Anna driver frisörsalong för hundar: ”Här är det hunden som är kunden”
I dag driver hon sin egen salong och lever sin stora dröm.
I en källarlokal på baksidan av Folkets hus i Jämjö har Anna Olsson, 50, sin frisersalong. Men för henne handlar det inte om att klippa, färga, lägga slingor eller permanenta oss tvåbenta varelser för att ta fram vårt bästa jag.
Hon friserar enbart våra fyrbenta vänner – för det är hunden som är kunden hos Lilla hundsalongen.
Men det finns ändå likheter mellan att vara ”vanlig” frisör och hundfrisör.
– Jag jobbar fram en frisyr som passar hundens utseende och utstrålning, påpekar AnnaOlsson när vi ses.
Tvättar, fönar, borstar och klipper
Inne i salongen står åttaåriga Zezzan – en blandning av labrador och gråhund – på trimbordet som är motsvarigheten till humanfrisörernas frisörstol.
Zezzan har blivit tvättad, fönad, borstad och fått sina klor klippta. Nu återstår bara finliret med saxen för att se till att päls på tassar, öron och svans blir både vacker och praktisk. Det är ju vinter och då ska det inte samlas smuts och annat när husse eller matte är ute och går med henne.
Till skillnad mot humanfrisörerna behöver inte Anna använda sig av någon spegel för att visa upp frisyren. Så utskälld kan hon inte bli om det inte skulle vara till belåtenhet, inte av hunden i alla fall…
Min labrador var min första stora kärlek
Medan Zezzan blivit fin i pälsen har matte Kerstin Johansson varit på fotvård. De flesta av kunderna väljer att låta Anna göra sitt jobb, medan de själva gör annat.
– Det blir också lättare för mig eftersom hunden inte distraheras av se husse eller matte. Men är det kunder som vill vara med när jag klipper, går det givetvis bra.
Kerstin berättar att hon och hennes man tog över Zezzan för tre år sedan från deras son. Hon uppskattar att den lilla byn mellan Karlskrona och Kalmar nu har fått en egen hundfrisör.
– Zezzan är så jobbig att tvätta så jag kände att jag behövde hjälp. Nu ser jag hur fin hon är i pälsen, säger Kerstin efter hennes första besök hos en hundfrisör Anna.
Det lär bli fler.
Föder upp rottweilers
Djur, och i synnerhet hundar, har alltid varit Anna Olssons stora intresse.
– När jag var 16 år fick jag min första hund, en labrador. Det var min första stora kärlek, säger hon lite skämtsamt.
Hon kommer från Åmål och har nu hamnat i nordöstra hörnet av Blekinge. När hon var yngre studerade hon i England och det var under den tiden hon fattade tycke för rottweilers. Det är den hundras hon nu föder upp på sin fritid i torpet hon hyr i grannbyn Fågelmara.
Jag har blivit biten många gånger
Hon har genom åren arbetat med lite av varje. Hon har bland annat varit hästskötare i ett travstall, säljare i klädbutik, säljare av kosttillskott och arbetat på en gasoldepå.
Det var helt och hållet slumpen som fick henne att bli hundfrisör.
– Jag arbetade i en djurbutik i Karlskrona som hade en hundfrisör. När denne plötsligt slutade fanns det ingen som kunde ta över. Då var det bara för mig att kavla upp ärmarna och lära mig hur man klipper hundar, berättar Anna.
På den vägen blev hon diplomerad hundfrisör via lärlingsutbildningar och arbeta praktiskt samtidigt.
Att hon nu valt att starta egen hundsalong beror främst på friheten att själv kunna välja sina arbetstider.
– Eftersom jag även föder upp hundar vill jag kunna kombinera det med mitt yrke och det var inte lätt när jag var anställd. Dels hade jag fasta arbetstider och dels var det långt att köra mellan Karlskrona och hemmet om jag till exempel hade valpar som jag behövde ta hand om.
Kan försörja sig på sin dröm
Efter mycket fundering bestämde sig Anna för att starta en egen salong hemma i Jämjö, något som var nervöst i början.
– Det var förstås ett vågspel för jag hade ingen aning om hur stort kundunderlag som fanns här ute. Men det visade sig snabbt att det fanns ett behov och jag får in tillräckligt mycket bokningar för att kunna försörja mig, vilket jag är fullt nöjd med. Jag lever min dröm, säger hon.
Och hundfrisörer behövs poängterar hon.
– Många hundägare klipper sina hundar själva, men det är inte lätt om du inte har kunskap eller rätt utrustning. Hundar med lång eller tjock päls får lätt tovor i pälsen. Det samlas smuts och hudavlagringar i dessa tovor som kan orsaka obehag eller klåda.
Anna Olsson
Ålder: 50 år.
Bor: Hyr ett torp i Fågelmara, Blekinge län.
Familj: Mina hundar.
Gör: Hundfrisör som driver Lilla hundsalongen i Jämjö, hunduppfödare, samt tränar och tävlar med hundar.
Fritidsintressen: Foto, laga mat, baka och gå i skogen.
Hundar som kommer till henne kan ibland vara mer eller mindre samarbetsvilliga.
– Jag har blivit biten många gånger, dock aldrig allvarligt. Hundar som är ovana att hanteras vid klippning kan bli rädda och sprattliga, men med tålamod och tid så brukar det lösa sig och det är inte ofta att jag behöver säga nej till en kund.
Hundars hårmode – olika beroende på ras och personlighet
Priset för en hundklippning styrs av vilken frisyr som önskas, hundens samarbetsvilja, skicket på pälsen och hur lång tid det tar. Anna har därför satt en timtaxa på 500 kronor.
Grunden är att börja med maskin och sedan övergå till sax för finklippning av öron, svans och tassar, och för att ge skägg och lugg sin särprägel. Saxar och skär till rakningsmaskinen är speciellt framtagna för att klippa hundars päls.
– Strävhåriga hundar som exempelvis schnauzer, jack russel terrier och taxar, rycker man – det vill säga plockar bort hår med fingrarna eller trimkniv.
Till klippälsarna räknas till exempel raserna pudel, lagotto och shitzu.
– De flesta hundägare vill att jag klipper deras hundar i rastypiska frisyrer, dock oftast en kortare och mer lättskött variant. Men det går förstås att klippa så att hundar får en speciell karaktär. En pudel kan jag med rätt klippteknik få att se ut som en liten teddybjörn.
Även hundar har sitt egethårmode berättar Anna.
– I USA är det inte ovanligt att ägarna vill färga pälsen och få hunden att se ut som ett annat djur. Sedan finns det som kallas Asian fusion grooming, en blandning av traditionell styling och asiatisk styling, där man mer framhäver runda former eller lång päls på ben och öron.
Precis som med människor handlar det också om att ge hundar en frisyr som passar ihop med deras utseende och personlighet. Det gäller också att anpassa klippningen efter hundens anatomi.
– Klippningen av pälsen kan med andra ord ge hunden en utseendemässigt helt ny anatomi då man klipper pälsen för att framhäva vissa detaljer.
Varsamma behandlingar – hundar kan också vara hårömma
En ny kund kommer in genom dörren och har med sig tio månader gamla Nellie som Anna tar hand om. Nellie, som är en pudelblandning, har tjock och krullig päls.
– Här får jag börja med att tovutreda pälsen, alltså kamma ut tovor innan jag kan börja klippa. Annars kan tovorna fastna i maskinen vilket kan göra ont på hunden. Det jag måste tänka på är att vissa hundar, precis som människor, kan vara hårömma, så det är viktigt att gå varligt fram.
Nu är Nellie en snäll hund som ser ut att tycka om den varsamma tovutredning som Anna gör. När det är klart badas och schamponeras Nellie, innan hårfönen åker fram och blåser hennes päls torr och mjuk.
Sedan är det dags för maskinklippning och finliret med saxen där Nellies frisyr formas så att hon blir vacker.
Och när matte kommer för att hämta henne två timmar senare ser Nellie ut som en liten gosig teddybjörn.
– Jag måste säga att jag är nöjd med resultatet, säger Anna och hon får medhåll av Nellies matte.
Nellie viftar på den nyklippta svansen och det får ses som ett tecken på att hon också är nöjd…