Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Cia: Min svägerska vill bestämma allt

19 okt, 2023
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Kvinna sitter med handen under hakan och kollar åt sidan.
Man brukar säga att man inte bara gifter sig med sin man, utan med hela hans familj.
Jag har en svägerska som jag gärna sluppit att få på köpet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Podcast: Lätta ditt hjärtaBrand logo
Podcast: Lätta ditt hjärta

Jag har inget emot att folk styr och ställer på ett positivt sätt, är hjälpsamma och ser till att saker blir gjorda. Men min svägerska är något helt annat. Hon är otroligt dominant och tror sig alltid veta bäst. Det finns inte en tillstymmelse till ödmjukhet i henne.

Jag hamnade i underläge direkt.

Första gången jag träffade Annika var jag inte alls beredd på hur hon skulle vara. Det var på en middag hemma hos mina blivande svärföräldrar och jag ville såklart göra ett gott intryck.

Annika tog över och dominerade totalt. Hon bestämde hur maten skulle serveras, vilka som skulle hjälpa till, vad det skulle pratas om. Och det verkade som om de andra inte bara fann sig i detta, utan såg det som något positivt! Som om detta var något som gjorde henne duktig, någon att se upp till.

Hans syster la sig i våra bröllopsplaner

Jag var bara fem år yngre än Annika, men kände mig avfärdad och väldigt liten i hennes sällskap. Just den där första gången gjorde jag väl ingen större affär av det, men sedan kändes det alltmer kränkande och väckte en massa frustration som jag blev tvungen att trycka ner när jag umgicks med Jonas familj.

När vi gifte oss tre år senare ledde det här nästan till en öppen konflikt mellan Annika och mig. Hennes beteende stod mig upp i halsen och när hon började lägga sig i bröllopsplanerna fick jag nog.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag krävde att Jonas skulle säga ifrån, men det fixade han inte. Han kunde bara inte gå emot henne. I stället tog han henne i försvar och försökte förminska alltihop.

–Men så där har hon ju alltid varit, det är ju bara sån hon är…

Annons

Att hon fick mig att må dåligt ville ingen se. Alla i hans familj skydde konflikter. Det var bättre att låta det vara så som det alltid varit.

Min egen syster klev in och räddade situationen. Hon var min tärna och ansvarade för möhippan. Det föll sig naturligt att hon tog mycket ansvar och hjälpte till med planeringen. Tillsammans höll vi Annika på avstånd från besluten.

Hon straffade oss genom att inte säga ett enda vänligt ord om bröllopet. Hon såg bara sur och missnöjd ut hela dagen.

Min svägerska blir värre med åren

Några år senare blev Jonas och jag föräldrar. I dag har vi två pojkar. Jag älskar Jonas, men hans svaghet gentemot Annika har gjort mig besviken många gånger. Det har dock blivit bättre med åren.

Numera kan han erkänna att hon gör fel, och han tar henne sällan i försvar. Man kan väl säga att han ser situationen mer ur mitt perspektiv än han gjorde förr.

Men Annika har inte förändrats. Tvärtom blir hon bara värre. Hon får snarare till skarpa kommentarer om andra och jag undrar om hon verkligen är så lycklig med sin tillvaro. Om hon vore genuint tillfreds med sig själv och livet, varför skulle hon då ha ett behov av att ständigt hävda sig på andras bekostnad?

Vi skulle kunna stå varandra nära, vara verkliga vänner och hjälpa varandra med allt möjligt. Men nu är det inte så. Förlusten är bådas, men skulden hennes. Jag undrar om hon ser det?

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons