Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Zoologen Angelica har gården full av djur: ”Det handlar om att förbättra djurs livsvillkor”

22 sep, 2022
author Text: Susanne Stamming
Text: Susanne Stamming
Kvinna med får.
Helsingebaggen söker gärna närkontakt och pussar.
Guppiga lamm- och fårrumpor är allt man ser när Angelica ropar på sina älskade får ute i den stora hagen. Flera av dem skulle mer än gärna hänga med henne istället för att göra något annat. Arten Helsingefår är ovanlig och det är en idéerna med gården – att rädda utrotningshotade och ovanliga lantraser.
– Sedan älskar jag får. Jag vet inte riktigt varför, men jag gillar att vara med dem, säger Angelica.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett av fåren i Angelica Åsbergs hage – Peggy Sue – är en speciell favorit, kanske främst för att hon verkar älska människor och speciellt Angelica. Hon vill hela tiden ha kontakt och halvblundar när hon får vara riktigt nära och få mysa.

– Hon var speciell från start, konstaterar Angelica.

Över ängarna rör sig flocken och i hagen intill finns Angelicas hästar, två shetlandsponnyer och en arab. Hon har även en nordsvensk häst och där är förhoppningen att kunna ägna sig åt beridet bågskytte så småningom.

Se också: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden TageBrand logo
Se också: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden Tage

Närmare huset finns de vackra Bohuskullorna – två kor och en kalv och intill ladan finns hönsgården med de ovanliga svarta hönsen och tupparna.

– Sedan finns det en åsna, som ingick i gården när vi köpte den, säger Angelica och pekar på en sovande långörad åsna i en hage.

Inne i huset finns katterna och en äldre hund, men också asiatiska jättesköldpaddor eftersom Angelicas sambo Daniel arbetar med bland annat reptiler på Universeum i Göteborg och har en förkärlek för dessa djur.

Då kan man ta tempen på en tiger utan något tvång

– Det är mycket djur här hemma, skrattar Angelica.

– Fast det finns en del arter till som jag skulle vilja ha. Känner mig inte färdig än.

Nu är det inte bara djur hemma, för Angelica är även utbildad zoolog och därmed är det massor med djur på jobbet också.

Djurparker kan påverka

Allt började redan när hon var liten. Intresset för djur fanns redan då och hemma fanns det katter och kaniner. När hon var i 7-årsåldern började hon rida på ridskola och till gymnasiet hade hon valt att gå naturbruksprogrammet till en början.

Kvinna med lemur.
Angelica träffar många olika djur i sitt arbete.

– Jag bytte för det var inte vad jag trodde och gick samhällsvetenskapligt program istället för jag ville ha en bättre möjlighet att komma in på högskola efteråt.

Annons

Hon läste senare etologi och djurskyddsprogrammet. Där ingick en kurs för att bevara djur ute i verkligheten – i fält.

– Jag tror att mitt stora intresse kring just att rädda utrotningshotade djur kommer från när jag gick på lägerskola med andra barn på djurparken Nordens Ark. Då var jag bara nio år gammal, men jag glömmer det aldrig och där kan man se hur mycket djurparker kan påverka barn att bry sig om djur för resten av livet, säger Angelica.

– Sedan den dagen siktade jag spikrakt mot en framtid som handlade om detta och att förbättra djurs livsvillkor på riktigt.

Kvinna katt
Angelica har haft ett intresse för djur sedan hon var liten.

Hon har jobbat med mängder av klienter sedan dess, bland annat flera djurparker som i sin tur jobbar med bevarandearbete och hon ser mycket gott i vad de försöker göra.

– De jag jobbar med har största fokus på djurens välmående, men också på sin pedagogiska uppgift. När de tar in mig är det för att säkerställa att kunskaperna finns.

Hennes tanke är att barn som aldrig träffar djur aldrig kommer intressera sig för djur och det handlar om att göra tillvaron i parkerna så bra som möjligt för alla arter.

Räddade Brutus

Angelica jobbar med frivillighet och träningsmetoder som handlar om kommunikation med djurvårdarna genom positiv förstärkning. Djuren ska aldrig tvingas till något – allt handlar om samarbete.

– Man ska alltid ha respekt för deras egen vilja. Då kan man ta tempen på en tiger utan något tvång alls. Det är mitt mål att alla ska jobba med frivillighet och det börjar bli bättre, förklarar Angelica.

Annons

Det krävs ofta samarbete över gränserna

Själv har hon genom åren blandat teori med praktik och hennes riktigt stora specialintresse är den stora gulstrupiga mården som finns i Kina och Ryssland. Hon kan nästan allt om deras beteende och liv. Att jobba med denna art har däremot blivit allt svårare på grund av omvärldsläget, men även bevarandet av andra arter drabbas när länder sluter sig, krig rasar och demokratier får problem.

– Det har blivit svårare. Det krävs ofta samarbete över gränserna för att bevara arter och det är viktigt att utbyta kunskaper.

En individ som hon varit med om att rädda här i Sverige är den äventyrliga, men något olyckliga myskoxen Brutus. Angelica var med när de lyckades hitta Brutus och istället för att avliva honom - förflytta jätten efter att han varit runt och letat egna kor.

– Det är helt naturligt för unga tjurar att ge sig iväg sådär när det blir dags att hitta en egen flock, men tyvärr blir det problematiskt när de dyker upp nära bebyggelse. Det var inte lätt att rädda honom eftersom myskoxen inte är erkänd som svensk art så det är svårt att få hjälp med bevarandet, berättar Angelica.

– Hoppas det ändras, för det känns helt fel. Nu var det underbart att få se Brutus tillsammans med en alldeles egen ko och i år har han fått bli pappa också. Myskoxcentrum i Härjedalen har skött det fantastiskt fint, berättar Angelica.

Kan styra själv

Själv har hon hittat sitt lugn på den egna gården, som är andhämtningen hon behöver mellan uppdragen. Uppdrag som kan vara minst sagt skiftande. Som specialiserad på djurens beteende kan hon fungera som konsult åt allt från de stora djurparkerna till en hundfrisörsutbildning. Jobbigast är kanske uppdraget där hon sitter som en av djurens representanter i den djurförsöksetiska nämnden.

Kvinna med en vit ko.
– Jag älskar mina djur och skulle gärna ha fler, säger Angelica.

– Det är inte alltid trevligt. Det är ofta mycket motstånd mot mina synpunkter, men jag är den där jobbiga personen som inte ger med sig i första taget, utan strider för att dessa djur ska få sällskap, slippa vara ensamma och bo värdigt. Varenda gång jag lyckas förbättra något är det en seger, men det är en lång väg att gå.

Annons

Livet på gården som hon och hennes sambo Daniel köpte 2018 blir något annat. Här kan hon styra helt själv och ge fåren, korna, hönsen och hästarna det liv hon känner att de mår bra av. Hon lär känna varje individ och deras egenheter, som den charmige äldre helsingebaggen som gärna söker närkontakt och pussar så fort hon kommer in i hagen.

– Jag älskar mina djur och skulle gärna ha fler. Det får gärna komma några linderödsgrisar hit, men där har Daniel sagt nej hittills. Vi får se. Någon sorts svensk anka skulle fungera också, ler hon.

Det här är Angelica!

Kvinna med får
På gården bor 38 Helsingefår.

Namn: Angelica Åsberg.

Ålder: 34 år .

Bor: Ellös på Orust.

Familj: Sambo Daniel.

Djur på gården: Ett 20-tal Bohuslän-Dals svarthöns, 38 Helsingefår, tre Bohuskullor, två nordsvenska hästar, en arab, två minishetlandsponnyer, en åsna, sex katter, en hund, två sköldpaddor, tre gerbiler och 3 samhällen med bin.

Yrke: Zoolog, som bland annat jobbar med djurparker, men även med en naturbruksskola i Östersund och andra klienter.

Specialiserad på: Gulstrupig mård.

Fakta utrotning av djur

En miljon djur- och växtarter riskerar att utrotas, många inom bara några årtionden. Var åttonde art hotas och dessutom minskar antalet arter i snabbare takt än man hittills trott. Allt större ytor i varje land används för matproduktion och bebyggelse, vilket minskar arter av bland annat fåglar och insekter. Över en halv miljon arter på land har enligt en FN-rapport otillräcklig livsmiljö eller yta för långsiktig överlevnad.

Den biologiska mångfalden och antalet livskraftiga arter är en förutsättning för allt liv på jorden. Fungerande ekosystem skyddar mot katastrofer, ger friska hav, växtpollinering och bidrar till stabilt klimat. Men vår överlevnad hotas nu på grund av det pågående sjätte massutdöendet av arter.

Människans påverkan kan förklara 96 procent av alla utdöda däggdjursarter under de senaste drygt hundratusen åren. Mycket eftersom markanvändning är den största orsaken till utrotning. Djuren tvingas in i en kamp om yta när jordens befolkning växer och behöver mer plats för boende, åkrar och infrastruktur – mark som tidigare var djungel. Redan har mer än 50 procent av den tropiska regnskogen huggits ner. Utöver hotet mot dessa arters livsmiljö är tjuvjakt och illegal handel av bland annat djurdelar en bidragande faktor till att arter minskar i antal - risken för upptäckt är liten och straffen är låga.

Annons

Man räknar med att minst en miljon djurarter kommer dö ut inom en kort framtid.

Några av djurarterna som är starkast hotade är: Sumatraelefant, afrikansk elefant, Sumatranoshörning, svart noshörning och de flesta andra noshörningar, havslädersköldpadda och flera andra sköldpaddor, amurleopard, orangutang, röd panda, flera delfin- och pingvinarter, afrikansk vildhund, sjölejon, tigerarter – där redan kaspisk tiger och balinesisk tiger anses helt utrotade, flera gorilla-arter och bland vår svenska arter bland annat: fjällräv och vitryggig hackspett.

Var åttonde fågelart i världen är dessutom utrotningshotad och mängder av insekter, reptiler, groddjur och fiskar.

Flertalet äldre lantbruksdjur är också hotade och försvinner dessa går viktiga egenskaper förlorade som kanske kan behövas i framtiden och mångfalden av gener utarmas när till exempel nästan alla mjölkkor är nära släkt med varandra.

Kvinna med hästar.
Fyra hästar får också plats på Angelicas gård.
Annons