Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Lottie Knutson: Tänk på det här när du planerar årets semester

14 maj, 2020
author Vivvi Alström
Vivvi Alström
Foto: TT
Vart får vi resa, med vilket färdmedel och är alla sevärdheter öppna? Frågetecknen inför årets sommarsemester är många. Reseexperten Lottie Knutson hjälper oss att räta ut dem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att planera årets sommarsemester är en riktig utmaning. Frågorna är många: Får vi resa, vart och med vilket färdmedel? Vilka museer och sevärdheter håller öppet? Ingen vet och saker och ting ändras från en dag till nästa. Men det hindrar inte att man kan börja dra upp riktlinjer för en semester – här hemma. Att ta sig utanför Sveriges gränser kan nämligen bli svårt, menar reseexperten Lottie Knutson:

IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"Brand logo
IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"

– Min gissning är att det inte kommer bli någon Europasemester i sommar, däremot kan Sverige komma att öppna upp mer. Vi får helt enkelt gilla läget, säger hon.

För även om reserestriktionerna ut till Europa skulle lättas, kommer det att bli en lång startsträcka innan flyg, tåg och bussar kan fungera som vanligt igen. Vissa flygbolag, som Lufthansa och Finnair, kommer att kräva att resenärerna ska ha både munskydd och handskar under resan. Andra, som Österrike och Island, kommer att kräva ett särskilt coronatest för flera tusen kronor för att man ska få resa in i landet. Ytterligare andra länder kommer att ha en karantän för inresande.

– Det finns också en risk att vi svenskar blir bestraffade av vissa länder för att vi inte har stängt ner hela landet. Till exempel kan Danmark tänkas att inte låta svenskar komma in i landet som en slags markering, säger Lottie Knutson.

Tipset: Satsa på en hemester

Hon tror att det kommer ta många år innan privatresandet hämtar sig – och tills dess får vi gilla läget. Det behöver dock inte vara det sämsta, istället får vi en chans att hjälpa den svenska resenäringen att hålla sig på fötter.

Jag tycker inte att man ska vara rädd att resa inom landet...

– De flesta vill göra något på semestern och jag tycker inte att man ska vara rädd att resa inom landet, så vitt man inte tillhör en riskgrupp eller det finns en generell medicinsk avrådan att resa.

Annons

Vi har inte reseförbud inom Sverige även om man i nuläget uppmanas att inte göra onödiga privatresor. Det kan dock komma att lättas upp, Folkhälsomyndigheten säger att man ska komma med nya rekommendationer i slutet av maj. Samma sak gäller nya riktlinjer för resor med SJ. Fram till den sista maj kan man endast boka fönsterplats på tågen för att hålla ett lämpligt avstånd till medresenärer. Om det fortsätter att gälla även på semestern är risken stor att det bli ont om platser – och att man måste boka sin plats i extra god tid.

Det finns inte heller något krav på att till exempel konstgallerier eller museer ska hållas stängda. Men det betyder inte att allt är öppet och det kan vara klokt att kolla upp det i förväg, om man planerar ett besök.

– På de flesta håll står besöksnäringen med öppna armar och har anpassat verksamheten efter alla nya hygien- och säkerhetskrav. Jag tycker att man ska gynna småskaliga, privata och familjeägda lokala hotell och restauranger som kämpar för sin överlevnad.

Lottie Knutson menar att vi, tack vare vår natur, har unika möjligheter att få en aktiv och hållbar hemester – vi kan vandra i fällen, cykla på Visingsö, paddla kanot i Småland eller varför inte passa på och se midnattssolen i norr. Vi har också flera världsarv som är väl värda ett besök. Eller hyra en stuga eller campa i närmiljön.

– Det finns så mycket att upptäcka i Sverige, säger hon.

Tänk på det här när du planerar semestern

  • Respektera de statliga myndigheternas råd!
  • Boka resan i tid. De flyg, tåg och bussar som går kan ha begränsat med platser för att vi ska kunna hålla avståndet.
  • Kolla öppettider på sevärdheter. Alla har kanske inte öppnat upp och vissa kan ha ändrat öppettiderna.
  • Personligen skulle jag undvika områden där man undanber sig turister från till exempel Stockholm eller beter sig fientligt mot besökare, vilket tyvärr förekommer på flera platser i landet.
  • Gynna gärna småskaliga lokala verksamheter och odlare.
  • Glöm inte våra spännande storstäder för en weekend!
  • Kom ihåg att fin vandring, paddling och cykel finns överallt i landet.

Lottie Knutsons personliga pärlor i Sverige

Lottie Knutson är en hängiven vandrare som vuxit upp i Skåne innan hon via Småland landade i Stockholm. För henne är det en självklarhet att stanna hemma på semestern i år. Här listar hon sina favoritplatser i Sverige:

  • Österlen – Sveriges svar på Provence med underbar mat och fina bad.
  • Smålands John Bauer-lika urskogar. De är som gjorda för vandring!
  • Villa Baro i Åtvidaberg är en nyöppnad destination med fantastisk mat, idyllist boende och en egen yogastudio. Här är det nära till såväl Östgötaleden som golfbanor och konstgallerier.
  • Bohuslän har mycket som är unikt! Här kan du köpa svenska ostron eller havskräftor direkt från bryggan.
  • Arctic Circle Train är en tågrutt som går vid norra polcirkeln. Det är ett hop on, hop off-tåg där man kan kliva av och på som man vill.
  • Högbo Bruk i Sandviken är ett hållbart hotell med enormt god mat. Här kan du cykla och paddla eller besöka en glashytta.

Foto: TT

Annons
Annons