Björn Natthiko Lindeblad sätter dödshjälp i perspektiv – med kärleken till husdjur
Vi är många som tagit Björn Natthiko Lindeblad till våra hjärtan.
Hans berättelse om att överge en säker karriär inom svenskt näringsliv, till att söka en större mening i tillvaron och sedan insjukna i ALS, har berört tusentals.
Han har levt med diagnosen sedan 2018.
Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
I slutet av november arrangerade han en stor fest. Det var dels en 60-årsfest, dels en chans att samla sina nära och kära för att säga farväl.
Han vet inte hur många bra dagar han har kvar. Därför ville han möta sina vänner på bästa möjliga sätt – medan han kunde.
Inlägg om dödshjälp
På tisdagsmorgonen den 14 december skrev han ett inlägg på Instagram.
Han höll en katt i famnen och inledde med orden: "Ibland är den enklaste kärleken i ett människoliv till ett djur". Han fortsatte med att skriva om den svenska synen på djurs lidande. "När ett djur inte längre kan gå eller stå, äta, dricka, hålla sig ren eller göra sina toalettbestyr självt, då vill många av oss ge det djuret en smärtfri och värdig död."
I synnerhet om vi får veta att det bara kommer att bli värre.
Björn Natthiko Lindeblad skriver att vi har möjligheten att låta vårt älskade husdjur att somna in. Och att det kan vara den största kärlekshandlingen.
Men den dörren står bara öppen för just djur.
Människan, som har förmågan att kunna kommunicera sina djupaste önskemål, har inte möjligheten att välja samma sak även om man vill sätta punkt innan sjukdomen gör det.
I Sverige har vi inte mandatet att välja hur vi själva dör. Detta även om den sista värdigheten sakta men säkert rinner oss ur händerna.
Just där och då menar Björn Natthiko Lindeblad att det svenska omsorgs-maskineriet överger oss. Vi är ensamma med vår smärta som bara kommer att bli värre eftersom vi inte har möjligheten att få hjälp med att dö på ett lagligt sätt.
Björn Natthiko Lindeblad skriver vidare att 80 procent av det svenska folket tycker att den möjligheten, under vissa omständigheter, borde finnas för de som vill.
Han tycker att det är dags att frågan diskuteras på allvar. Och han tycker att landets styrande politiker av alla kulörer har undvikit frågan alltför länge.
Avslutningsvis säger han att möjligheten om dödshjälp står till buds, om man har pengar. En kvarts miljon, bra kunskaper i engelska, nätverkande och tålamod är det som behövs för att ha en chans för att få hjälpen i till exempel Schweiz.
Se också: Björn Natthiko Lindeblad är död – blev 60 år gammal
"Låter det här som det Sverige många av oss är stolta över? Det tycker inte jag", skriver Björn Natthiko Lindeblad som sin sista rad inlägget.
Björn berättade i sitt Sommar i P1 att han hjälpte sin 84-årige pappa, svårt sjuk i KOL, att somna in på en klinik i Schweiz.