Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Trädgårdskalender November Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

39 miljoner kronor försvann i helikopterrånet – hittades aldrig

25 okt, 2024
author Angelica Jaako Billenman
Angelica Jaako Billenman
Två bilder, på bilden till vänster en rånare med automatvapen och på bilden till höger en helikopter. Båda bilderna kommer från helikopterrånet i Västberga 2009.
Foto: TT
Det är ett av de största värdetransportrånen någonsin och inte helt uppklarat. Helikopterrånet mot G4S i Västberga fortsätter att fascinera. Den 22 november släpper Netflix nya serien The Helicopter heist, i åtta delar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 10 grejer du kanske inte visste om Leif GW PerssonBrand logo
Se också: 10 grejer du kanske inte visste om Leif GW Persson

Det är tidigt på morgonen den 23 september 2009. Solen har ännu inte gått upp, men plötsligt hör personalen inne på värdedepån G4S Cash Solutions i Västberga i södra Stockholm ljudet av en helikopter.

I den så kallade ljusslussen inne i den sex våningar höga byggnaden syns en helikopter genom det pyramidformade glastaket närma sig.

– Säkra alla pengar! får de order om.

Spränger sig in med Coca cola-burkar

05.18 på morgonen stiger tre eller fyra personer ut från helikoptern på taket och med hjälp av en slägga slås glaspyramiden sönder och rånarna klättrar in med medhavda stegar. I händerna bär de postsäckar med egenhändigt påsydda handtag.

Värdetransportdepån G4S Cash Solutions i Västberga, sett från ovan.
Värdetransportdepån G4S Cash Solutions i Västberga rånades med hjälp av en helikopter. Foto: TT

När rånarna är inne i byggnaden lyfter helikoptern igen, men ligger och hovrar precis ovanför byggnaden.

Rånarna är pålästa, de vet att de inte ska forcera valvet, utan verkar ha information om att den största mängden pengar finns i uppräkningslokalen på våning sex, där personalen hanterar sedlar som ska fylla Stockholms bankomater.

Vid en armerad glasruta placeras den första sprängladdningen av tre, en avkapad Coca cola-burk fullproppad med sprängmedel. Rånarna lyckas och närmar sig uppräkningsrummet.

En rånare med automatvapen under det så kallade helikopterrånet i Västberga 2009.
Bild ur polisens förundersökning på en av rånarna som bar automatvapen. Foto: Polisen

Ungefär samtidigt har polisen fått larm om rånet och de första som rycker ut är Huddingepolisen, men rånarna har placerat ut fotanglar på fem olika vägsträckor, i form av kedjor med fastsvetsade skruvar som spänts över vägbanorna och säkrats med hänglås. Det blir tvärstopp.

Annons

På polisens helikopterbas i Myttinge, Värmdö, strax utanför Stockholm, har någon också placerat ut en bombattrapp i form av en väska med en blinkande lampa vilket gör att ingen helikopter kan lyfta.

En polihelikopter på helikopterbasen i Myttinge, Värmdö.
På polisens helikopterbas i Myttinge, Värmdö, hade någon eller några placerat en bombattrapp så att polishelikoptrarna inte kunde lyfta. Foto: TT

Pang!

En andra sprängladdning detoneras inne i byggnaden för att rånarna ska ta sig genom en branddörr. Många ur personalen inne i uppräkningsrummet gråter när de förstår vad som är på väg att hända. De är rädda för sina liv och vissa tar fram bilder på sina barn. De gömmer sig först, men inser att det kan vara farligt.

Nu springer vi!

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Nu har de bara en dörr mellan sig och rånarna och gruppledaren väntar på klartecken från sina överordnade att få utrymma byggnaden. När rånarna apterar en tredje gång och spränger sig in i uppräkningsrummet fattar gruppledaren ett eget beslut.

– Nu springer vi! skriker han.

Med bara några sekunders marginal springer de 14 i personalen ut från uppräkningsrummet via en nöddörr och in i en fyra kvadratmeter stor sluss mellan uppräkningsrummet och valvet. Där blir det stopp.

Rånarna tar sig med hjälp av en vinkelslip in i två av fyra säkerhetsboxar och fyller sina medhavda postsäckar.

Två rånare packar postsäckar fulla med kontanter under det så kallade helikopterrånet i Västberga 2009.
39 miljoner kronor i sedlar packades ner i omgjorda postsäckar. Foto: Polisen

Personalen instängd i trångt utrymme

En halvtimme senare är allt över. 05.49 lyfter helikoptern igen med rånarna ombord och 39 miljoner kronor, ett av de största rånbytena i svensk historia. Kvar i G4S i Västberga ligger fulla säckar som rånarna inte tog med sig, vilket gör att polisen tror att de arbetade på tid.

Annons

De chockade 14 ur personalen sitter instängda i den klaustrofobiskt lilla slussen. Efter 15-20 minuter, vilket känns som en evighet, släpps de in i valvet där de blir kvar i flera timmar.

Först tre timmar senare tar polisens insatsstyrka sig in i byggnaden och leder ut de totalt 18 personerna som befunnit sig i byggnaden.

I samma veva har även helikoptern från rånet återfunnits i ett skogsområde i Täby och polisen bedömer direkt att den som kört helikoptern måste ha varit en extremt duktig pilot då landningen måste ha varit komplicerad på grund av alla träd i mörkret.

Rånarnas dna hittas på flera plaster

Fem dagar senare grips den i medierna så kallade helikopterpiloten, 35-årige tvåbarnspappan Alexander Eriksson på Arlanda när han är på väg att checka in på ett flyg mot Las Palmas, Spanien.

Alexander Eriksson, den så kallade helikopterpiloten under helikopterrånet i Västberga 2009.
Den så kallade helikopterpiloten Alexander Eriksson har flera gånger pratat i medierna. Han hävdar fortfarande sin oskuld. Foto: TT

Även mannen som kallas ”Hjärnan”, Goran Bojovic, 38, grips.

Det visar sig att polisen fått tips från serbisk polis en månad innan rånet att ett värdedepårån kommer att ske i Stockholm. Polisen satte bevakning på tre depåer och flera personer avlyssnades.

Spanare såg ett möte mellan ”Hjärnan” och Alexander Eriksson den 2 september 2009, tre veckor innan rånet. Alexander Eriksson erkänner att han träffat ”Hjärnan”, men säger att mötet handlade om att Goran Bojovic ville investera i det vindkraftsföretag som han arbetade som marknadschef för.

Vad som också anses försvårande för Alexander är att hans dna hittas i helikoptern, som stulits från Roslagens helikopterflyg. Alexander har dock kört den helikoptern tidigare i sitt andra jobb som fotograf och bild-producent, vilket förklarar dna-spåren enligt honom. Han har fram till rånet jobbat med stora tv-produktioner för både SVT och TV4.

Annons

Helikopterpiloten Alexander Eriksson nekar till all inblandning. Han döms mot sitt nekande till sju års fängelse.

En helikopter har landat i en skogsdunge. Helikoptern är stulen från Roslagens helikopterflyg och användes i det så kallade helikopterrånet.
Helikoptern som stulits från Roslagens helikopterflyg tidigare samma morgon återfanns i ett skogsområdet i Täby. Foto: TT

Förutom helikopterpiloten döms sex andra för rånet men tre frias. En av de dömda är ”Hjärnan” Goran Bojovic som får tre års fängelse.

Safa Kadhum, 30, som grips i Dominikanska republiken, erkänner sin inblandning när hans dna hittades på fem olika ställen i värdedepån.

Enligt rättsväsendet är det inte det första spektakulära rånet han varit delaktig i. År 2000 dömdes han även i den dramatiska kuppen mot Nationalmuseum där tre män med automatvapen plockade med sig tre konstverk av Rembrandt och Auguste Renoir.

För helikopterrånet får, Safa Kadhum, liksom Alexander Eriksson, sju års fängelse.

Serbiska polisen besvikna efter tipsen

Enligt informationen som den serbiska polisen gett svenska myndigheter ska rånet ske den 15 september, annars är det inställt. När den 15 september passerat avslutar polisen sina extra insatser. Åtta dagar senare slår rånarna till mot G4S i Västberga.

– Vi gjorde verkligen allt som stod i vår makt, utom att själva åka till Sverige och stoppa rånet, säger en besviken Milorad Veljovic, Serbiens högste polischef, till Aftonbladet.

Polisen tror att det finns ännu fler inblandade i rånet, troligtvis det dubbla. Helikopterpiloten Alexander Eriksson har hela tiden hävdat sin oskuld och 2013 lämnade han in en resningsansökan till Högsta domstolen som nekades.

Samtliga sju dömda har i dag avtjänat sina straff. Bytet på 39 miljoner kronor har inte återfunnits.

Skådespelarna Ardalan Esmaili och Mahmut Suvakci i Netflix-serien The Helicopter heist. De bär svarta kläder.
Ardalan Esmaili som Michel och Mahmut Suvakci som Rami i Netflix-serien The Helicopter heist som har premiär den 22 november på streamingtjänsten Netflix. Foto: Netflix

Den 22 november i år släpps en serie om helikopterrånet, The Helicopter heist, i åtta delar på Netflix. I huvudrollerna ser vi bland andra Mahmut Suvakci, 43, och Ardalan Esmaili, 38.

Ronnie Sandahl, 39, står för manus och serien är regisserad av Daniel Espinosa, 47, som även gjort Snabba cash. Delar av The Helicopter heist är inspelad i Gustavsberg på Värmdö, strax utanför Stockholm.

Annons