Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Torbens liv var i kras när han mötte Anita: ”Det är möjligt att hitta lyckan i mogen ålder”

02 nov, 2024
author Johan Isbrand
Johan Isbrand
Ett medelålders par framför en lång bro.
Torben och Anita framför bron från
Svendborg till Tåsinge, som nu fått en alldeles särskild betydelse för Torben. Foto: Søren Jul Lamberth
Inom loppet av tre veckor förlorade Torben
Sörensen både jobb och flickvän.
Dessutom
drabbades han av utmattningssyndrom.
Men tack
vare en dejtingapp förändrades hans liv
helt och hållet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Ensamstående Jasmine blev arbetslös – kämpade för att kunna köpa blöjorBrand logo
Se också: Ensamstående Jasmine blev arbetslös – kämpade för att kunna köpa blöjor

Det blev en stor vändpunkt i Torben Sörensens liv när han i slutet av juli 2021 matchades med Anita Magaard i en dejtingapp. Efter mycket funderande beslutade han sig till slut för att gå på en dejt.

– Jag kände mig verkligen inte redo för ett förhållande. Bara några månader tidigare hade mitt liv rasat samman när jag under loppet av tre veckor förlorade både mitt jobb och min flickvän och drabbades av stress.

Dessutom bodde Anita i Odense på Jylland och Torben i Helsingör på Själland, och i hans ögon var det långa avståndet mellan dem inte idealiskt om de skulle kunna lära känna varandra.

– Men jag var fascinerad av hennes underbara leende och de saker hon skrev om sig själv. Och när hon föreslog att vi skulle träffas i Kerteminde kunde jag inte säga nej, minns Torben, 60.

Blev av med jobbet

Under deras första promenad vid hamnen var han helt såld.

– Från första ögonblicket pirrade det till. Det fanns en bra kontakt mellan oss, och Anita är verkligen bra med människor. Hon fick mig att känna mig bekväm, och jag tvivlade inte på att vi skulle träffas igen, berättar Torben.

En gråhårig man i medelåldern framför en vacker kyrkport.
Efter en mediekris 2021 blev Torben av med sina fotouppdrag. Han blev sjukskriven och fick därefter byta yrkesbana. Foto: Søren Jul Lamberth

Anita, som är ett år äldre, kände likadant. Hon såg inte avståndet på 20 mil som ett hinder som de inte kunde lösa längs vägen.

Annons

Anita har arbetat som sjuksköterska i över 30 år och arbetar nu på operationsavdelningen på Odense Universitetshospital. Torben har största delen av sitt vuxna liv arbetat som fotograf på Helsingør Dagblad.

– Jag är självlärd. Jag har alltid varit en lekfull person och älskar att experimentera med video och flyga drönare. När jag först kom in på tidningen ledde en uppgift till nästa. Jag var ofta närvarande när det hände något i Helsingör och blev så småningom ett känt ansikte i staden.

Men i början av 2021 drabbades han av krisen inom tryckt media. Efter hand hade han så få arbetstider att han inte längre kunde försörja sig på det.

– I stället tog jag några fotouppdrag för kommunen. Det skulle vara kommunval senare samma år och jag fick i uppdrag att ta bilder på politikerna för deras valaffischer. Under arbetets gång blev jag dock allt mer obekväm och en kollega kände igen mina symtom som stress. Hon uppmanade mig att dra i handbromsen omedelbart, berättar han.

Ett plötsligt uppbrott

Torben var sjukskriven under i stort sett hela våren 2021. Och i mars drabbades han av ännu en tung smäll.

– Min flickvän sedan över 20 år avslutade plötsligt förhållandet. Jag hade inte sett det komma och blev helt chockad. När jag senare fick tänka igenom saker och ting förstod jag henne ändå. Vårt liv tillsammans hade vid den tiden blivit ren rutin. Men det var fortfarande en stor utmaning att berätta för vår son Sander, som nu är 20, att vi skulle gå skilda vägar. Han hade dock redan sett det komma och tog nyheten lugnt. Som han själv påpekade hade det varit väldigt länge sedan hans mamma och jag hade hållit varandra i handen, minns Torben.

Människor blir rörda av vår historia

Genom sitt stora nätverk i Helsingör fick han ett nytt jobb, men i en helt annan bransch.

Annons

– Jag blev kyrkvaktmästare i Helsingör domkyrka. Jag fick vänja mig vid att det var ett jobb med mycket mindre tempo än vad jag var van vid från tidningen, berättar han.

Under samma sommar pratade han med en väninna som rekommenderade honom att prova Facebook dating – en plattform som bara finns som en mobilapp. Hon hade själv lyckats hitta en partner på det sättet.

Flyttade till kärleken

Och Torben fick som sagt napp. Han började överväga att flytta ifrån staden som han såg som hemma.

– Det slutade med att jag flyttade till Anita i Odense. Tydligen har kärleken en obegränsad förmåga att vända upp och ner på ens tillvaro. Nu har vi faktiskt börjat prata om att flytta till södra Jylland.

Sedan några år tillbaka har Torben arbetat som kyrkvaktmästare i Sankt Jörgens kyrka i Svendborg, fem mil söder om Odense. Och det var faktiskt en rolig slump som gjorde att han genom den danska arbetsförmedlingen hittade ett ledigt jobb just i den charmiga hamnstaden.

– I somras deltog jag i en kurs för kyrkvaktmästare på Danhostel Svendborg. På kvällen tog jag en promenad över bron till Tåsinge och där såg jag solen gå ner över Sankt Jörgens kyrka och tänkte att där skulle jag gärna vilja arbeta, säger han.

En vacker vitkalkad dansk kyrka belägen vid vattnet.
Sankt Jörgens kyrka, Torbens nya arbetsplats, ligger mycket vackert. Foto: Kaare Thor Olsen

Han har verkligen inte blivit besviken. Redan under arbetsintervjun kände han att det fanns en speciell atmosfär på platsen.

– Intervjun varade en halvtimme, och efter ytterligare en halvtimme ringde telefonen med beskedet att jobbet var mitt. När jag började fick jag ett varmt välkomnande med presenter, blommor och tal. Kyrkan är en tredjedel så stor som den jag kom från i Helsingör, men här är det mycket fler kyrkobesökare, och det finns mycket mer att göra.

Annons

Lugnt och harmoniskt förhållande

Arbetslivet går som på räls, och privatlivet gör det i minst lika hög grad. Till och med Anitas två söner, Sören och Frederik, 21 och 25 år gamla, har välkomnat sin mors nya partner.

– Och det är inte bara Anita och jag som är glada. När vi berättar vår historia för människor blir de verkligen rörda, och det kan jag förstå. Det var inte alls givet att vi skulle hitta lyckan igen. Men tydligen är det möjligt även i vår, lite mognare ålder.

Ett medelålders par promenerar längs en kanal.
Det är aldrig för sent att möta kärleken; Anita Magaard och Torben Sörensen är ett exempel på det. Foto: Søren Jul Lamberth

Torben och Anita har helt olika erfarenheter och livshistorier med sig i bagaget.

– Anita var tidigare läkarfru i Strib. Nu har hon träffat mig, som ekonomiskt sett nästan inte har någonting jämfört med vad hon en gång var van vid. Men det spelar ingen roll för henne. Hon vill bara ha en man hon kan lita på.

Lugnet och harmonin i förhållandet har verkligen överraskat honom.

– Jag är inte stolt över att säga det, men jag har med flit försökt provocera Anita ett par gånger, eftersom det i mitt huvud helt enkelt inte kunde vara möjligt att hon var så snäll. Men även i de situationerna har hon lyckats behålla lugnet och undvikit att bli arg. Så lycklig kan man tydligen vara, säger Torben Sörensen.

Svensk bearb: Redaktionen

Annons