Var det verkligen bättre förr?
Miljöförstöring, igenbommade post- och bankkontor, utförsäljning av allmännyttan… Visst är det mycket i dag som känns sämre än förr, men det kan vara värt att påminna sig om att vissa saker faktiskt har blivit väldigt mycket bättre under din eller dina föräldrars livstid.
Här är 5 exempel som bevisar att det inte alltid var bättre förr:
1. Homosexualitet var olagligt och omoraliskt
Fram till 1944 var det olagligt för två personer av samma kön att ha sex med varandra. Därefter ansågs homosexualitet dock vara skadligt och omoraliskt, och man fick inte vara under 18 år om man ville ha sex med någon av samma kön.
Och ända fram till 1979 klassades homosexualitet som en sjukdom, enligt Socialstyrelsen. Visst är man inte helt fri från förtryck som homosexuell i dag, men det var faktiskt sämre förr!
2. Det var skitjobbigt att ha mens
Först och främst kan vi ju ägna en tanke åt den moderna toaletten. Så sent som på 1970-talet fanns det fortfarande hyreshus i Sverige som helt saknade vattenklosetter. Föreställ dig att sitta på dass nere på gården, som du delar med dina grannar, när blodet flödar och du måste byta mensskydd. Nej tack!
Och det var först på 1950-60-talet som de flesta kvinnor i Sverige började använda engångsskydd vid mens. Innan dess var det ofta hemmagjorda tygbindor som tvättades ur mellan varven som gällde.
3. Semestern var mycket kortare
Semesterlagen ger anställda rätt till fem veckors semester per år, varav fyra sammanhängande under juni–augusti. Många skulle nog inte tacka nej till ytterligare ett par veckor, men betänk då att innan 1978 hade vi totalt fyra veckors semester. Och innan 1963 hade svenskarna bara tre veckor.
Det var först 1931 som vi fick semester i Sverige, och då hade man en vecka per år. I dag tar det ju minst en vecka bara till att varva ner och komma in in semesterlunket!
Se också: 8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannade!
4. Männen var inte föräldralediga
Visst är det så att dagens män bara tar ut runt 30 procent av sin föräldraledighet när familjen växer, men innan 1974 kunde han inte ens göra det. Först då infördes nämligen föräldraförsäkringen, och båda föräldrarna fick rätt till ekonomisk ersättning för att vara hemma med barnen.
Det första året efter försäkringen trädde i kraft tog svenska män ut i snitt endast 0,5 procent av föräldrapenningen, så mycket har hänt sedan dess. Men visst kan det bli ännu bättre!
5. Vi levde inte lika länge
Medellivslängden för svenska kvinnor är nästan 85 år, enligt statistik från 2019. År 1970 var den siffran cirka 77 år. Alltså lever kvinnor cirka åtta år längre än för 50 år sedan.
För män har medellivslängden ökat mer, från 72 till 81 år, alltså nio år mer. Däremot verkar vi kvinnor vara av segare virke och klår männen med fyra extra år i livet.
Att kvinnor lever längre än män gäller globalt, och några av anledningarna tycks vara att kvinnor drabbas av hjärtinfarkt i genomsnitt tio år senare än män, att dödsfall genom självmord, trafikolyckor och mord är större hos män och att män generellt söker vård i mindre utsträckning än kvinnor.
Källor: RFSL, menskoppen.se, NE, Arbetet, Försäkringskassan, SCB, Aftonbladet