Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Theresia: Våra barn bråkar om allt

18 jan, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Två vuxna syskon skriker på varandra.
Våra barn har svårt att komma överens och det har bara blivit värre sedan de båda började jobba i vårt familjeföretag.
Nu har vi tröttnat på deras uppförande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 8 skådisar som jobbat ihop med sina syskonBrand logo
Se också: 8 skådisar som jobbat ihop med sina syskon

Min man och jag driver ett familjeföretag med 14 anställda. Vi har två barn som i dag är 27 och 25 år. Marika är äldst och Peter två år yngre. Tanken har alltid varit att någon av dem ska ta över firman.

Båda barnen började tillslut jobba på företaget

Redan som små hade de svårt att komma överens. De kunde bråka om precis vad som helst. Vi har fått medla mellan dem hur många gånger som helst.

Efter gymnasiet ville ingen av dem arbeta hos oss. Marika drömde om UD och Peter ville arbeta med reklam. Ingen av dem hade lust att studera vidare.

Marika jobbade som reseledare i några år och Peter gick en introduktionskurs i reklam som hans pappa betalade. Vi har skämt bort dem mer än vad som varit bra för dem, men det inser vi först i dag.

Efter Peters utbildning hade han svårt att hitta jobb. På ett par ställen erbjöds han obetald praktik i några månader, men han vägrade att jobba gratis.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Det slutade med att min man skräddarsydde en tjänst hos oss, där Peter dels fick jobba med försäljning och dels som reklamansvarig.

Även Marika bad att få jobba på kontoret och det passade bra eftersom vår alltiallo precis sagt upp sig.

Syskonrivaliteten har tagit över

Båda två har gjort bra ifrån sig och vi har även försökt att ge dem en så bra bas som möjligt för att de ska kunna ta över om några år när Martin planerar att gå i pension. Helst vill han göra det vid 63.

Annons

Det var när han nämnde det som problemen började på allvar.

Marika har trott att vi skulle låta henne bli chef eftersom hon är äldst. Peter anser att han har bättre förutsättningar med tanke på sin roll i företaget och den kunskap han skaffat sig.

Under de år som de båda har arbetat hos oss har syskonhatet visat sig så många gånger att personalen snart inte orkar mer.

Vår försäljningschef valde att säga upp sig efter ett bråk med Marika. Visserligen sa han att han hade andra planer, men det var uppenbart att han fått nog.

De andra säljarna är trötta på att syskonen skriker åt varandra även när det finns kunder i lokalen. De begriper inte vikten av att hålla ihop inför andra.

Martin och jag börjar nu fundera på att sälja företaget innan pensionen i stället för att överlåta det till barnen. Deras uppförande är på så låg nivå och det går inte att resonera med dem.

Ingen av dem kommer att gå med på att den andra blir chef. De får arbeta kvar om de vill, men under annan ledning den dagen vi säljer.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons