Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Agnes Wold avlivar myter om corona: "Trams"

14 mar, 2020
author Emma Castman
Emma Castman
Agnes Wold om corona-myter
Just nu svämmar sociala medier över av information om coronaviruset – men hur vet man egentligen vad som är sant och inte? Agnes Wold kommenterar några av de vanligaste påståendena just nu, och ger sin syn på saken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria friskBrand logo
Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria frisk

Just nu arbetar människor världen över med att begränsa smittspridningen av coronaviruset covid-19. I Sverige håller Folkhälsomyndigheten dessutom kontinuerliga pressträffar för att informera allmänheten om läget.

Men trots ett regelbundet informationsflöde från myndigheter världen över sprids det även desinformation och felaktiga fakta om ämnet. Något som många anser kan orsaka större skada än själva coronaviruset i sig.

Vi bad Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, att läsa igenom några av de många coronaråd som florerar runt på internet just nu – och kommentera saken.

Coronaråd, sant eller falskt?

Påstående 1

Det går att skölja halsen med ett desinficerande munskölj, som kan begränsa mängden virus som kommer ner i halsen. På så sätt kan man undvika att det går vidare därifrån och ner i lungorna”.

Kommentar: Det har jag väldigt svårt att tänka mig. Desinfektionsmedel verkar ju inte på virus som tagit sig in och infekterat våra celler.

Påstående 2

Viruset kan överleva i 12 timmar på en metallyta. Har du varit i kontakt med sådana ytor, såsom handtag, dörrar, elapparater, inredning på bussar och tunnelbanor etc. bör du tvätta händerna grundligt och desinficera dem”.

Kommentar: Det stämmer i och för sig att virus kan finnas på ytor. Det är klokt att tvätta händerna noga när man varit ute och torka sig ordentligt. Men man måste komma ihåg att den viktigaste smittvägen är via luften.

En person som är infekterad andas ut små droppar som innehåller virus. De kommer ut när man hostar, men även när man skrattar, pratar, eller bara andas. När man andas in sådana virusinnehållande droppar kan de hamna långt ner i luftvägarna och infektera cellerna där. Så det absolut viktigaste för att minimera smittspridning är att hålla avstånd till andra människor. En meter, gärna två.

Annons

Se filmen: Så gör du egen handsprit

Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

Påstående 3

Undvik kalla drinkar med isbitar eller äta snö”.

Kommentar: Trams.

Påstående 4

Viruset tål inte värme, och dör om det utsätts för temperaturer över 26–27 grader. Därför är det viktigt att dricka varma drycker som te och kaffe flera gånger om dagen. Varm dryck neutraliserar viruset”.

Kommentar: Det kan jag svårligen tänka mig i och med att vi har 37 grader inne i kroppen och det är ju där viruset tar sig in i och infekterar våra celler. Framför allt måste vi komma ihåg att den viktigaste smittvägen är att man andas in viruset. Sitt inte och häng med kompisen över mobilen eller paddan, sitt inte bredvid kompisen i soffan. Håll avstånd till alla personer som du inte är 100 procent säker är helt friska och varit det i flera veckor.

Om du är över 60 år bör du inte släppa in någon i ditt hem som du inte umgås med jämt och har full koll på att de är friska.

Påstående 5

Coronaviruset är stort (en diameter på 400–500 nanometer) och kan stoppas av vilket munskydd som helst. Det behöver inte vara en specialmask. Endast vårdpersonal som utsätta för större mängder virus behöver använda specialutrustning”.

Kommentar: Ett vanligt munskydd låter luften passera ut och in på sidorna, man andas inte genom munskyddet. Munskydd är avsett för operation för att det inte ska ramla ner hårstrån i operationssåret, typ. De har ingenting att göra med att filtrera luften. Använd inte munskydd, det ger dig en falsk känsla av trygghet. Håll ett par meters avstånd i stället. Andas gärna genom näsan – den är väldigt bra på att plocka upp partiklar och droppar från luften och rensa den innan den får åka vidare ner i lungorna.

Foto: TT

Annons