Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Skydda kissen mot kattpest

23 sep, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
Katt blir vaccinerad.
Även innekatter bör vaccineras mot kattpest. Foto: Shutterstock/TT
Även innekatten bör vaccineras mot kattpest – även om den lever som ensamkatt och inte går ut. Risken är annars att du tar med dig smittan in på skor eller kläder, eller genom jord på händerna och smittar din katt med den dödliga sjukdomen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kattpest är en smittsam sjukdom som framför unga katter kan bli väldigt sjuka och till och med dö av.

Vanliga symtom är hög feber, buksmärta med diarré och kräkningar. Katten blir trött och slö och vägrar att äta eller dricka, vilket snabbt leder till uttorkning. Symtomen syns ofta inom fyra, fem dagar från smittotillfället.

Hur allvarlig sjukdomen blir varierar stort. Vuxna katter kan bära smittan utan att själva bli sjuka alls. Andra får feber och blir trötta i några dagar, för att sedan piggna till igen.

Men framför allt unga katter som insjuknar kan bli mycket dåliga och dödligheten bland unga katter är hög. Sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt och det händer att katter dör bara timmar efter att de första symtomen visat sig.

Smittar genom avföring och saliv

Om katten överlever – eller om den är en tyst smittbärare – kan den fortsätta att utsöndra virus och vara smittsam i flera månader efter att den själv är blivit frisk.

Viruset utsöndras framför allt i kattens avföring, men också genom saliv och urin. Även loppor kan sprida smittan.

Smittan sprids främst genom att katten får i sig virus via munnen eller nosen från en annan katts avföring, genom en delad kattlåda, eller via saliven, genom delade matskålar,

Katter kan också bära smittan utan att själva ha symtom. En dräktig hona som smittats kan få missfall utan att visa symtom, och om ungarna överlever och föds kan de bli sjuka utan att mamman blir det. Infekterade ofödda kattungar kan också födas med hjärnskador.

Skrubba matskålar och kattlåda

Parvoviruset som orsakar kattpest kan överleva i miljön i ett helt år. Därmed kan man inte vänta ut en smitta i omgivningen, varken utomhus eller inomhus, utan måste fysiskt skrubba bort det och desinficera. Allt som katterna kommer i kontakt med, även kattlåda och mat- och vattenskålar måste rengöras noga.

Vaccin mot kattpest bör ges till kattungar vid åtta och tolv veckor, igen vid ett år och och sedan vart tredje år – oftare om smittrycket är högt. Det är viktigt att vara väldigt noga med att en ny katt som introduceras i din kattfamilj har fullgott vaccin.

Annons