Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Brutus blev utstött och levde ensam i flera år – nu har myskoxen blivit pappa

23 jun, 2022
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Äntligen har Brutus fått landa i lite lugn och ro. Eller nåja. Han har i alla fall blivit pappa efter många år på vift. Och han hade ett överhängande avlivningshot över sig...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Neämen, se hallå där lilla du!”

Så börjar Instagram-inlägget som Myskoxcentrum i Härjedalen publicerade den 22 juni.

Filmen visade en liten kalv som stapplade runt på skakiga ben.

Pappa var ingen annan än tjuren Brutus som tidigare hade vandrat ensam och utstött i det vilda i hela tre år. Han blev något av en rikskändis när han dök upp på flera platser i Jämtlands län. Det enda han ville var att hitta en partner och en ny flock, men ibland kom han lite för nära bebyggelsen.

Se också: Se hur ekorren går loss i barenBrand logo
Se också: Se hur ekorren går loss i baren

Vid ett tillfälle stångade han sönder ett solur.

Bybor i Svenstavik, som ligger i Bergs kommun i södra Jämtland, upplevde honom som deppig, men att så var fallet kunde inte bekräftas av experter.

Frustrationen gick dock inte att ta miste på.

Han var inte glad.

I oktober år 2020 började polisen ha span på honom. Vid ett tillfälle skrämde man iväg honom från en by. Detta var för hans eget bästa.

Om han skulle visa sig utgöra ett hot för människor, fanns risken att polisen skulle fatta ett beslut om avlivning. Dagarna kunde vara räknade för myskoxen vars liv blev en såpa i såväl lokalpress som hos kvällstidningarna.

Hotades av avlivning – fick nytt hem på Myskoxcentrum

Som tur var blev realiserades aldrig dessa planer.

I augusti 2021 sövdes han ner och flyttades till Myskoxcentrum i Härjedalen, som öppnade sin famn för Brutus.

– Det tog ett beslut om att avliva honom, men innan man gjorde det fick vi frågan om vi kunde hjälpa till. Vi sa att vi kunde prova. Och det är gått väldigt bra, säger Ida Näslund, guide på Myskoxcentrum.

Brutus och Ida Näslund, guide på Myskoxcentrum i Härjedalen.

Först fick Brutus sitta i karantän men efter två månader fick han sällskap av kon Neassa och hennes kalv.

Annons

Alla hoppades på en romans mellan Brutus och Neassa – eller i alla fall köttsligt umgänge. Det skulle i så fall kunna innebära nya kalvar.

Det visade sig att tycke uppstod.

Då föddes kalven

Den 21 juni år kom en liten kalv till världen. Myskoxcentrum i Härjedalen är till 99 procent säker på att det är en kviga. Den söta krabaten har inte fått namn ännu och allmänheten får gärna skicka in förslag. Ida önskar gärna ett namn med koppling till Sverige och fjällen, gärna något fornnordiskt.

Ida Näslund säger att myskox-flocken mår bra. Alla är nyfikna på den nya medlemmen. Planen framöver är att ha en bra blandning av gener, en levande genpool.

Familjen frodas i Myskoxcentrum i Härjedalen.

– Då det politiska läget inte tillåter utsättning av myskoxar så bor de kvar hos oss till möjligheten till en annan bra djurpark dyker upp. Vi jobbar med att avlasta den vilda flocken genom att erbjuda visningar på djurens vilkor här hos oss. Och att vi sprider kunskap är det viktigaste.

Fakta

Myskoxen är en av de äldsta levande däggdjursarterna. Den levde tillsammans med mammutar och ullhåriga noshörningar under den senaste istiden.

Myskoxen var länge utdöd i Skandinavien. Numera finns en liten grupp med frilevande djur som härstammar från de myskoxar som släpptes ut i Dovrefjäll i Norge under mitten av 1900-talet.

Sveriges enda vilda myskoxar finns idag i Härjedalen. Där lever de i en liten grupp om cirka 10 individer.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

Annons