Asabea Britton vill sprida information om hur man föder utan hjälp
Att ha läkare, barnmorskor och sjukvård till hands under en förlossning är något vi tar för givet i Sverige idag. Men hur gör man om man sätts i i en situationen där man tvingas föda utan assistans från sjukvård och vårdpersonal?
Efter Rysslands invasion av Ukraina kommer rapporter om att kvinnor har tvingats göra just detta.
Kvinnor har fött barn i skyddsrum under kriget i Ukraina
En 23-årig kvinna tvingades föda sin dotter Mia i ett skyddsrum i tunnelbanan i Kiev samtidigt som staden bombades av Ryssland, visar en bild om sprids på sociala medier och som bland annat omskrivits av tidningar som Independent.
Flickan föddes på kvällen den 25 februari 2022, andra dagen av den ryska invasionen. Enligt Independent hjälpte en polis kvinnan att föda barnet, och ringde sedan en ambulans som tog dem till sjukhuset där de under omständigheterna ska ha mått bra.
Samma kväll föddes också en liten pojke i ett skyddsrum i källaren till av sjukhuset Starobilsk Multidisciplinary Hospital, i Luhansk-regionen i östra Ukraina nära den ryska gränsen.
Sjukhuspersonal fick genomföra förlossningen i skyddsrummet eftersom staden bombades samtidigt som pojken föddes. Sjukhuset skriver såhär på sin Facebooksida:
”Under förhållande, långt ifrån dem som förtjänar ett nytt liv – ljudet av en nyfödd... det är en pojke!”
Sprider information om att föda utan sjukvård
Nu har barnmorskan och Motherhood-bloggaren Asabea Britton startat ett initiativ som i bästa fall kan hjälpa kvinnor som tvingas föda utan assistans i Ukraina eller på andra platser i världen.
På sin blogg har hon hon sammanställt information om hur man ska agera om man tvingas föda oassisterat. Texten innehåller grundläggande kunskap som kan vara värdefull inför en oplanerad oassisterad födsel, bland annat hur man ska andas genom värkar och vad man ska göra direkt när barnet har kommit ut. Med översättningshjälp har hon publicerat texten även ukrainska och ryska (många i Ukraina pratar ryska).
Den finns på hennes blogg och Instagram, dessutom har hon skickat texterna till hjälporganisationer och personer som har möjlighet att nå ut till personer på plats i Ukraina som kan behöva informationen. Det är fritt fram för alla som vill dela eller översätta texten till fler språk säger hon.
– Vem vet vilken effekt det kommer ha, men bara det hjälper en person är det ju värt det, sa Asabea Britton till Motherhood tidigare idag.
RFSU och flera andra svenska konton på instagram har delat texten och bara några timmar senare skriver barnmorskan nu i sina Instagram stories att hon fått rapporter från bland annat volontärer och hjälporganisationer på plats i Ukraina att informationen kommit fram.
Asabea Britton säger till Motherhood att hon fick idén att skriva texten från en följare.
– Jag fick förslaget av en följare, att försöka nå ut till kvinnor i Ukraina som kan komma att behöva föda utan barnmorska i och med kriget. Jag tyckte det var en jättebra idé. Ett sätt för mig att använda min plattform och min kunskap för att göra lite nytta, säger hon.
Asabea Brittons instagraminlägg där hon berättar mer om texten.
Hoppas att den ska översättas och spridas
Nu hoppas Asabea Britton att texten också kan översättas till andra språk och i bästa fall spridas till fler kvinnor i världen som kan behöva den.
Den som vill får hjälpa till att översätta och dela texten, skriver Asabea på sin blogg:
Det är fritt fram att dela texten hur ni vill. Fritt fram att översätta till andra språk för att sedan dela den vidare. Jag har även skickat den till hjälporganisationer samt personer med förmåga att nå ut till många gravida. Jag kommer att dela en kortare version på Instagram som man lätt kan dela vidare också.
Här finns blogginlägget där du kan läsa texten på svenska. Här finns texten på ukrainska och här finns texten på ryska.