Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Tina: Måste vi välja sida efter våra vänners skilsmässa?

12 sep, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
När Marie och Nils skildes hoppades vi att vi skulle kunna vara vänner med dem båda. Men det visade sig vara nästan omöjligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Min hälsa #16 – Så hanterar du social ångestBrand logo
Se också: Min hälsa #16 – Så hanterar du social ångest

Jag visste inte vad jag skulle säga när Marie ringde och berättade att hon och Nils skulle skiljas. De hade varit våra bästa vänner i 30 år. Min man Axel blev lika chockad som jag.

– Jag har insett att vi inte längre vill samma saker, förklarade Marie.

Båda hade nyligen gått i pension. Marie hade sett fram emot att göra utflykter, gå på museum och utställningar och studera språk.

Men Nils tyckte att de hade det fint därhemma framför tv:n. Jag förstod Marie. Jag har inte gått i pension ännu, men det har Axel och jag gläder mig över att han lever ett så aktivt liv.

Han är en nyfiken och öppen människa. Det var precis det jag förälskade mig i. Nils hade alltid varit mer reserverad. Marie har alltid varit hemmets livliga mittpunkt.

Hon var också den som engagerat sig mest i deras tre barn. Jag vet att hon hade sett fram emot att få mer tid tillsammans med Nils i och med pensionen, men att sitta hemma och titta på tv var inget för Marie.

När väl bomben briserat fanns det ingen återvändo. Marie flyttade till ett litet hus i grannbyn som hon hyrde billigt. Axel, vår äldste son Sebastian och jag hjälpte henne att flytta. Nils höll sig undan och var arg och bitter och vägrade att prata med Marie.

– Vad skulle jag tagit mig till utan er, frågade Marie med tårar i ögonen.

Maries barn var upprörda över hennes val så hon hade varit ganska ensam utan oss. Vi försökte hjälpa henne så mycket vi kunde.

Annons

Hon tyckte han varit frånvarande

Axel rensade trädgården som var övervuxen och jag hjälpte henne att måla om i några av rummen. Nils klarade sig mer på egen hand när det gällde det praktiska, men det var värre med insidan.

Han var mycket arg på Marie och även på oss för att vi hjälpt till med flytten.

– Har jag inte slitit och släpat för att försörja henne och barnen, frågade han upprört.

Det ironiska var att medan han tyckte han offrat allt för sin familj, så var Maries känsla att han inte varit tillräckligt närvarande.

Axel och jag kunde förstå båda sidor, och vi försökte säga rätt saker till Nils, men det var stört omöjligt. Maries namn kunde vi inte ens nämna.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

I början var det lättare med Marie, kanske för att hon hade dåligt samvete. Det var ju hon som tagit beslutet att lämna Nils. Tiden gick och Marie blev vän med sina barn igen.

Vi fick en känsla av att hon inte gillade att vi träffade Nils, men ändå ville hon att vi skulle agera mellanhand när hon var tvungen att reda ut något med honom. Axel och jag kom fram till att vi måste sätta ner foten.

Vi bjöd in båda på kaffe och förklarade att vi inte tänkte välja sida och försökte de tvinga oss till det fick vi sluta umgås med båda.

Annons

Marie nickade stillsamt, medan Nils först var på väg att brusa upp, sedan sansade han sig. Båda hade lyssnat och förstått.

Det blev verkligen en stor förändring. De ansträngde sig för att tala vänligare om varandra och började det spåra ur så räckte det med en sträng blick från Axel eller mig, så skärpte de sig igen.

Tiden läker alla sår heter det ju och i det här fallet stämde det. Marie blomstrade och älskade sitt nya aktiva liv, och Nils har också levt upp sedan Axel fick med honom i en hobbyklubb där pensionerade herrar ägnar sig åt att reparera möbler.

Tack vare att vi var så tydliga, Axel och jag, kan vi nu behålla både Marie och Nils som vänner.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons