medlemmar som rörde ärenden om diskriminering. Många –antagligen de flesta – handlade om graviditet, säger Malin Wulkan som är tillförordnad chefsjurist på fackförbundet.

Så kan du gå vidare om du upplever dig diskriminerad på jobbet

  • Med hjälp av facket kan man förhandla med arbetsgivaren, som ofta tvingas betala skadestånd.
  • Låser sig förhandlingen kan ibland fackförbundet, eller i vissa fall DO, driva din sak i domstol. Där ligger tyngsta ansvaret på arbetsgivaren att bevisa att du inte blivit diskriminerad.

– När jag pratat med våra ärendehandläggare känner alla igen det som hänt de här kvinnorna. Jag kan också tycka att det är särskilt märkligt när man gjort långa och ambitiösa rekryteringsprocesser, som i de här fallen, att man som företag inte kan tänka mer långsiktigt, säger hon.

I den nymålade Stockholmslägenheten närmar sig Saras telefonmöte. Efter att HR-avdelningen i Holland ringde och drog tillbaka tjänsten för snart tre år sedan fick hon, precis som Caroline, ett jobberbjudande på ett annat företag.

Sara: "Förlåter aldrig chefen"

Hon trivs bra i den nya rollen men tänker ofta på det andra företagets agerande.

– Det här var nog första gången som jag på riktigt kände att: nu behandlas jag annorlunda för att jag är kvinna. Jag är säker på att det här inte hade hänt en man som sa till en blivande arbetsgivare att hans partner var gravid.

Hon känner sig också besviken på att händelsen fick ta stå stort utrymme av hennes graviditet, ett minne som man ju bara bildar sig en gång i livet, menar Sara.

Annons

– Chefen fick mig att känna att graviditeten var något dåligt och det förlåter jag honom faktiskt aldrig för. Det tog tid innan jag kunde vara glad över graviditeten. Min sambo såg det också såklart och jag är ledsen för att han tog ifrån mig och min sambo glädjen.

Juristens tips: Så kan du göra om du riskerar att bli orättvist behandlad

  • Skriv upp eller spara konversationer där det står i vilken ordning saker hänt i en rekryteringsprocess. Om arbetsgivare avslutar din provanställning kort efter att du berättat om en graviditet kan det stärka tes om diskriminering.
  • Enligt lag behöver en arbetsgivare inte ange skäl till varför man avbryter en provanställning men inom vissa kollektivavtal är de skyldiga att ge dig en sådan motivering ändå. Om du har den rätten – utnyttja den ifall du misstänker att det kan handla om en diskriminerande orsak. Arbetsgivaren kan senare bli tvungen att bevisa att det är just detta som är anledningen.
  • Spara dokumentation från medarbetarsamtal som du har under en provanställning. Står det att alla är nöjda med dina prestationer har arbetsgivaren svårare att senare avbryta din anställning med bristande prestation som motiv. Har ni pratat om att du ska få fortsätta? Ännu viktigare att ha på print!
  • Har din chef sagt över fikabordet att din provanställning ska övergå i tillsvidare? Skicka ett mejl där du ber hen bekräfta detta skriftligt.
  • Om du är medlem i ett fackförbund och upplever att du blir diskriminerad – vänd dig till hit så fort som möjligt. Ju tidigare du larmar, desto bättre möjlighet har facket att hjälpa dig.
Annons