Sverige är det bästa landet att uppfostra barn i
Grattis alla svenska föräldrar! Sverige är det bästa landet i världen att ha barn i. Det visar en undersökning som amerikanska tidskriften US News har gjort. De övriga skandinaviska länderna kommer strax efter på plats två och tre. I samma undersökning förra året slog Danmark oss, men i år knep vi guldplatsen.
Vad är det då som gör oss så barnvänliga? Jo, i undersökningen har man tittat på bland annat vårt utbildningssystem, jämställdhet, ekonomisk jämlikhet, hälso- och sjukvård och omsorg om de mänskliga rättigheterna. Framför allt gillar US News vår jämställda och generösa föräldraförsäkring, vilken gör att vi placerar oss i topp.
I Sverige är 90 föräldradagar vigda åt var och en av föräldrarna, dagar som inte kan överföras till den andra föräldern, och så jämställt är det inte i något annat land. Dessutom är föräldraledigheten här totalt 480 dagar, jämfört med cirka 365 dagar i de andra skandinaviska länderna. Norge var först i världen med en pappa-månad, men har sedan inte följt med i Sveriges jämställdhetsutveckling.
Mest europeiska länder högt uppe i listan
Danmark har ett högre barnbidrag än Sverige framför allt under barnets första två år (6 330 kronor i kvartalet jämfört med Sveriges 1250 kronor i månaden), men en kortare föräldraledighet. Norge har å sin sida ett 200 kronor lägre barnbidrag per månad än Sverige.
De tre skandinaviska länderna tronar alltså på prispallen och Finland slår sig in på en fin femteplats. På fjärde plats kommer ett icke-Nordiskt land, nämligen Kanada som också har en generös föräldraledighet och barnbidrag. Där har föräldraförsäkringen förlängts med en tredjedel under Justin Trudeaus tid vid makten.
Femton av länderna som ligger topp tjugo på listan är europeiska länder. De utomeuropeiska länderna är – förutom Kanada – Australien, Nya Zeeland, Japan och USA.
I andra änden av listan över de 80 länder som var med i rankingen hittar vi Iran, Irak och Pakistan där de politiska systemen, som påverkar alla faktorer man tittat på, är en starkt bidragande faktor till att de hamnar så långt ner i listan.
Av Anna-Lena Pettersson/femina.se