10 saker som borde göra ALLA kvinnor vrålförbannade på internationella kvinnodagen
Det är många saker som borde göra oss förbannade, speciellt på internationella kvinnodagen. Här är tio av dem.
Ibland utropar folk ett glatt "grattis!" till kvinnor på internationella kvinnodagen. Det gör inte vi. Vi är vrålförbannade. För det är fortfarande skit med jämställdheten i Sverige och världen.
Här är 10 saker som borde göra alla kvinnor (och män!) vrålförbannade idag.
1. Orgasmglappet
Män är sämre än kvinnor på att ge sin partner orgasm. Det geniala (och deppiga!) ordet "orgasmglappet" uppfanns i en undersökning av några amerikanska forskare, som upptäckte att män får orgasm mycket oftare än kvinnor under heterosex.
9 av 10 män som var med i studien sa att de "nästan alltid kommer" under heterosex, medan bara 6 av 10 kvinnor hade samma resultat.
Experter tror att flera orsaker ligger bakom glappet. Bland annat myten att det är svårt att ge en kvinna orgasm (det är faktiskt inte sant!) och den orättvisa föreställningen att heterosex tar slut så fort mannen kommit.
Skärpning alla män! Lär er hur våra kroppar funkar och fråga kvinnan vad hon gillar. Vi vill också ha det härligt under sex.
Den här artikeln är från 2020 – siffrorna kan ha förändrats något, men problemen kvarstår.
2. Familjens (utbrända!) projektledare
Kvinnor i Sverige lägger nästan sex timmar mer i veckan än män på arbete hemma. Vi tvättar, städar, tar hand om barn och planerar familjelivet nästan 27 timmar i veckan, jämfört med männens dryga 21 timmar.
Det finns också stora skillnader mellan vilken typ av sysslor kvinnor och män utför. Den extra tiden kvinnor lägger på hushållsysslor går åt till att swisha tonåringen för nya skor, researcha recept och besöksmål till semestern eller göra mentala påminnelser om när familjemedlemmar har sina tandläkartider.
Kvinnor utför alltså inte bara mer utan projektleder till stor del privatlivet. Enligt forskare är det en stor anledning till att kvinnor är mer utbrända än män.
Så alla män, för guds skull. Steppa upp och lär er vad som faktiskt måste göras i ett hushåll!
3. Männen sitter på pengarna
Världens 22 rikaste män äger lika mycket som ALLA kvinnor i världsdelen Afrika. Läs den meningen en gång till.
Skillnaden i hur mycket pengar män och kvinnor i världen har är enorm. I flera länder har kvinnor forfarande inte rätt att äga egna pengar och saker. Hur ska man bli jämställd en man då, är det tänkt?
Hemma i Sverige har kvinnor generellt högre utbildning än män och ändå finns ett oförklarligt lönegap mellan könen. Men grattis alla kvinnor, om utvecklingen fortsätter i den här takten är det utjämnat till år 2043.
4. Män slår kvinnor
Män slår kvinnor. Dödar dem, skadar dem, våldtar dem, utplånar dem psykiskt och ekonomiskt. Isolerar dem socialt och hotar med att ta vårdnaden om barnen.
År 2018 anmäldes 28 691 fall av misshandel mot kvinnor i Sverige, vilket motsvarar 78 kvinnor per dag.
I ungefär hälften av anmälningarna var förövaren en man som hade en nära relation med offret. Men man räknar samtidigt med att det bara är 20-25 procent av alla misshandelsfall mot kvinnor som faktiskt anmäls – mörkertalet är så stort att det svindlar.
5. Män sextrakasserar kvinnor
Enligt en studie som presenteras av Folkhälsomyndigheten har nästan varannan kvinna utsatts för sexuella trakasserier.
På jobbet blir kvinnor mer utsatta för sexuella trakasserier än män. Nästan 1 av 5 kvinnor under 30 år hade 2015 blivit utsatt för sexuella trakasserier av en utomstående person som befann sig på arbetsplatsen under det senaste året, till exempel en kund, patient, elev, passagerare eller klient. 1 av 10 hade blivit utsatt av sin chef eller arbetskamrat.
Kvinnor i alla åldrar är mer utsatta än män för sexuella trakasserier på sitt jobb. Allra mest utsatta är unga kvinnor.
6. Får kränkande frågor på arbetsintervjun
Kvinnor får på grund av sitt kön inte heller samma behandling som män på arbetsmarknaden. 1 av 5 kvinnor, vilket är fler än männen, får kränkande frågor när de går på arbetsintervju. Oftast handlar frågorna om graviditets- och familjeplaner.
allas.se har också samlat in mängder av vittnesmål från kvinnor som på olika sätt blivit orättvist behandlade på sina arbetsplatser, under och efter graviditet. Det kan handla om att den där utlovade fasta tjänsten oförklarligt försvann när man berättade att man väntar barn, eller att ens arbetsbeskrivning gjorts om utan ens vetskap när man varit på föräldraledighet.
Alltså hallå, det är 2022. Både män och kvinnor måste väl kunna både jobba och ha familj?! So what, om man behöver vara hemma och ta hand om ett nytt litet liv några månader.
7. Kvinnors hälsa glöms bort
Kvinnor upplever generellt ett sämre bemötande än män i den svenska vården. Samtidigt finns mängder av vittnesmål om att både vården, information till kvinnor och forskningen brister när det kommer till kvinnosjukdomar, till exempel förlossningsskador.
Bristen på barnmorskor, som vårdar kvinnor i deras kanske mest sårbara tillfälle i livet, är också ett faktum: 19 av 21 regioner i Sverige har brist på barnmorskor.
En statlig utredning av förlossningsvården har inte heller genomförts på över 70 år.
Kanske dags att satsa på kvinnors hälsa, alla politiker där ute?
8. Vill rädda klimatet – men har inte makten
Kanske tänker man att kvinnor borde slåss endast för jämställdhet, med tanke på punkt 1 - 7 i denna artikel. Men icke! Kvinnor slåss nämligen mer än män även för att rädda klimatet!
Undersökningar visar att kvinnor i världen är mer oroliga för klimatkrisen än män – och mer villiga än män att ändra sin livsstil för att rädda planeten.
Samtidigt bestämmer männen det mesta i politiken. I parlamentariska rum där man tar politiska beslut runtom i världen är bara 1 av 4 företrädare en kvinna.
9. Fortfarande tar kvinnorna föräldraledigheten och vabbandet
Kvinnor tar fortfarande ut mer föräldraledighet och vab än män.
Föräldraledigheten har förvisso blivit mer jämställd sedan den infördes. 1974 var kvinnor hemma 10 av 10 dagar, år 2005 tog männen 2 av 10 dagar och år 2018 tog de nästan 3 av 10 föräldraledighetsdagar.
Värre är det med vabbandet. När svenskarna fick rätt till ersättning för att vara hemma för att ta hand om sjuka barn i mitten av 70-talet, tog kvinnor ut 6 av 10 vab-dagar – och inget har ändrats. Fördelningen av vab mellan män och kvinnor har stått och stampat sedan dess, och är idag till och med något mer ojämn än på 70-talet.
Kvinnorna tog 2018 drygt 6 av 10 dagar.
10. Kvinnor får inte bestämma över sin kropp
Bara en tredjedel av världens kvinnor lever i ett land där det är lagligt att göra abort. I många länder är denna rätt till sin egen kropp fortfarande olaglig, till exempel Polen och Malta.
Så sent som år 2019 tog politikerna i den amerikanska delstaten Alabama beslutet att förbjuda abort, vilket väckte protester i många länder.
Till följd av förbuden dör flickor och kvinnor varje år för att de tvingas göra osäkra aborter. Världshälsoorganisationen WHO räknar med att det skördar så många som 47 000 flickors och kvinnors liv varje år.
Enligt FN:s mänskliga rättigheter har varje människa rätt att välja om man vill skaffa barn eller inte. Man avgör själv när, hur många, hur ofta och med vem.
Källor:
- Chapman University
- Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet
- Oxfam
- Statistiska Centralbyrån
- Brottsförebyggande rådet
- Arbetsmiljöverket
- Tidningen Arbetet
- Tidningen Veckans Affärer
- Vårdguiden 1177
- BB-krisen: Sveket vid livets början (Förlag Volante)
- Världsbanken
- Europeiska Investeringsbanken
- European Institute for Gender Equality
- Amnesty
- Världshälsoorgansiationen